Rusia se ia din nou de scutul antirachetă din România. Riabkov denunţă o încălcare a Tratatului INF, în timp ce Kuzmin vrea acorduri între guverne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baza de la Deveselu FOTO Arhivă
Baza de la Deveselu FOTO Arhivă

Desfăşurarea de instalaţii antirachetă SUA în România reprezintă o încălcare a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), a declarat joi ministrul adjunct rus de Externe al Federaşiei Ruse Serghei Riabkov, într-o alocuţiune rostită în Camera publică, o instituţie de pe lângă Preşedinţia rusă, relatează agenţia de presă TASS.

„Un moment nou în evoluţia situaţiei din Europa este instalarea de elemente antirachetă la baza Deveselu din România, iar în perspectivă lansatoare similare antirachetă urmează să fie amplasate în Polonia, asemănătoare cu cele utilizate pe navele Marinei americane pentru a lansa rachete de croazieră, cu raza medie de acţiune, Tomahawk“, a afirmat Riabkov.

Moscova percepe instalarea unor astfel de dispozitive pe uscat drept o încălcare directă a Tratatului INF, a subliniat ministrul rus adjunct de Externe, citat de TASS şi Agerpres.

Totodată, Riabkov a denunţat planurile NATO de a desfăşura forţe multinaţionale în Polonia şi în ţările baltice - în apropiere de frontierele ruse - apreciind că aceasta va constitui o încălcare a Actului fondator privind relaţiile Alianţei Nord-Atlantice cu Rusia, informează agenţia de stat TASS, citată de Agerpres.

„Ştim că SUA intenţionează să desfăşoare forţe suplimentare în Europa, în apropierea frontierelor ruse, prezentând aceasta ca pe o iniţiativă destinată să ducă la creşterea încrederii aliaţilor lor. În realitate, aceste planuri vor duce la o creştere a efectivelor NATO la graniţele noastre, chiar dacă ni se spune că ele nu încalcă prevederile Actului fondator Rusia-NATO“, a mai afirmat Riabkov.

În acest context, ministrul rus a ţinut să sublinieze că deşi efectivele ale Alianţei vor staţiona prin rotaţie, tehnica militară va rămâne pe loc. „Deci prevederile Actului de a se abţine de la dislocarea de echipamente militare substanţiale vor fi încălcate“, a notat el, referindu-se la Actul fondator NATO-Rusia din 1997, care interzice „staţionarea suplimentară permanentă a unor forţe militare substanţiale“ în estul Europei.

Ambasadorul rus în România: Dacă România ne asigură că scutul nu este folosit cu focoase nucleare, eu accept mesajul

Pe de altă parte, ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Valeri Kuzmin, a declarat, într-un interviu la TVR, că, dacă România dă asigurări că scutul antirachetă nu va fi folosit pentru rachete cu focoase nucleare, el acceptă mesajul, însă, pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale, acest lucru nu este suficient, fiind necesare acorduri interguvernamentale, transmite news.ro.

„Noi am fost întotdeauna împotriva acestui scut. Ni s-a spus: «Staţi liniştiţi, nu este îndreptat împotriva dumneavoastră!» Am primit asigurări că este îndreptat contra Iranului. Atunci noi am spus aşa: «Dacă nu este îndreptat împotriva noastră, noi credem altceva. După părerea noastră, în acele lansatoare pot fi puse rachete cu rază medie de acţiune care pot primi încărcătură nucleară. Cum a spus preşedintele rus Vladimir Putin într-un interviu, noi avem această informaţie că peste câţiva ani, nu foarte mulţi, vor exista condiţiile pentru echiparea acestor rachete cu focoase nucleare. Vă asigur că nu există niciun obstacol tehnic în calea realizării acestui plan. Dacă România ne asigură că acest scut nu va fi folosit în modul acesta, eu accept mesajul, dar din păcate, pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale, asta nu este suficient. Trebuie să existe nişte acorduri interguvernamentale obligatorii»“, a declarat diplomatul rus.

Pe 12 mai, secretarul general al NATO, vorbind la ceremonia de inaugurare a bazei de la Deveselu (judeţul Olt, 180 kilometri de Bucureşti), a anunţat oficial disponibilitatea operaţională a acesteia de a găzdui sisteme antirachetă „Aegis“ , notează TASS. A doua zi, în localitatea poloneză Redzikowo a avut loc ceremonia demarării construcţiei unei baze antirachetă a SUA, care va deveni operaţională în 2018.

NATO: Scutul antirachetă din România nu este îndreptat împotriva Rusiei

Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) este un element crucial în politica de securitate euro-atlantică, iar scutul antirachetă de la Deveselu respectă întru totul tratatul, a transmis vineri purtătoarea de cuvânt a Alianţei Nord-Atlantice, Carmen Romero.

Declaraţia vine ca replică la afirmaţiile făcute joi de către viceministrul rus de externe Serghei Riabkov, într-o alocuţiune rostită în Camera publică, o instituţie de pe lângă Preşedinţia rusă.

„Baza militară nu va găzdui rachete ofensive. Rachetele de interceptare nu vor fi înarmate cu focoase. Scutul antirachetă al NATO este un sistem destinat apărării şi nu este nici conceput, nici direcţionat împotriva Rusiei. Nu reprezintă niciun fel de ameninţare pentru Rusia”, a precizat Romero.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite