Scenarii posibile privind prăbușirea aeronavelor rusești în regiunea Briansk

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele patru aeronave avioane de luptă, prăbușite la 13 mai în incidente separate în regiunea Briansk, în apropiere de granița cu Ucraina, ar fi fost doborâte de apărarea aeriană rusă, a susținut purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Iurii Ignat.

Un elicopter ar fi fost doborât în regiunea de graniță Briansk FOTO Captură
Un elicopter ar fi fost doborât în regiunea de graniță Briansk FOTO Captură

Prăbușirea a două avioane de luptă, Su-34 și un Su-35, și a două elicoptere de transport Mi-8, a fost surprinsă în înregistrări video, relatează Meduza.

„Avioanele de luptă trebuiau să efectueze un atac cu bombă și rachete în regiunea Cernihiv din Ucraina, iar elicopterele trebuiau să le acopere, inclusiv în cazul în care avioanele Su sunt doborâte și trebuie să recupereze echipajele”, potrivit ziarului rus Kommersant, care a citat surse, a relatat Novaia Gazeta Europe.

TASS a relatat că un bombardier Su-34 s-a prăbușit în regiunea rusă Briansk, în apropiere de granița cu Ucraina.

Prăbușirea unui elicopter Mi-8 a fost surprinsă într-o înregistrare video. Mash relatează că un obiect asemănător unei rachete poate fi văzut apropiindu-se de elicopter înainte de producerea unei explozii.

O altă înregistrare video ar arăta un avion Su-34 în flăcări la locul prăbușirii, la aproximativ 50 de kilometri de unde locul în care ar fi fost doborât un elicopter Mi-8, în Klinți.

O sursă din cadrul serviciilor de urgență a declarat pentru TASS că prăbușirea elicopterului a fost cauzată de un incendiu la motor, deși o explozie poate fi auzită în videoclipurile postate pe rețelele de socializare.

Alexandr Bogomaz, guvernatorul regiunii Briansk, a confirmat prăbușirea elicopterului și a precizat că o femeie a fost spitalizată și că cinci case au fost avariate.

Baza scrie că serviciile de securitate confirmă informațiile privind o altă prăbușire a unui alt avion de luptă în apropierea orașului Starodub, tot în regiunea Briansk, precum și a unui elicopter Mi-8 care ar fi fost doborât.

Meduza a explicat care este cel mai plauzibil scenariu privind aceste prăbușiri.

Atât Mash, cât și Baza au relatat că ar fi existat „sabotori” care au acționat în regiunea Briansk. Canalul Telegram Readovka a scris că „sabotorii” ar fi putut lansa rachete cu sisteme portabile de apărare aeriană. Scenariul este puțin probabil, deoarece o înregistrare video arată o rachetă de dimensiuni mult mai mari decât o rachetă portabilă. O fotografie a paletei elicei elicopterului doborât arată, de asemenea, urme de submuniție de mari dimensiuni, care nu se găsește pe rachetele portabile.

Mai multe canale ucrainene de pe Telegram au relatat că aeronava a fost doborâtă de „focul prietenesc” al apărării aeriene rusești. Cu toate acestea, pare puțin probabil ca apărarea aeriană rusă să fi putut identifica măcar una dintre cele patru aeronave militare care zburau deasupra regiunii Briansk.

Un alt scenariu posibil este că apărarea aeriană ucraineană a doborât aeronava. Distanța de la granița dintre Ucraina și Rusia până la cel mai îndepărtat loc al prăbușirii, în Volkustici, este de 50 de kilometri. Asta ar presupune că sistemul de apărare aeriană ar trebui să fie amplasat cât mai aproape de graniță. Este puțin probabil ca armata ucraineană să riște să amplaseze echipamente de apărare aeriană valoroase și rare în apropierea graniței, unde ar putea fi detectate cu ușurință.

Canalul rusesc pro-război Telegram Ribar a scris că avioanele militare rusești ar fi putut fi lovite de avioanele de pe aerodromurile din regiunile ucrainene Mirhorod și Poltava. Deși nu e cunoscut că forțele aeriene ucrainene ar deține rachete capabile să atingă ținte la distanțe atât de mari, canalul Telegram sugerează că Ucraina ar fi putut primi o livrare nedeclarată de rachete americane cu rază medie de acțiune odată cu livrarea avioanelor de luptă poloneze MiG-29.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat încă accidentele din regiunea Briansk. Până în prezent, singurul oficial guvernamental care a făcut vreun comentariu este Alexander Bogomaz, care a confirmat prăbușirea elicopterului la Klinți, dar nu a comentat cauza prăbușirii acestuia sau a celorlalte trei aeronave.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite