Scenariul în care regimul lui Putin ar cădea: ce ar putea urma pentru Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decretarea mobilizării parțiale a slăbit susținerea regimului lui Putin, iar dacă armata Rusiei va suferi o altă înfrângere majoră pe câmpul de luptă cel mai probabil soarta lui este pecetluită, scrie Anatol Lieven, director al programului Eurasia din cadrul Quincy Institute for Responsible Statecraft.

Vladimir Putin a știut ce risc își asumă decretând mobilizarea parțială FOTO SHUTTERSTOCK
Vladimir Putin a știut ce risc își asumă decretând mobilizarea parțială FOTO SHUTTERSTOCK

Decretarea mobilizării parțiale semnalează eșecul total al strategiei lui Putin în Ucraina, dar și o recunoaștere tacită a faptului că „operațiunea sa militară specială” este în realitate un război în toată regula. Putin a amânat cât a putut să decidă mobilizarea parțială pentru că s-a temut că va suscita oprobriul public. Asta s-a întâmplat, ceea ce înseamnă un risc important pentru regimul lui Putin, în timp ce o nouă înfrângere majoră probabil că i-ar pecetlui soarta.

Dacă Putin anexează teritoriile în care a organizat referendumuri ar putea exista cel puțin două consecințe – nu se va pune problema unor negocieri de pace, ci cel mult a unor armistiții instabile, în timp ce practic războiul s-ar prelungi pe termen nedefinit; Moscova urmărește să obțină monede de schimb în viitoare negocieri, ținând cont că Rusia nu a recunoscut în 2014 porțiunile din Donbas, care la acea vreme s-au autoproclamat independente. În schimb, s-a angajat în negocieri privind statutul lor, rezultatul fiind Acordurile de la Minsk (2015).

Moscova ar putea căuta un armistițiu din motive evidente. După eșecul planului său original de a cuceri Kievul, ar putea cădea și planul său de rezervă, și anume de a captura regiunile rusofone din est și sud, după ce apărarea rusă a ajuns în impas. De altfel, aceste teritorii ar putea fi recapturate de contraofensivele ucrainene în curs. Regimul lui Putin, deja zdruncinat de înfrângerile militare din regiunea Harkov, ar putea fi adus la limita supraviețuirii de o contraofensivă care ar împinge trupele ruse afară atât din Herson, cât și din marea parte a teritoriilor estice.

Opțiunile lui Putin

Dacă nu vor exista condiții propice nici pentru încheierea unui armistițiu, nici pentru purtarea de negocieri, Rusia are mijloacele să escaladeze periculos războiul, scrie Anatol Lieven. De pildă, ceea ce ar putea face ar fi să continue să apere teritoriile rămase sub ocupație, în timp ce intensifică la scară mare atacurile asupra infrastructurii ucrainene. Iar în scenariul în care Rusia decide anexarea teritoriilor ocupate, atunci e posibil ca Putin să amenințe atacuri cu arme nucleare invocând încălcarea suveranității a ceea ce consideră de acum pământul său.

Vedem deja tulburare socială în Rusia, și ea va spori. Nemulțumirile cetățenilor ruși au la bază un amestec contradictoriu de protest față de război și furie în fața modului incompetent în care e condus acesta de Putin.

Scenariul unui puci la Kremlin

În aceste condiții, un puci împotriva lui Putin nu ar fi exclus. Nu trebuie să fie în mod necesar unul violent și ar putea decurge în felul următor: oameni din structurile puterii să-i propună lui Putin să demisioneze în schimbul imunității și al garanțiilor de securitate.

Totuși pasul este riscant din cauza unor potențiale diviziuni în sânul elitelor ce ar surveni în urma numirii unui nou lider, creând premise pentru aruncarea țării în haos.

De aceea noua conducere ar trebui să se asigure că, în schimbul înlăturării lui Putin, Occidentul este pregătit să ofere un compromis care ar permite noului guvern să revendice un anumit succes.

„În caz contrar, guvernând asupra unui stat și a unei armate slăbite, și confruntându-se cu ceea ce rușii ar vedea ca fiind cereri occidentale de capitulare necondiționată, noul guvern și-ar asuma povara catastrofală a democrației germane de după primul război mondial, care nu a putut scăpa niciodată de eticheta regimului capitulării și al umilinței naționale.

Privind din această perspectivă, un succesor al lui Putin l-ar învinovăți foarte probabil pe el personal pentru tot ceea ce a mers prost în Ucraina, răspunzând în același timp apelurilor tot mai numeroase ale liniei dure în sensul de a declara mobilizarea națională totală și a intensifica războiul. Drept urmare, războiul s-ar putea extinde dincolo de granițele Ucrainei. Dacă dorim să evităm această posibilitate, Occidentul are încă oarecare timp să accepte oferta implicită a lui Putin de a purta discuții; dar el se scurge”, conchide analistul în The Guardian.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite