De ce a trimis Putin motocicletele și „tancurile țestoase“ de pe câmpul de luptă din Ucraina ?

0
Publicat:

De la începutul invaziei la scară largă, Rusia a suferit pierderi grele atât în personal, cât și în material militar. Rata ridicată a pierderilor forțează Moscova să trimită în luptă unități cu echipamente improvizate, economisindu-și resursele limitate după ce toate celelalte au eșuat.

Imaginile unui raid îndrăzneț lansat de un „tanc-țestoasă” al Rusiei în spatele liniilor inamice. Foto Captură video X

Este un semn de slăbiciune a forțelor ruse, care poate fi trecut cu vederea de titlurile despre progresele rusești pe mai multe fronturi., susține Serhii Kuzan, co-fondator și președinte al Centrului Ucrainean de Securitate și Cooperare și fost consilier al Ministerului Ucrainean al Apărării, în Moscow Times.

Conform datelor confirmate de proiectul Oryx, la 1 mai 2024, Rusia a pierdut 2.006 transportoare blindate de personal (APC) și vehicule blindate de luptă (AFV) distruse, abandonate sau capturate. Pe lângă transportoarele blindate rusești moderne pentru trupe, precum BTR 80, acest număr include multe vehicule din epoca sovietică.

Situația pierderilor în rândul vehiculelor de luptă de infanterie este și mai gravă. De la începutul războiului din Rusia, forțele de apărare ucrainene au scos din uz 3.967 de unități de echipament, dintre care 2.879 au fost distruse complet.

Astfel de pierderi nu puteau decât să afecteze aprovizionarea armatei ruse cu vehicule de luptă. Un raport al Institutului Internațional de Studii Strategice arată că, la începutul anului 2022, Rusia avea în serviciu 14.193 de transportoare blindate de trupe și vehicule de luptă de infanterie. La data de 13 mai 2024, 42,08% dintre acestea fuseseră pierdute. Mai mult, dacă luăm în considerare numărul mai mare de pierderi raportate de Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, Rusia a pierdut mai multe vehicule decât deținea în inventarul său de dinainte de război.

Armata, nevoită să scoată vechiturile sovietice din depozite

Pentru a compensa pierderile suferite pe câmpul de luptă, Kremlinul a atras marile stocuri de arme militare conservate cu care Rusia a rămas după prăbușirea Uniunii Sovietice. Potrivit imaginilor din satelit, Rusia avea înmagazinate aproximativ 14.865 de vehicule blindate de luptă înainte de invazia la scară largă, dintre care se crede că cel puțin 4.813 au fost retrase până în mai 2024.

Chiar dacă Rusia restaurează aproximativ 185 de vehicule blindate pe lună, pe lângă producția de mașini noi, este puțin probabil ca aceste eforturi să fie suficiente pentru a-și acoperi pierderile lunare. Potrivit pierderilor confirmate de Oryx, armata rusă pierde în medie 180 de vehicule blindate pe lună, ceea ce este probabil să fie o subestimare.

Devine vizibil faptul că tot mai puține vehicule blindate sunt trimise pe front. Comandamentul rus a trebuit în mod clar să își concentreze cele mai sofisticate arme și echipamente în zonele prioritare. Ca urmare, Rusia a fost nevoită să improvizeze soluții pentru a rezolva lipsa de vehicule armate în alte zone de luptă.

Tancul țestosă, motiv de glume

În ultima vreme, armata ucraineană a înregistrat o creștere a numărului de operațiuni de asalt ale unităților ruse pe motociclete, ATV-uri sau camioane Ural neblindate și învelite în cuști improvizate antidronă. Poate că emblematică în acest sens este apariția "tancului țestoasă", caracterizat printr-o carcasă asemănătoare carapacei de broască țestoasă cu un blindaj improvizat, conceput pentru a proteja împotriva șrapnelului și a dronelor kamikaze. Într-o ironie ciudată, soldații au fost forțați să păzească vehiculele care ar trebui să îi protejeze.

În ritmul actual al pierderilor, Rusia și-ar putea epuiza în curând stocurile din epoca sovietică, iar modelele mai moderne de BMP și APC ar putea deveni rarități pe câmpul de luptă peste un an și jumătate sau doi ani. Acest lucru va avea în mod inevitabil ramificații pentru planificarea câmpului de luptă al Moscovei.

Un exemplu izbitor este actuala ofensivă din regiunea Harkov, în special în apropierea orașului Vovciansk. Rusia a fost nevoită să limiteze utilizarea vehiculelor blindate și a recurs chiar la solicitarea infanteriei ușoare și a forțelor speciale pentru a face recunoașteri și a avansa pe jos. Doar atunci când acest lucru eșuează, sunt trimise echipamente pentru a sprijini forțele de asalt, pentru a suprima pozițiile de tragere ucrainene și pentru a câștiga mai mult teren.

Generalul Oleksandr Sîrski, comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat la începutul acestei luni că Rusia va verifica stabilitatea liniilor de apărare ucrainene înainte de a alege direcția cea mai favorabilă pentru un atac. Statul Major General al țării acționa pe baza unor informații pentru a contracara un atac în regiunea Harkov înainte de lansarea noii ofensive.

Este în interesul partenerilor Ucrainei să ofere asistență militară și financiară pentru ca Kievul să poată continua să reducă capacitățile Moscovei de a duce războiul în alte țări europene. Așadar, în timp ce Occidentul se reține de teama escaladării războiului, trece cu vederea modul în care Ucraina a dovedit că poate slăbi Rusia, reducând cu totul riscul unei viitoare escaladări, este de părere Serhii Kuzan, co-fondator și președinte al Centrului Ucrainean de Securitate și Cooperare și fost consilier al Ministerului Ucrainean al Apărării, în Moscow Times.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite