Ofensiva rusă de primăvară „a început deja”, confirmă șeful armatei ucrainene. Mărturii ale soldaților din prima linie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua ofensivă de primăvară a Rusiei împotriva nord-estului Ucrainei „a început deja”, a declarat șeful armatei ucrainene Oleksandr Sîrski într-un interviu acordat publicației LB.UA și publicat pe 9 aprilie, relatează Kyiv Independent.

Volodimir Zelenski și șeful armatei ucrainene în vizită în regiunea Sumi anul trecut FOTO PROFIMEDIA
Volodimir Zelenski și șeful armatei ucrainene în vizită în regiunea Sumi anul trecut FOTO PROFIMEDIA

Confirmarea din partea lui Sîrski vine după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că Moscova masează forțe pentru a lansa nouă ofensivă împotriva regiunilor Harkov și Sumî în această primăvară.

„Pot spune că președintele are perfectă dreptate și că această ofensivă a început deja”, a spus el.

De aproape o săptămână, operațiunile ofensive rusești aproape că s-au dublat în toate sectoarele principale ale frontului, a precizat șeful armatei ucrainene.

Oficialii și experții ucraineni avertizaseră deja că Rusia ar putea lansa o nouă ofensivă împotriva celor două regiuni nord-estice de graniță pentru a-și consolida mâna în potențiale negocieri. Această evoluție are loc în contextul în care Rusia a recucerit o mare parte din teritoriul său din Kursk, în care Kievul a lansat anul trecut o incursiune inclusiv în scopul de a a zădărnici planurile de ofensivă împotriva regiunilor sale de graniță.

Întrebat dacă exercițiile Zapad 2025 din Belarus prevăzute pentru luna septembrie ar putea face parte din pregătirile pentru noua ofensivă, Sîrski a admis că acestea ar putea fi un prilej  pentru ca Rusia să redistribuie și să formeze un nou grup de forțe.

Totuși el nu se așteaptă ca exercițiile de toamnă să fie folosite în acest scop, însă Kievul „trebuie să țină cont de acest factor”.

Președintele rus Vladimir Putin a propus crearea unei așa-numite „zone tampon” în regiunea Sumî pentru a proteja regiunea Kursk de viitoare atacuri în timpul vizitei sale în această regiune luna trecută. 

Rusia a intensificat ofensiva pe linia frontului

Operațiunile ofensive ale armatei ruse s-au intensificat, arată postările pe rețelele de socializare ale ofițerilor ucraineni, analiza  informațiilor parvenite de la Statul Major și mărturii ale soldaților obținute de CNN.

De câteva luni, unele dintre cele mai aprige lupte au loc în sudul orașului Pokrovsk – un centru logistic cheie pentru trupele ucrainene din regiunea Donețk.

Armata ucraineană a obținut câteva mici succese tactice de la începutul anului, respingând parțial înaintarea rusească spre Pokrovsk, la doar câțiva kilometri de centrul orașului.

Dar un ofițer de recunoaștere ucrainean desfășurat în zonă a declarat pentru CNN că, în ultimele 10 zile, forțele ruse sunt din nou active și au adus mai multe forțe și vehicule pentru viitoare atacuri.

„Vedem asta în filmările din drone și îi auzim vorbind despre asta în interceptările radio”, a spus ofițerul.

Dar având în vedere că Pokrovsk este puternic apărat și proviziile militare de acolo au fost în mare măsură relocate, principalul efort al Rusiei în zonă ar putea fi să forțeze o înaintare spre vest, mai degrabă decât spre nord.

Postările pe rețelele de socializare ale soldaților ucraineni din ultimele zile descriu temeri de posibilă încercuire într-o locație și de străpungere a unei linii defensive în alta.

„Frontul în această zonă a intrat într-o fază activă. Rușii nu se vor opri", a scris un ucrainean cu indicativul Muchnoi pe Telegram.

Scopul avansului este un oraș numit Novopavlivka, a spus el.

„Vor intra în regiunea Dnipropetrovsk - aceasta este una dintre sarcinile cheie stabilite de comandamentul rus”.

Deplasarea spre Dnipropetrovsk ar fi un moment important pentru că ar fi prima dată când trupele ruse ar pune piciorul acolo. Ar fi și o nouă regiune ucraineană care ar intra sub ocupație parțial rusă de la lansarea invaziei pe scară largă în urmă cu mai bine de trei ani.

Proiectul ucrainean de analiză DeepState estimează că forțele lui Putin se află la doar șase kilometri distanță de regiune, în timp ce ucrainenii care locuiesc la graniță sunt deja evacuați, spun oficialii din Dnipropetrovsk.

Pentru Putin – și foarte posibil și pentru negociatorii americani – orice control rusesc asupra unei părți din Dnipropetrovsk ar putea fi văzut ca o monedă de schimb utilă în negocieri viitoare.

Lugansk este regiunea cea mai estică a Ucrainei și cea în care forțele lui Putin dețin cel mai mult control – doar câteva buzunare au rămas în mâinile ucrainene. Și aici, trupele ruse au înregistrat câștiguri constante în ultimele săptămâni, în special în nordul orașului Liman, un nod feroviar și un suport pentru trupele Ucrainei din spatele frontului.

„Este greu, trebuie să lucrăm la stabilizarea frontului și la eliminarea metodică a inamicului, altfel gangrena se va răspândi”, a scris un ofițer ucrainean pe Telegram.

Analiza datelor de către CNN a angajamentelor de luptă înregistrate de Statul Major al Ucrainei arată o creștere a activității Rusiei în ultimele două săptămâni de-a lungul întregii linii a frontului. Deși CNN nu poate confirma cifrele și este puțin probabil ca acestea să fie finale, datele oferă dovezi clare ale unei schimbări începând cu 23 martie.

Înainte de această dată, numărul mediu de încleștări zilnice în luna martie fusese în jur de 140. De atunci, în timp ce statisticile au fluctuat, media a fost de aproximativ 180 de încleștări pe zi, o creștere de aproximativ 30%.

Datele includ regiunea Kursk din Rusia, unde Ucraina mai deține acum doar câteva sate, după o retragere lentă, dar reușită, din teritoriile câștigate surprinzător vara trecută. Progresele de la sol arată, de asemenea, că Rusia face incursiuni în regiunea Sumî vecină, creând mici zone gri unde niciuna dintre părți nu deține controlul complet.

Tacticile Rusiei

Soldații ucraineni raportează o varietate de tactici rusești în ultimele săptămâni.

În sudul regiunii Donețk, un ofițer ucrainean cu indicativul de apel Alex a relatat despre trupele ruse care înaintează în coloane formate atât din vehicule blindate, cât și din vehicule neblindate – aproximativ patru până la cinci vehicule de luptă și tancuri de infanterie, în timp ce „restul sunt camioane, mașini civile și mașini de golf”.

„Da, au multă forță de luptă, de câteva ori mai mare decât noi, dar oricum într-un război din secolul 21, este imposibil să construim orice succes și să lansăm o ofensivă rapidă fără mijloace mecanizate de livrare și sprijinire a infanteriei”, a scris Alex pe Telegram.

Scriind, de asemenea, pe Telegram, comandantul ucrainean Stanislav Buniatov a spus că forțele ruse de acolo au suferit pierderi grele, dar au continuat fără a se simți descurajate. „O unitate din această zonă pierde între zece și 50 de ruși pe zi”, a spus el.

Mai spre vest, aproape de râul Nipru, unde forțele ruse au câștigat săptămâna trecută controlul asupra micii așezări Lobkove, un comandant ucrainean al unei echipaj de drone de atac a declarat pentru CNN că observă o acumulare de forțe la între 10-15 kilometri în spatele liniei de contact.

„Rușii operează în grupuri tactice mici de cinci până la șapte bărbați, maximum 10 persoane. De îndată ce este ceață sau plouă, încep să avanseze folosind vremea rea ​​ca acoperire împotriva dronelor noastre."

Pe măsură ce primăvara ăși intră în drepturi și vremea devine mai uscată, tactica se va schimba, spune comandantul.

„Nu pot folosi vehicule grele în acest moment. Este prea umed, se vor bloca. De îndată ce terenul se va usca, vor face o mișcare; nu există nicio îndoială, vor ataca cu siguranță."

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite