Rusia a desfăşurat sisteme antiaeriene S-400 în Crimeea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistemul antiaerian S-400 FOTO Sputnik
Sistemul antiaerian S-400 FOTO Sputnik

Moscova a desfăşurat sisteme avansate de apărare antiaeriană şi antirachetă S-400 în Peninsula anexată Crimeea, au anunţat vineri agenţii de ştiri din Federaţia Rusă, citând o declaraţie a Ministerului rus al Apărării, relatează Reuters.

Agenţia internaţională de presă notează că anunţul survine la două zile de când preşedintele rus Vladimir Putin a promis să adopte contramăsuri după ce, potrivit acestuia, au avut loc confruntări între forţele ruseşti şi sabotori ucraineni în nordul Crimeii, fapt negat de Kiev.

Pe de altă parte, armata rusă a precizat, încă din 15 iulie, că va desfăşura, în august, sisteme de apărare antiaeriană şi antirachetă S-400 ultramoderne în Crimeea, peninsula ucraineană anexată în martie 2014.

Potrivit unei ştiri AFP de la acel moment, care relua o declaraţie pentru agenţia de presă RIA Novosti a unui responsabil al armatei ruse, Evgheni Oleinikov, respectivele sisteme vor fi instalate în regim permanent începând din luna august la Feodosia, în estul peninsulei, transmite Agerpres.

S-400 este un sistem de apărare antiaeriană şi antirachetă ultramodern, cu o rază de acţiune de 400 kilometri. În afara celor instalate pe teritoriul său, Rusia a mai desfăşurat sisteme S-400 în special la baza sa aeriană de la Hmeimim din Siria.

Sisteme S-400 ar urma să fie desfăşurate la principalele baze navale ale Marinei ruse din Extremul Orient, la Vladivostok şi la Viliucinsk, în Kamceatka.

Întărire militară constantă în Crimeea

După anexarea Crimeii, Moscova şi-a întărit prezenţa militară în peninsulă, desfăşurând avioane de vânătoare şi intenţionând să redeschidă o staţie de alertă antirachetă. În plus, autorităţile ruse vor să aloce peste 1,75 miliarde de euro până în 2020 pentru dezvoltarea flotei Mării Negre, cu baza la Sevastopol, notează AFP, potrivit Agerpres.

De asemenea, Marina rusă se pregăteşte de respingerea atacurilor subacvatice ale unor posibili sabotori, potrivit Ministerului Apărării de la Moscova.

Totodată, Ministerul rus al Apărării a mai anunţat că forţele sale navale vor efectua, din 15 august, exerciţii simultane în zona de est a Mării Mediterane şi în Marea Caspică.

Vladimir Putin a acuzat miercuri Ucraina că foloseşte tactici teroriste pentru a încerca să provoace un nou conflict şi să destabilizeze Crimeea, după ce autorităţile ruse au anunţat că au dejucat două tentative armate ucrainene de a introduce sabotori în această peninsulă de la Marea Neagră.

Pe de altă parte, ambasadorul american în Ucraina, Geoffrey Pyatt, a declarat joi că Statele Unite nu au descoperit nimic până acum care să coroboreze acuzaţiile ruşilor referitoare la o incursiune ucraineană în Crimeea. Pyatt a mai spus că sancţiunile americane impuse ca urmare a anexării Crimeii de către Rusia vor rămâne în vigoare până când acest teritoriu va fi returnat Ucrainei.

„Rusia are o istorie în a aduce frecvent acuzaţii false Ucrainei pentru a devia atenţia de la propriile acţiuni ilegale“, a scris Pyatt pe contul său de Twitter. „Guvernul american nu a văzut nimic până acum care să coroboreze acuzaţiile Rusiei referitoare la o «incursiune în Crimeea»“, iar Ucraina le-a respins cu fermitate“, a mai scris Pyatt.

Recentele evenimente din estul Ucrainei au fost discutate la Consiliul de Securitate al ONU.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite