Rusia şterge o parte importantă din datoria Cubei către fosta Uniune Sovietică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia Rusă a semnat un acord cu statul cubanez în vederea eliminării aproape complete a unei datorii de circa 32 miliarde de dolari pe care autorităţile din Havana le datorează defunctei Uniuni Sovietice, scrie Reuters.

Înţelegerea dintre cele două ţări închide o perioadă tumultoasă de aproximativ 20 ani în ceea ce priveşte relaţiile diplomatice ruso-cubaneze. Diplomaţii europeni şi ruşi au anunţat că noul pact deschide calea investiţiilor şi comerţului.

Cele două părţi au anunţat la începutul acestui an că poartă negocieri privind datoria pe care Cuba o avea Uniunii Sovietice. În octombrie, anul acesta, acordul a fost agreat de ambele ţări. Prin urmare, Cuba va trebui să plătească 3,2 miliarde de dolari în zece ani pentru ca Rusia să şteargă restul datoriei de circa 32 de miliarde de dolari.

Actul oficial prin care s-ar stabili această înţelegere urmează să fie aprobat de către Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus.

În prezent se poartă negocieri asupra modului în care Cuba va putea să plătească suma cerută de Rusia în schimbul ştergerii datoriei. Veniturile din export ale Cubei se situează în jurul valorii de 18 miliarde de dolari. Până în acest moment, nici Cuba şi nici Rusia nu au făcut un comentariu oficial asupra acestui acord.

Eforturile recente ale Cubei de a-şi plăti datoriile vechi sunt catalogate de presa internaţională ca fiind încercări ale autorităţilor de la Havana de a-şi îmbunătăţi credibilitatea pe plan internaţional.

Premierul rus, Dmitry Medvedev, în timpul vizitei sale în Cuba din februarie, a semnat un acord general prin care ambele părţi îşi iau angajamentul să lucreze la o formulă de a elimina datoria în cauză.

Clubul de la Paris, un grup informal de creditori, format din guvernele Canadei, Franţei, Germaniei Japoniei, Rusiei, Marii Britanii şi SUA, a anunţat în 2012 că autorităţile din Havana datorează membrilor săi 35 de miliarde de dolari.

În urmă cu trei ani, Cuba a restructurat o datorie guvernamentală şi comercială cu China, estimată la aproximativ 6 miliarde de dolari. De asemenea, anul trecut, Cuba a soluţionat un litigiu datând din 1980 cu creditorii comerciali japonezi.

„Noile acorduri cu Japonia, China şi Rusia uşurează restricţiile financiare ale Cubei, ceea ce va permite facilitarea legăturilor comerciale cu aceste ţări”, a declarat Pavel Vidal, un fost economist al Băncii Centrale cubaneze.

În 2011, Partidul Comunist din Cuba a aprobat un plan economic de cinci ani prin care se încearcă sporirea credibilităţii statului cubanez în relaţiile sale economice internaţionale. 


Citeşte şi:

Mihail Hodorkovski, oponentul lui Vladimir Putin, vizat de noi acuzaţii de spălare de bani

Procurorii ruşi i-au adus noi acuzaţii oligarhul Mihail Hodorkovski, suspectându-l de spălarea de bani. Magnatul, arestat în prezent, urma să fie eliberat în august 2014, însă noile acuzaţii ar putea duce la încă o sentinţă judecătorească.

Rusia şi Turcia îşi promit majorarea schimburilor comerciale dintre cele două ţări

Federaţia Rusă şi Turcia au promis recent, prin intermediul liderilor politici, că vor continua să stimuleze schimburile comerciale dintre cele două ţări, în pofida unei uşoare diminuări a sumelor tranzacţionate în acest an, din pricina condiţiilor nefavorabile de pe piaţa globală, informează Ria Novosti.

Vladimir Putin dizolvă agenţia de ştiri RIA Novosti şi postul de radio Vocea Rusiei şi înfiinţează agenţia internaţională Rusia Astăzi

Preşedintele rus Vladimir Putin a hotărât dizolvarea celei mai importante agenţii de ştiri din ţară, RIA Novosti, şi a postul de radiodifuziune Vocea Rusiei, ce urmează a fi absorbite în cadrul unui conglomerat media, Agenţia Informaţională Internaţională, Rusia Astăzi.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite