Rusia: Amenzi şi pedepse cu închisoare pentru oricine arată „lipsă de respect” faţa de autorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin

Persoanele care dau dovadă de ”lipsă de respect” online faţă de conducătorii ţării, inclusiv faţă de Vladimir Putin, riscă să ajungă după gratii, prevede o lege controversată de Parlamentul rus, relatează The Guardian.

Legea, denunţată ca amintind de cenzura care-i viza în perioada sovietică pe disidenţi - prevede de asemenea pedepsirea prin amenzi de până la 100.000 de ruble a persoanelor care fac postări online ”indecente” ce denotă o ”lipsă de respect flagrantă faţă de societate, ţară, simbolurile oficiale ruse, Constiuţie sau autorităţi”.

Recidiviştii riscă amenzi de două ori mai mari sau închisoarea timp de 15 zile.

De exemplu, cei care scriu online ”Putin este un nenoricit” sau fac glume pe seama Parlamentului riscă să fie vizaţi de această lege, potrivit lui Aleksandr Verhovski, directorului Centrului Sova, care monitorizează abuzuri ale legislaţiei împotriva extremismului.

Alţi observatori denunţă faptul că legea este atât de vag formulată, încât orice critică online a autorităţilor, inclusiv imitaţii satirice, ar putea fi etichetate drept ”lipsă de respect”.

”În curând vom spune glume despre autorităţi în şoaptă, în bucătărie”, a scris pe Facebook un avocat din Moscova, Serghei Şavkin.

Legea, iniţiată de senatorul Andrei Klişas din cadrul Partidului Rusia Unită al lui Putin, a fost criticată inclusiv de către unii parlamentari şi oficiali guvernamentali.

”Una dintre sarcinile organelor guvernamentale este să asculte senine criticile la adresa muncii lor”, a declarat pentru cotidianul Vedomosti un adjunct al ministrului Comunicaţiilor, Aleksei Volin.

”Dacă nu mai tratăm un imbecil drept imbecil, el tot imbecil rămâne”, a declarat un deputat din cadrul Partidului Liberal-Democrat al Rusiei (LDPR, naţionalist), Serghei Ivanov, care susţine de obicei iniţiativele Kremlinului.

Klişas respinge acuzaţiile potrivit cărora legea reprezintă o formă de cenzură şi apreciază că autorităţile sunt ”prin ele însele demne de respect”.

Vladimir Putin urmează să promulge legea, în săptămânile următoare, pentru ca textul să intre în vigoare.

Parlamentul a adoptat, de asemnea, separat, un proiect iniţiat tot de către Klişin, prin care autorităţile sunt abilitate să închidă pagini de web care publică informaţii ”lipsite de respect” sau ştiri false (”fake news”).

Însă Klişas a insistat că legea nu va fi folosită împotriva site-urilor independente sau ale opoziţiei şi că nu afectează ”presa tradiţioală”.

Aceste legi au fost adoptate în contextul în care cota încrederii în Putin a scăzut la 33% - cel mai mic nivel din ultimii 13 ani -, în urma unei creşteri a vârstei de pensionare cu cinci ani.

Potrivit acestui sondaj, realizat în ianuarie de Centrul de cerectare a opiniei publice, o instituţie de stat, cota popularităţii lui Putin a scăzut cu 37 de puncte procentuale faţă de nivelul la care se afla în 2015.

Putin ar fi extrem de sensibil la insulte. unul dintre primele lucruri pe care le-a făcut după ce a ajuns la putere, în 2000, a fost să ţintească o emsiune satirică a postului de televiziune NTV, ”Kukly” (”marionete”).

Într-un episod difuzat în ianuarie 2000, a fost prezentat drept un pitic pueril şi malefic care mormăie obscenităţi. În doar câteva luni, statul a preluat controlul asupra NTV, iar glumele despre fostul agent KGB au dispărut rapid de pe ecranele televiziunilor ruse.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite