Rusia acuză UE că ar putea declanșa cel mai grav conflict armat de la al Doilea Război Mondial încoace: „Bruxellesul își continuă calea suicidară”
0Rusia avertizează că sprijinul acordat Ucrainei de către Uniunea Europeană ar putea declanșa cel mai grav conflict armat de la al Doilea Război Mondial încoace.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a lansat miercuri acuzații dure la adresa Uniunii Europene, afirmând că implicarea acesteia în sprijinul Ucrainei riscă să provoace un conflict global de proporții.
„Convoacă summituri și reuniuni ale șefilor de stat major și, în același timp, nu își dau seama că acțiunile lor nesăbuite ar putea duce la cel mai mare conflict armat de la cel de-al Doilea Război Mondial, cu implicarea unor puteri nucleare”, a declarat Zaharova în cadrul unei conferințe de presă la Moscova, citată de agenția Tass.
Ținta criticilor: Parisul, Londra și Bruxelles
Declarațiile vin în contextul summitului recent de la Paris, unde liderii din circa 30 de țări au discutat despre viitoarele garanții de securitate pentru Ucraina. Zaharova a criticat așa-numita „coaliție a voluntarilor”, formată din state membre ale NATO care și-au arătat disponibilitatea de a sprijini Ucraina mai intens.
„Aceasta este partea cea mai radicală a țărilor membre ale alianței, dornice să se implice direct în conflictul din Ucraina, țara regimului (liderului naționalist istoric Stepan) Bandera”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse.
Zaharova nu a ezitat să-l critice pe președintele Franței, Emmanuel Macron, pe care l-a numit liderul unui „grup de maniaci îngrijorați”, acuzându-l că, împreună cu Marea Britanie, alimentează tensiunile din regiune.
„Bruxellesul își continuă calea suicidară”
Oficiala rusă a acuzat Uniunea Europeană că, prin politica sa „rusofobă”, destabilizează întreg continentul. „Bruxellesul își continuă calea suicidară și risipește sute de miliarde de euro în fervoarea sa rusofobă pentru militarizarea economiei europene și, de asemenea, pentru susținerea Kievului”, a mai spus reprezentanta diplomației ruse.
Ea a subliniat și că „orice prezență străină în Ucraina - indiferent de steag, însemne, mandate declarate - va fi considerată de Federația Rusă drept o amenințare la adresa securității sale și comportă riscul unor ciocniri militare directe între participanții la așa-zisele misiuni ale membrilor individuali ai NATO și, prin urmare, ale întregii alianțe și țara noastră”, a avertizat Zaharova, citată de TASS.
Planuri pentru trupe occidentale în Ucraina
Zaharova susține că Regimul de la Kiev „se așteaptă la pași concreți din partea aliaților săi europeni pentru trimiterea de trupe, ceea ce în practică va însemna intrarea țărilor respective în conflict de partea regimului de la Kiev”.
Totuși, ea a recunoscut că, până în prezent, nu există nicio decizie oficială a statelor NATO privind trimiterea de soldați în Ucraina.
Cu toate acestea, Moscova consideră îngrijorătoare informațiile conform cărora Franța și Marea Britanie ar pregăti o posibilă intervenție în sudul Ucrainei, în special în portul Odesa.
Potrivit purtătoarei de cuvânt, acest subiect ar fi fost discutat în cadrul unei întâlniri recente la Kiev dintre șefii de stat major din Marea Britanie, Franța și Ucraina. Informația a fost confirmată și de Ministerul britanic al Apărării, care a anunțat pe 6 aprilie că amiralul Tony Radakin a discutat despre trimiterea unor trupe de menținere a păcii împreună cu omologii săi francezi și ucraineni.
Războiului din Ucraina
Rusia a lansat invazia asupra Ucrainei pe 24 februarie 2022, sub pretextul unei „operațiuni speciale militare”. Președintele rus Vladimir Putin a declarat în repetate rânduri că Ucraina este un „stat artificial”.
Comunitatea internațională condamnă această agresiune ca fiind una ilegală și neprovocată, iar invazia este considerată cea mai gravă criză de securitate din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.
„Rusia este un stat fascist”
Istoricul american Timothy Snyder, cunoscut pentru lucrările sale despre fascism și regimuri totalitare, a declarat încă din primele luni ale războiului că „Rusia este un stat fascist”, adăugând: „Trebuie să o spunem cu voce tare”.
Afirmația a fost făcută într-un editorial publicat în The New York Times, în care Snyder argumenta că politicile Kremlinului, limbajul folosit și brutalitatea armatei ruse în Ucraina arată o tendință clară spre autoritarism extremist.