Războiul rece dintre SUA şi Rusia, relansat de cazul Snowden, ar putea dura până în 2017

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Barack Obama a decis, miercuri, să anuleze summitul cu omologul său rus Vladimir Putin prevăzut la începutul lunii septembrie, la Moscova, o decizie spectaculoasă justificată de Casa Albă prin lipsa de „progrese“ în relaţiile ruso-americane.

În plus, „decizia dezamăgitoare a Rusiei de a-i acorda azil temporar lui Edward Snowden a fost, de asemenea, un element pe care l-am luat în considerare în evaluarea situaţiei relaţiilor noastre“, a subliniat purtătorul de cuvânt al lui Obama. Mai mult, preşedintele american nu ar lua în considerare o întâlnire tete-a-tete cu şeful statului rus nici în cadrul summitului G20, prevăzut să se desfăşoare în luna septembrie la Sankt Petersburg , vizită pe care a menţinut-o deocamdată în agenda sa.

Cu toate acestea, Casa Albă nu exclude în totalitate o astfel de întâlnire la nivel înalt, dar ea nu a fost inclusă printre activităţile programate oficial. Experţi atât din SUA, cât şi din Rusia apreciază că nu ar fi vorba doar despre o nouă răcire în relaţiile dintre cele două ţări, ci de o schimbare de orientare în politica externă a Washingtonului.

„Pace rece“

Un fost diplomat american, Steven Pifer, consideră că Rusia a fost exclusă de pe lista de priorităţia SUA, cel puţin până la sfârşitul celui de-al doilea mandat al lui Obama, în 2017, iar  cazul  Snowden este doar apogeul unui proces ce s-a conturat acum un an. „Anularea întâlnirii de la Moscova înseamnă că relaţia cu preşedintele Rusiei a devenit pentru Obama nesemnificativă din punctul de vedere al priorităţilor din cel de-al doilea său mandat. Istoria cu Snowden, în opinia lui Pifer doar apogeul unui proces ce s-a conturat acum un an.

„Kommersant“, scrie că verdictul lui Pifer, un analist considerat apropiat Casei Albe, ar putea însemna că, până la încheierea mandatului lui Obama, în relaţiile bilaterale SUA-Rusia se va instala „o pace rece“. Acest lucru a fost confirmat indirect publicaţiei ruse de către o sursă de la Kremlin, potrivit căreia „istoria cu Snowden a fost doar un pretext pentru anularea întrevederii“ de la Moscova. „Americanii se eschivează de la negocieri serioase. Refuzul lor va duce în mod inevitabil la consecinţe politice: în relaţiile bilaterale vine îngheţul“ - a declarat oficialul rus.

Andrei Piontkovski: Putin îl dispreţuieşte pe Obama

Politolog rus Andrei Piontkovski spune că anularea reuniunii arată animozitatea personală dintre cei doi lideri. „Putin îl dispreţuieşte deschis pe preşedintele vostru“, a declarat Piontkovski pentru „New York Times“. „Rusia a simţit în Obama un fel de moliciune, iar acest lucru putea duce la o confruntare chiar mai periculoasă. Cer este că relaţia a fost complet şi pentru mult timp deteriorată“, consideră Piontkovski, în opinia căruia „scopul principal al politicii lui Putin acum este de a face din SUA un inamic“.

SUA au dorit iniţial să anuleze şi reuniunea „2plus2“ dintre miniştrii de externe plus cei ai apărării din cele două ţări , dar aceasta va avea loc vineri, 9 august, la Washington şi va constitui un fel de test, scrie „The Wall Street Journal“. Ulterior, s-a decis ca aceasta să aibă totuşi loc pentru a nu sacrifica alte subiecte importante - reducerea armelor nucleare, războiul din Siria, situaţia din Afganistan şi Iran, în contextul schimbării preşedintelui în această ţară.

Astfel, reuniunea ministerială „2plus2“ ce se va desfăşura vineri la Washington va permite să se vadă dacă există o bază pentru un progres în relaţiile bilaterale ruso-americane, mai ales acum când nivelul lor este atât de redus.
 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite