Rusia mută jocul provocărilor în zona baltică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vânătoarea submarinului necunoscut, dar bănuit a fi rus, în Marea Baltică le-a amintit guvernelor din regiune de jocul de-a şoarecele şi pisica purtat de marina sovietică în Războiul Rece. Însă incidentele de acest tip s-au repetat cu o frecvenţă îngrijorătoare în ultimele săptămâni.

La începutul lunii, un agent estonian de informaţii a fost capturat de forţele ruse chiar de pe teritoriul Estoniei. Aflat la doar câţiva metri de graniţă, agentul a fost capturat după ce în jurul lui au fost declanşate simultan trei fumigene, iar comunicaţiile sale cu echipa fuseseră bruiate. Când s-a risipit fumul, agentul, cunoscut sub numele Eston Kohver, dispăruse. FSB-ul şi-a asumat imediat incidentul, lăudându-se că agentul a fost „arestat”. 

Pe lângă asta, ultima perioadă a adus şi numeroase incursiuni ale avioanelor ruse în spaţiile aeriene ale Suediei, Finlandei şi Estoniei. Moscova cere chiar extrădarea în Rusia a unor veterani lituanieni ai, pe care vor să-i judece pentru că au dezertat din Armata Roşie acum mai bine de 50 de ani. 

 „Nu ne putem ignora amintirile. Ştim din trecutul nostru cât de agresivă poate fi Rusia dacă nu există acţiuni foarte clare şi stricte din partea Vestului faţă de astfel de agresiuni”, explică Marko Mihkelson, preşedintele comisiei pentru Afaceri Externe din parlamentul estonian. 

„Probleme” etnice, cheia dezbinării NATO

De aceea, liderii baltici au fost primii care au cerut mai multă fermitate din partea UE şi NATO faţă de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Nu toţi sunt însă siguri că apartenenţa la NATO mai reprezintă o garanţie. 

„Mă tem că Putin va crea o dispută etnică pe teritoriul Estoniei, aşteptând apoi ca ţara să ceară intervenţia NATO. Aliaţii vor începe atunci o dezbatere internă – chiar este o situaţie de Articolul 5 (care stipulează că NATO trebuie să intervină militar atunci când un membru este agresat – n.r.)? Iar această ezitare iniţială va duce evaporarea completă credibilităţii NATO”, crede Andrew Michta, partener în cadrul Centrului pentru  Studii Internaţionale Strategice, citat de „Financial Times”. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite