Prelungirea acordului pentru exportul de cereale, în pericol. Ce se știe despre explozia conductei de amoniac din regiunea Harkov VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luni seara, sabotorii ucraineni au aruncat în aer o secțiune a conductei de amoniac Togliatti-Odesa din regiunea Harkov, a declarat miercuri Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, citat de agenția rusă de știri TASS.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ministerul rus de Externe a numit-o o lovitură pentru lupta împotriva foametei în lume.

Estimarea rusă este că ar putea dura între una și trei luni pentru a repara conducta dacă experții vor avea acces la tronsonul avariat. TASS a colectat principalele informații despre situație.

Deteriorarea conductei

  • Pe 5 iunie, șeful administrației militare regionale ucrainene, Oleg Sinegubov, a anunțat deteriorarea conductei de amoniac din districtul Kupyansky din regiunea Harkiv.
  • Depresurizarea a avut loc la 23 km de Kupyansk, nu departe de satul Masyutovka, a precizat ulterior directorul departamentului regional de protecție civilă, Ivan Sokol.
  • A doua zi, 6 iunie, șase explozii au fost înregistrate în apropierea stației de pompare de lângă Masyutovka, a spus Sinegubov.
  • Pe 7 iunie, Ministerul Apărării al Federației Ruse a raportat că un grup ucrainean de sabotaj și recunoaștere a aruncat în aer conducta de amoniac, în urma căreia mai mulți civili au fost răniți. Nu există victime în rândul armatei ruse.

Refacerea conductei

  • În regiunea Harkov, a fost desfășurat un grup de lucru pentru a elimina consecințele incidentului - volumul scurgerii de amoniac, potrivit autorităților locale, ar putea depăși 130 de tone. În același timp, nu a fost găsit niciun gaz periculos în Kupyansk pe 5 și 6 iunie.
  • Ucraina poate repara conducta „dacă este nevoie”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
  • Va dura una până la trei luni pentru a reface secțiunile avariate dacă au acces la ele, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova. Masyutovka, în apropierea căreia s-au înregistrat pagubele, se află între Kupyansk deținut de ucraineni și așezarea Dvurechnoye, ocupată de armata rusă în februarie.

Declarații de la Moscova

  • Rusia va investiga circumstanțele celor întâmplate, dar Ucraina a fost singura țară care nu a fost interesată să reia exploatarea conductei de amoniac, a spus Zakharova.
  • Prin aruncarea în aer a conductei, Kievul, a spus ea, a eliminat capacitatea fizică de a furniza amoniac pe piețele mondiale și a afectat eforturile de combatere a foametei în lume, precum și eforturile personale ale secretarului general al ONU, António Guterres.
  • Totodată, ONU a declarat că nu au primit informații oficiale despre explozia conductei de amoniac.

Dispute în jurul conductei de amoniac

  • Rusia a cerut anterior reluarea exploatării conductei Togliatti-Odessa, care a fost suspendată la sfârșitul lunii februarie 2022, ca parte a implementării acordului cu privire la exportul de cereale.
  • Partea ucraineană a declarat că ar putea lua în considerare problema tranzitului amoniacului dacă ar fi îndeplinite o serie de condiții (condițiile în sine nu au fost denumite). Din punctul de vedere al Moscovei, reluarea tranzitului prin conducta de amoniac face parte din acordurile existente, astfel încât Kievul nu are dreptul să facă cereri suplimentare.
  • În 2022, Zelensky a numit schimbul de prizonieri conform formulei „toți pentru toți” o condiție pentru restabilirea tranzitului de amoniac. Rusia a respins această idee.
  • Acordul privind exporturile de cereale a fost încheiat pe 22 iulie 2022 la Istanbul și a fost prelungit ultima dată cu 60 de zile pe 17 mai 2023. Rusia a criticat în repetate rânduri punerea în aplicare a acestuia, inclusiv punerea în aplicare a părții din acord care privește exporturile agricole rusești. Moscova a subliniat că nu vede perspective pentru extinderea sa în continuare fără implementarea acestei părți a acordului, inclusiv soluționarea problemei cu tranzitul amoniacului.
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite