Rusia a pierdut o jumătate de milion de oameni în Războiul din Ucraina

0
Publicat:

Statul Major ucrainean anunţă într-o serie de comunicate că armata rusă a pierdut 500.000 de oameni în lupte - ucişi sau răniţi - de la 24 februarie 2022, relatează Kyiv Independent.

Razboi Ucraina Rusia distrugeri morti raniti refugiati 1-2 mai 2022 cimitir Irpin FOTO EPA-EFE

Cifra uluitoare este în concordanță cu estimările Marii Britanii și Franței, care au anunțat la începutul lunii mai că pierderile totale ale Rusiei ar urma să fie de aproximativ 500.000. În ultimele 24 de ore, 1.140 de militari ruși au fost „eliminați”.

"Estimăm pierderile militare rusești la 500.000, inclusiv 150.000 de morți", a declarat ministrul francez de externe Stephane Sejourne la 3 mai.

Agresiunea Rusiei, cu puțină considerație pentru viețile propriilor soldați, va continua probabil, dar în spatele acestei cifre se află o potențială bombă cu ceas demografică și economică pe care președintele rus Vladimir Putin s-ar putea să nu o poată ignora atât de ușor, scrie kyivindependent.com.

Pierderi recente

Potrivit cifrelor ucrainene, la 25 mai, pierderile Rusiei au ajuns la 500.080 de soldați. Cifrele de la Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei nu precizează numărul de morți și răniți, dar bilanțul include morți, răniți, dispăruți și capturați.

În februarie, președintele Volodimir Zelenski a declarat că 180.000 de soldați ruși au fost uciși de la începutul războiului . Liderul de la Kiev a precizat că peste 31.000 de soldați ucraineni au fost uciși în aceeași perioadă.

Oficialii occidentali au oferit estimări similare cu privire la pierderile rusești pe câmpul de luptă.

Vorbind pentru ziarul rusesc independent Novaia Gazeta Europe, ministrul francez Stephane Sejourne a declarat că „eșecul militar al Rusiei este deja evident".

Leo Docherty, ministrul de stat britanic pentru forțele armate, a declarat la sfârșitul lunii aprilie că Marea Britanie estimează că pierderile rusești se ridică la peste 450.000 de persoane.

"Estimăm că aproximativ 450.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți, iar alte zeci de mii au dezertat deja de la începutul conflictului", a declarat Docherty în parlament.

"Numărul personalului ucis care servește în companiile militare private rusești (PMC) nu este clar", a adăugat el.

O estimare americană din 12 decembrie indica pierderile RUsiei la 315.000 de soldați . În aceeași zi, cifra ucraineană era de 340.650.

O investigație deschisă în curs de desfășurare a Mediazona, o instituție de presă independentă rusă, împreună cu BBC Rusia, a stabilit numărul soldaților ruși morți confirmați la 52.789.

Autorii notează că cifrele reale sunt probabil semnificativ mai mari, deoarece informațiile lor verificate provin din surse publice, cum ar fi necrologele, postările rudelor, rapoartele din mass-media regională și declarațiile autorităților locale.

Rusia nu a dezvăluit pierderile forțelor sale armate în Ucraina din septembrie 2022, ceea ce înseamnă că numărul oficial al morților anunțați de Kremlin este încă de doar 5.937 .

"O jumătate de milion de morți și răniți este o cifră uriașă"

"O jumătate de milion de morți și răniți este o cifră uriașă", a declarat John Foreman CBE , fostul atașat militar al Regatului Unit la Moscova din 2019 până în 2022, pentru Kyiv Independent.

Dacă se confirmă, cifra de 150.000 de soldați ruși uciși avansată de Franța este de aproximativ 10 ori mai mare decât cea suferită de armata sovietică în timpul războiului de zece ani pe care l-a purtat în Afganistan din 1979 până în 1989.

Pentru comparație, armata americană a pierdut aproximativ 102.000 de soldați, uciși în toate războaiele pe care le-a purtat de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, inclusiv 58.220 în timpul războiului din Vietnam.

Marea Britanie a suferit piederi de 750.000 de militare în cei șase ani ai celui de-al Doilea Război Mondial.

Și pierderile Rusiei nu arată semne de încetinire – de fapt, au atins niveluri record în ultimele săptămâni.

Costuri economice

În decembrie 2023, Putin a semnat un decret prin care promite să plătească 5 milioane de ruble (55.450 de dolari) familiilor soldaților uciși în Ucraina și 3 milioane de ruble (33.270 de dolari) celor răniți.

Iar la începutul invaziei la scară largă, Putin a declarat că familiile celor uciși vor primi o "acoperire de asigurare legală și o sumă forfetară de 7.421.000 de ruble (82.298 de dolari)", precum și "o compensație lunară va fi plătită fiecărui membru de familie al celor morți".

Deși suma exactă plătită nu este cunoscută, Bloomberg a estimat anul trecut, într-un articol despre plățile de despăgubire a soldaților, că "cheltuielile pentru persoanele din armată, inclusiv voluntarii și cei care au fost mobilizați, ar putea totaliza aproximativ 1.100 de miliarde de ruble (12 miliarde de dolari) pe an".

Și mai sunt și costurile sociale - ratele de stres post-traumatic și de dependență de alcool și droguri în rândul soldaților ruși care se întorc acasă au crescut, precum și numărul crimelor și al infracțiunilor violente în care sunt implicați veteranii.

La acestea se adaugă inevitabila lipsă de forță de muncă cauzată de bărbații care fie fug din țară pentru a evita să servească în armată, fie sunt uciși sau răniți atunci când o fac.

"Toate acestea se adaugă la o altă bombă cu ceas demografică care cred că va exploda în Rusia în următorii 10-20 de ani", spune Foreman.

În ciuda numărului îngrozitor de morți, Rusia pare să atragă în continuare recruți dornici să se înroleze.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, peste 100.000 de bărbați au semnat contracte în primele trei luni ale anului, pentru a servi în armată.

Din punct de vedere politic, Putin tocmai a obținut o nouă victorie electorală dubioasă și nu dă semne că și-ar abandona obiectivele din Ucraina.

Dar imaginea pe termen lung pentru Rusia este departe de a fi roz, spune Foreman.

"Putin ipotechează viitorul întregii sale țări pentru războiul său din Ucraina", spune el. "Cred că calculele pe termen lung privind sănătatea și viabilitatea pe termen lung a Rusiei au fost complet sacrificate.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite