Rusia pregăteşte terenul pentru o intervenţie în estul Ucrainei. Moscova a anunţat că îşi rezervă dreptul de a-şi proteja „compatrioţii“ din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moscova îşi rezervă dreptul de a-şi proteja compatrioţii din Ucraina, a declarat vineri ministerul rus de Externe, în urma unor confruntări care s-au soldat cu un mort, joi, la Doneţk, în estul Ucrainei, relatează AFP.

"Autorităţile de la Kiev nu controlează situaţia din ţară (...). Rusia este conştientă de responsabilitatea pe care o are faţă de viaţa concetăţenilor şi compatrioţilor săi din Ucraina şi îşi rezervă dreptul de a-i proteja", afirmă ministerul într-un comunicat.

"Am declarat în mai multe rânduri că autorităţile care au ajuns la putere la Kiev este necesar să îi dezarmeze pe combatanţi, să asigure securitatea populaţiei şi dreptul oamenilor de a organiza manifestaţii", se mai arată în text.

Un manifestant pro-Kiev a fost ucis joi prin înjunghiere, în confruntări cu simpatizanţi pro-Moscova, la Doneţk, în estul rusofon al ţării, unde au avut loc manifestaţii proseparatiste în ultimele săptămâni.

Numeroşi ucraineni cred că Rusia nu se va opri la frontierele Crimeei, asupra căreia forţe ruse au preluat controlul şi în care, duminică, va avea loc un referendum privind alipirea la Rusia a acestei peninsule ucrainene la Marea Neagră.

Opoziţia ucraineană prorusă cere mai multă autonomie pentru regiunile rusofone

Opoziţia ucraineană prorusă a cerut vineri ca rusa să devină cea de-a doua limbă oficială în Ucraina, iar regiunile proruse să primească mai multă autonomie, apreciind că noua putere de la Kiev este incapabilă să oprească escaladarea tensiunilor, relatează AFP.

"Trebuie să fie votate de urgenţă legi care acordă regiunilor prerogative ample, iar rusa să primească statutul de cea de-a doua limbă a statului", a declarat într-un comunicat Partidul Regiunilor, formaţiunea preşedintelui demis Viktor Ianukovici.

Formaţiunea s-a distanţat de Ianukovici după ce acesta a fost demis de Parlament, la sfârşitul lunii februarie, în urma a trei luni de proteste, care s-au încheiat cu o baie de sânge în centrul Kievului.

Declaraţia Partidului Regiunilor a fost publicată după ciocnirile violente de joi seară de la Doneţk, fieful lui Ianukovici, între manifestanţii proruşi şi susţinătorii Kievului, în care o persoană şi-a pierdut viaţa şi alte câteva zeci au fost rănite.

"Noua putere nu poate rezolva nicio problemă. Niciuna dintre măsurile luate nu a permis oprirea escaladării tensiunilor din regiunile din sudul şi din estul Ucrainei", subliniază Partidul Rgiunilor.

"Deciziile luate au dus, în schimb, la amplificarea tensiunilor", adaugă formaţiunea.

Premierul separatist din Crimeea, Serghei Aksionov, îndeamnă şi celelalte regiuni proruse din estul Ucrainei să organizeze referendumuri pentru unirea cu Rusia, informează AFP.

"Noile autorităţi de la Kiev au preluat controlul şi asupresc zonele din est", a spus Aksionov într-o conferinţă de presă organizată la Simferopol.

"Dacă un număr suficient de persoane din aceste regiuni susţin ideea reataşării la Rusia, atunci ar trebui să organizeze referendumuri", a adăugat liderul separatist.

Întrebat în cât timp se va integra Ucraina în Federaţia Rusă, Serghei Aksionov a răspuns: "În cel mult un an".

Referindu-se la situaţia militarilor ucraineni aflaţi în unităţi din Crimeea, Aksionov a subliniat că aceştia fie se pot alătura autorităţilor proruse, fie trebuie să părăsească bazele militare.

Companiile aeriene ruse au început să evite zborurile în spaţiul aerian ucrainean

 Companiile aeriene ruse, inclusiv cea de stat - Aeroflot -, au început modificarea rutelor pentru evitarea spaţiului aerian al Ucrainei, informează site-ul agenţiei RIA Novosti.

Potrivit informaţiilor difuzate de site-ul oficial Flight Radar 24, o cursă Aeroflot spre Simferopol (Crimeea) a zburat mai mult decât de obicei deasupra teritoriului rus, în locul rutei mai directe prin spaţiul aerian ucrainean.

Conform unor surse oficiale, decizii de evitare cât de mult posibil a spaţiului aerian ucrainean au fost luate şi de companiile Transaero şi NordWind.

10.000 de militari ru;i, la frontiera cu Ucraina

Rusia a mobilizat aproximativ 10.000 de militari la frontiera cu Ucraina, în zona regiunii Crimeea, pentru exerciţii militare desfăşurate înaintea controversatului referendum de duminică, afirmă Samantha Power, ambasadorul american la Naţiunile Unite, informează CNN.

Rusia a comunicat că au loc exerciţii militare la frontiera cu Ucraina, precizând că sunt prezenţi 8.500 de militari ai unor unităţi de artilerie.

Însă ambasadorul american la ONU, Samantha Power, a declarat că "noile operaţiuni militare" au legătură cu "intervenţia militară rusă", precizând că la frontiera cu Ucraina sunt cel puţin 10.000 de militari ruşi, precum şi baterii de artilerie. Conform serviciilor de spionaj occidentale, în Crimeea sunt deja alţi 25.000 de militari ruşi.
 

citeşte şi

INFOGRAFIE Forţele armate ruse de la graniţa cu Ucraina

Sub pretextul unor manevre militare, armata rusă a concentrat trupe în mai multe regiuni situate în vestul ţării.

O persoană care manifesta în favoarea puterii interimare de la Kiev a fost ucisă în timpul unei demonstraţii la Doneţk

O persoană care participa la o manifestaţie din Doneţk în favoarea unităţii teritoriale a Ucrainei a fost ucisă, joi seară, în timpul confruntărilor cu demonstranţii proruşi, a anunţat recent departamentul local al Ministerului ucrainean al Sănătăţii, informează AFP.

Liderul tătarilor din Crimeea face apel la boicotarea referendumului şi cere intervenţia NATO

Liderul minorităţii tătare din Crimeea, Mustafa Djemilev, a făcut apel, joi, la boicotarea referendumului privind alipirea peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia şi a solicitat ca NATO să intervină pentru a preveni "un masacru", relatează AFP.

Vladimir Putin nu ţine cont de îngrijorările oligarhilor şi economiştilor ruşi privind impactul sancţiunilor economice din partea Occidentului

Înalţi oficiali şi unii dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Rusia încearcă să evalueze impactul economic al unor eventuale sancţiuni pe care le-ar impune SUA şi UE, însă surse apropiate situaţiei afirmă că preşedintele rus Vladimir Putin nu le ascultă temerile.

Rusia e atacată informatic: hackerii au ţintit site-ul Băncii Centrale şi pe cel al preşedintelui Vladimir Putin

Site-uri importante din Rusia au fost atacate de către hackeri pe fondul prelungirii crizei din Crimeea. Atacurile le urmează pe cele orientate spre mai multe site-uri din Ucraina.

Locuitorii din Crimeea au luat cu asalt bancomatele după ce autorităţile au anunţat că vor limita retragerile în numerar

Cozi infernale la bancomatele şi băncile din capitala Republicii Autonome Crimeea, Simferopol. Oamenii s-au aşezat la rând pentru a-şi retrage banii, după ce autorităţile din regiune au anunţat că de astăzi limitează temporar retragerile de numerar.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite