Rusia ar putea desfăşura permanent mii de militari în Belarus pentru a transmite un semnal Alianţei Nord-Atlantice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exerciţii militare Zapad 2013 Foto: EPA/RIA NOVOSTI
Exerciţii militare Zapad 2013 Foto: EPA/RIA NOVOSTI

Rusia ar putea folosi ca paravan o serie de exerciţii militare de amploare pentru a desfăşura permanenent mii de soldaţi în Belarus în scopul de a transmite un semnal Alianţei Nord-Atlantice. Cel puţin aşa susţine ministrul eston al Apărării, Margus Tsahkna, relatează Reuters, adăugând că desfăşurarea trupelor ar putea avea loc spre sfârşitul acestui an.

Rusia şi Belarusul ar urma să organizeze exerciţii militare comune în luna septembrie. Potrivit unor aliaţi NATO, pentru aceste manevre, ce vor include şi antrenamente legate de arme nucleare, ar urma să fie mobilizaţi peste 100.000 de militari. Exerciţiile sunt cele mai ample de acest tip începând din 2013.

Iar conform ministrului Apărării de la Tallinn, Estonia şi alte ţări din NATO au informaţii care sugerează că Moscova ar putea lăsa soldaţi în Belarus după încheierea acestor manevre, ce poartă numele Zapad 2017.

Totodată, Tsahkna a vorbit despre planuri de a trimite 4.000 de vagoane în Belarus pentru a transporta militari ruşi şi echipamente, ceea ce ar putea sugera înfiinţarea unui avanpost militar în această ţară.

„Pentru trupele ruse care merg în Belarus, acesta este un bilet doar dus“, a afirmat Tsahkna într-un interviu acordat Reuters şi preluat de „Business Insider“. „Aceasta nu este opinia mea personală, analizăm foarte atent cum se pregăteşte Rusia pentru exerciţiile Zapad“, a adăugat el.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat, deocamdată, afirmaţiile. Moscova neagă, însă, orice planuri de a ameninţa NATO şi acuză blocul militar că riscă stabilitatea în estul Europei. Totodată, Kremlinul nu a precizat oficial câţi militari vor lua parte la Zapad 2017.

Dar Tsahkna s-a declarat îngrijorat. „Vedem ce fac de cealaltă parte a graniţei UE şi NATO. Trupele ar putea rămâne acolo după Zapad“, a insistat el, adăugând că Tallinnul a discutat despre aceste temeri cu aliaţii din NATO, inclusiv cu celalalte ţări baltice. De asemenea, el a estimat numărul potenţialilor militari la mii.

O astfel de măsură ar însemna că trupe ruse vor fi desfăşurate la graniţa cu Polonia, Lituania şi Letonia, în condiţiile în care Alianţa Nord-Atlantică staţionează batalioane multinaţionale în regiunea baltică, în replică la anexarea Crimeei de către Rusia.

Întrebat despre posibilele motive ale Moscovei pentru lăsarea de trupe în Belarus, Tsahkna a spus că, probabil, o astfel de acţiune ţine de consolidarea pe plan intern a imaginii de lider puternic a preşedintelui Vladimir Putin, dar şi de consolidarea legăturilor cu Belarusul, care a fost alarmat de anexarea Crimeei.

„Rusia va avea alegeri prezidenţiale anul viitor, iar Putin trebuie să le arate ruşilor puterea sa“, a explicat Tsahkna. „Este vorba şi de o chestiune de încredere în ceea ce priveşte Belarusul“, a adăugat el.

Alianţa Nord-Atlantică, îngrijorată

Amploarea manevrelor Zapad de anul acesta îngrijorează profund NATO, în condiţiile în care surse diplomatice avertizează că acestea nu sunt simple exerciţii, notează News.ro.

Exerciţii similare de mare amploare, ce au avut loc în 2013, au presupus antrenamente ale forţelor speciale, testarea de rachete cu rază mai lungă de acţiune şi de drone. Toate acestea au fost folosite ulterior la anexarea Crimeei şi la susţinerea separatiştilor din estul Ucrainei, precum şi în intervenţia din Siria, au spus diplomaţi NATO, potrivit Reuters.

Rusia, care critică extinderea NATO spre est, în vechea sa sferă de influenţă, susţine că exerciţiile sunt o replică la noua forţă NATO din ţările baltice şi din Polonia, care va începe rotaţia în regiune din iunie.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a afirmat în ianuarie că scenariul pentru Zapad „va lua în considerare situaţia legată de activitatea sporită a NATO de-a lungul graniţelor unui stat al Uniunii (Rusia-Belarus)“, a scris presa rusă.

Exerciţiile, care vor fi desfăşurate simultan în Rusia şi Belarus, ar urma să se concentreze pe planificare, comandament strategic şi antrenarea trupelor în comun, a adăugat el.

„În viitor, intenţionăm să consolidăm natura practică a unor astfel de exerciţii, luând în calcul realităţile emergente ale politicii externe“, a explicat Şoigu, într-o aparentă referire la extinderea NATO, care va include în curând şi Muntenegrul.

În ultimii doi ani, Occidentul a încercat să îmbunătăţească relaţiile cu Belarusul, ridicând o parte dintre sancţiuni. Însă ţara rămâne un aliat al Rusiei şi membru al blocului comercial eurasiatic al lui Putin. 

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite