În căutare de aliați, Rusia găzduiește un summit privind Africa. Securitatea alimentară și grupul Wagner, în fruntea agendei

0
Publicat:

Vladimir Putin va încerca să atragă în sfera de influență a Rusiei cât mai multe țări africane, folosindu-se de subiecte sensibile, precum aprovizionarea cu cereale, conflictele interne și legile privind homosexualitatea.

Vladimir Putin și Cyril Ramaphosa, președintele Africii de Sud  FOTO Profimedia
Vladimir Putin și Cyril Ramaphosa, președintele Africii de Sud FOTO Profimedia

Pe măsură ce Rusia caută mai mulți aliați în războiul împotriva Ucrainei, partenerul SUA de mulți ani, Kenya, ar putea să nu fie o alegere prea bună. Dar la câteva ore după ce Rusia a reziliat un acord pentru a menține transportul cerealelor din Ucraina, ambasadorul Moscovei a văzut o oportunitate pentru a face apel la una dintre țările africane care ar resimți cel mai mult efectele.

Într-un articol de opinie pentru două dintre cele mai mari ziare din Kenya, ambasadorul Dmitri Maksimychev a acuzat Statele Unite și Uniunea Europeană pentru denunțarea acordului, afirmând că au „folosit orice truc” pentru a elimina cerealele și îngrășămintele rusești de pe piețele globale, potrivit AP preluată de Yahoo News.

„Acum, dragi mei prieteni kenyeni, cunoașteți întregul adevăr despre cine se folosește de criza alimentară”, a scris el.

Este genul de intervenție care va fi așteptată săptămâna aceasta la cel de-al doilea Summit Rusia-Africa. Aprovizionarea cu cereale va fi un subiect de discuție. Viitorul grupului militar Wagner este, de asemenea, un alt subiect.

Este un moment notabil pentru Rusia să găzduiască o reuniune cu aproape 50 de țări africane care se bazează foarte mult pe Moscova pentru produse agricole și securitate. Nu este clar câți șefi de stat vor participa.

Guvernul președintelui Vladimir Putin este supus unei noi presiuni pentru a-și demonstra angajamentul față de un continent cu o populație de 1,3 miliarde de oameni, care este din ce în ce mai asertiv pe scena globală.

Un moment decisiv pentru Africa

Cele 54 de națiuni ale Africii alcătuiesc cel mai mare bloc de vot din cadrul Națiunilor Unite și au fost mai divizate decât orice altă regiune de pe glob în ceea ce privește rezoluțiile Adunării Generale care critică invazia Rusiei.

Dacă părăsesc summitul, care începe joi, pentru că vocea lor nu este auzită, s-ar putea distanța de Rusia, a declarat analistul Cameron Hudson de la Centrul de Studii Strategice și Internaționale din SUA.

 „Acesta este un moment decisiv atât pentru Africa, cât și pentru Putin în relația lor”, a spus analistul. Putin a spus în repetate rânduri că Rusia va oferi cereale gratuit țărilor africane cu resurse financiare limitate, după ce acordul privind transportul cerealelor ucrainene a fost denunțat.

„Vreau să dau asigurări că țara noastră este capabilă să înlocuiască cerealele ucrainene atât comercial, cât și gratuit”, a spus Putin într-o declarație luni, afirmând că Rusia a transportat aproape 10 milioane de tone de cereale în Africa în prima jumătate a acestui an.

Mercenarii Wagner, contractați de țări africane

Compania militară rusă Wagner, după scurta sa rebeliune împotriva Moscovei, este o altă o problemă urgentă pentru țări precum Sudan, Mali și altele care a contractat grupul de mercenari în schimbul unor resurse naturale precum aurul. Ministrul de externe al Rusiei a declarat că activitatea lui Wagner în Africa va continua.

În ceea ce privește o propunere de pace pentru Ucraina, pe care liderii africani o susțin, aceasta „ar putea fi discutată” la summit, a declarat ambasadorul rus Oleg Ozerov pentru ziarul Kommersant.

Putin însuși este un semn de întrebare. El a vizitat Africa subsahariană o singură dată în mai mult de două decenii de când se află la putere. Săptămâna trecută, după presiuni diplomatice considerabile,

Africa de Sud a anunțat că Putin a acceptat să nu participe la un summit economic acolo în august din cauza unui mandat de arestare emis pe numele lui de către Curtea Penală Internațională.

Discuțiile din Africa de Sud cu privire la arestarea lui Putin au fost un alt semn al ambivalenței față de Moscova a unui aliat constant al SUA. Dar biroul președintelui Cyril Ramaphosa a precizat vineri că liderii africani lucrează „pentru încheierea războiului destabilizator Ucraina-Rusia”, spunând că ar fi în interesul economic al continentului ca acest lucru să se întâmple.

Africa, un continent plin de oportunități pentru Rusia

Centrul pentru Studii Strategice din Africa, susținut de SUA, spune că Rusia va încerca să atragă în sfera sa de influență alte țări influente din Africa, inclusiv Etiopia, Congo, Nigeria și Senegal. Africa este „cea mai primitoare regiune pentru Rusia din orice altă regiune din lume”, a spus Joseph Siegle, din cadrul Centrului pentru Studii Strategice.

La fel ca China, Rusia încearcă să facă apel la nemulțumirea națiunilor africane față de direcția dictată de puterile globale.

Ambasadorul Rusiei în Kenya a fost lăudat de ministrul de externe al acestei țări săptămâna trecută, când s-a opus unei declarații a SUA și a aliaților care își exprimă îngrijorarea cu privire la gloanțe reale folosite împotriva protestatarilor din Kenya privind creșterea costului vieții. „Dacă nu este ingerință în afacerile interne, ce este?” întrebă Maksimicev.

„Mulțumesc @russembkenya pentru această poziție de principiu”, a răspuns ministrul de externe al Kenyei, Korir Sing’Oei, la doar o zi după ce a numit decizia Rusiei de a pune capăt transportului de cereale din Ucraina  o „înjunghiere în spate”.

Aversiunea pentru homosexualitate, folosită de Rusia în avantajul ei

În ciuda profilului său substanțial în Africa, Rusia investește relativ puțin în acest continent. La primul Summit Rusia-Africa din 2019, Putin a promis că va dubla comerțul Rusiei cu continentul african în termen de cinci ani.

În schimb, acesta a stagnat la aproximativ 18 miliarde de dolari pe an. Moscova oferă mai puțin de 1% din banii destinați Africii în investiții străine directe și aproape niciun ajutor umanitar.

Dar Rusia poate stabili relații cu națiunile africane în moduri în care Occidentul nu poate, a spus Tim Kalyegira, un analist și scriitor ugandez. „Rusia este una dintre puținele țări europene aliate cu Africa în ceea ce privește relațiile homosexuale: „Suntem o țară creștină tradițională. De fiecare dată când ai o problemă anti-gay, suntem alături de tine'”, a spus el.

Această stare de fapt ar putea fi valabilă și pentru aliații americani precum Nigeria și Ghana, a mai spus Kalyegira.

Uganda s-a confruntat anul acesta cu criticile Washingtonului pentru o nouă lege care prevedea pedeapsa cu moartea pentru „homosexualitate agravată”. Președintele Joe Biden a amenințat cu sancțiuni pe fondul „revenirii nedemocratice” a unui partener de lungă durată.

Africa, noua putere demografică și economică a secolului XXI

Acum, președintele ugandei Yoweri Museveni va vorbi la Summit-ul Rusia-Africa despre „Ce forme de nou colonialism sunt impuse majorității globale de către Occident astăzi?”

Uganda a fost, de asemenea, unul dintre cei mai mari cumpărători de arme din Rusia, principalul furnizor de arme din Africa, alături de Algeria, Egipt, Maroc, Etiopia, Angola și Burkina Faso.

Kalyegira a spus că Rusia ar putea intermedia acum acorduri individuale de aprovizionare cu cereale cu națiunile africane, slăbind poziția Occidentului.

SUA a găzduit anul trecut propriul summit pentru Africa, ca parte a unui număr tot mai mare de astfel de reuniuni cu țări din Africa de către puteri precum China, Franța, Turcia, Japonia și Marea Britanie.

„Merită să ne întrebăm de ce americanilor ar trebui să le pese să concureze în Africa sau să investească în stabilitatea acesteia. Răspunsul este clar: Africa este gata să modeleze secolul XXI ca putere demografică și economică cu cea mai rapidă creștere a lumii”, a declarat Joseph Sany, de la Institutul pentru Pace din SUA, în această lună, unui subcomitet al Camerei Reprezentanților din SUA.

„Până în 2050, africanii vor reprezenta un sfert din populația globală, a spus el. Delegațiile care se îndreaptă spre Rusia sunt îndemnate să folosească asta în avantajul lor.

„Fără îndoială că statele africane ar prefera să fie creatori de regi decât să fie prinse într-un alt război de proxy”, a scris la începutul acestui an un consultant al Institutului pentru Studii de Securitate din Africa, Ronak Gopaldas. „O abordare inteligentă este de a pune pe propriile picioare aceste puteri pentru un beneficiu maxim.”

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite