Rusul care a interzis importurile de vinuri moldoveneşti, eliberat din funcţie
0Directorul Agenţiei ruse pentru Protecţia Consumatorilor, Ghennadi Onişcenko, aflat în prim-planul „războaielor comerciale" lansate de Rusia împotriva vecinilor săi consideraţi prea turbulenţi, a fost eliberat din funcţie de către Guvernul de la Moscova, după expirarea contractului. Măsura nu este totuşi o demitere întrucât Onişcenko a depăşit vârsta limită pentru ocuparea aceste funcţii şi declarase anterior că nu doreşte o prelungire.
Premierul Medvedev i-a propus lui Onişcenko, în vârstă de 63 de ani, o funcţie de consilier în echipa sa guvernamentală, a anunţat purtătoarea de cuvând a cabinetului prim-ministrului, Natalia Timakova, citează agenţia rusă Itar-Tass.
La conducerea Rospotrebnadzor a fost numită cu titlu provizoriu adjuncta fostului director, Anna Popova. „Decizia finală asupra persoanei care va ocupa funcţia de director al Agenţiei va fi comunicată în următoarele luni“, a conchis purtătoarea de cuvânt Timakova.
De-a celor 20 de ani petrecuţi la conducerea Agenţiei, „medicul-şef" al Rusiei s-a aflat în prim-planul „războaielor comerciale" lansate de Moscova, din motive sanitare, împotriva unor produse importate din foste republici sovietice cu care întreţinea relaţii dificile.
În 2006, agenţia pe care a condus-o a interzis importurile de vin şi apă minerală din Georgia, aflată la acea vreme în proces de apropiere de Occident, sub imboldul preşedintelui Mihail Saakaşvili. Produsele georgiene au revenit abia în acest an pe piaţa rusă, unde erau foarte populare înainte de a fi interzise.
Tot în aceeaşi perioadă, Rospotrebnadzor a interzis importurile de vin din Republica Moldova, după care, în cursul acestei veri, a blocat în vamă loturi cu ciocolată fabricată de compania ucraineană Roshen, iar, la începutul lunii octombrie, a aplicat aceleaşi măsuri pentru produsele lactate din Lituania, o ţară baltică ce asigură în prezent preşedinţia semestrială a Uniunii Europene.
Agenţia rusă a criticat, de asemenea, calitatea anumitor produse importate din Olanda, în contextul în care relaţiile ruso-olandeze sunt tensionate.