Probleme grave la o centrală nucleară rusească din Belarus. Lituania avertizează cu privire la o amenințare nucleară în întreaga regiune

0
Publicat:

În februarie anul trecut, când forțele lui Putin invadau Ucraina, o centrală importantă centrală nucleară rusească din Belarus, situată la mică distanță de granița Uniunii Europene, se confrunta cu probleme serioase, potrivit unor documente interne ale corporației nucleare de stat rusești, Rosatom.

Centrala nucleară de la Astravets, în 2017, când încă era în construcție Foto wikimedia
Centrala nucleară de la Astravets, în 2017, când încă era în construcție Foto wikimedia

Inginerii de la Rosatom, care pregăteau o nouă unitate de 1.200 de megawați la Centrala Nucleară Astravets din Belarus, au descoperit o problemă misterioasă și extrem de rară în februarie 2022, potrivit Bloomberg.

Rășina pătrundea în circuitul primar, amenințând să blocheze componente critice. Conform documentelor, acest lucru a pus în pericol sărurile de control și ansamblurile de combustibil, iar în cel mai rău scenariu, acumularea de rășină de schimb ionic ar fi putut compromite controlul reactorului, crescând riscul topirii acestuia odată cu conectarea la rețeaua electrică.

La 25 februarie 2022, Rosatom a oprit temporar unitatea proaspăt alimentată din nord-vestul Belarusului, amânând lansarea. Inginerii nucleari au afirmat că Rosatom a urmat procedurile de siguranță întrerupând pornirea fizică a reactorului pentru a investiga problemele. Problema a întârziat operațiunile comerciale cu peste un an.

Atunci când reactorul a fost pornit pentru prima dată în martie, președintele belarus, Alexander Lukașenko, a confirmat problemele presei de stat.

"Au existat anumite deficiențe în construcție", a declarat el. "Întârzierea se datorează determinării noastre de a respecta standardele de siguranță foarte ridicate", a mai psus Lukașenko.

Incidentul de contaminare a apei, semnalat anterior e serviciile de informații lituaniene, este doar una dintre multele probleme întâmpinate de Rosatom în ultimii ani și care au continuat după războiul împotriva Ucrainei.

Alături de lipsa forței de muncă calificate, livrările întârziate și materialele defecte, aceste evenimente aruncă o umbră asupra reputației Rosatom în domeniul tehnic și științific.

Centrala din Belarus este la 50 de km de Lituania

Unitatea din Belarus este acum funcțională și a fost inaugurată luna trecută. Cu toate acestea, problemele anterioare de la centrala Astravets, situată la doar 50 de kilometri de capitala Lituaniei, Vilnius, sunt relevante, deoarece Belarus a fost locul de testare extern pentru un nou design de reactor exportat în întreaga lume de Rosatom.

Unități similare, denumite VVER-1200, urmează să fie puse în funcțiune în Bangladesh și Turcia, în următoarele 12 luni.

Cu peste 22 de proiecte în construcție în șapte țări, Rosatom rămâne cel mai mare furnizor de combustibil nuclear și tehnologie nucleară din lume.

Cu toate acestea, documentele tehnice și oficialii guvernamentali sugerează că restricțiile comerciale impuse Rusiei după invazia în Ucraina ar putea complica capacitatea companiei de a gestiona proiectele internaționale, aducând Kremlinului venituri și influență politică.

Deși Rosatom nu este supusă sancțiunilor, măsurile comerciale pot afecta abilitatea companiei de a obține anumite bunuri și pot întârzia livrările, spun oficialii europeni. Rosatom a negat că aceste măsuri ar fi avut vreun impact asupra operațiunilor sale și că nu au existat modificări semnificative ale strategiei sale de achiziții.

Cauza contaminării nu a fost raportată autorităților internaționale

Cauza contaminării cu rășină rămâne incertă și nu a fost raportată autorităților internaționale de siguranță, potrivit a trei ingineri nucleari cu cunoștințe despre reactorul rusesc. Aceștia consideră important să se afle dacă problema este legată de o eroare operațională sau de designul sistemului, pentru a evita repetarea în altă parte unde se construiesc VVER-1200.

Deoarece Rosatom controlează centrala nucleară Zaporojie din sud-estul Ucrainei, compania nu este sancționată pentru implicarea sa în război. Cu toate acestea, restricțiile comerciale asupra Rusiei ar putea împiedica abilitatea sa de a obține anumite bunuri și de a întârzia livrările, sugerează oficialii europeni.

Documentele reprezintă prima dovadă care indică faptul că Rosatom s-a confruntat cu lipsă de forță de muncă și probleme în lanțul de aprovizionare la centrala din Belarus, ceea ce ar putea afecta siguranța nucleară.

Ele arată că managerii proiectului au impulsionat alternativ muncitorii să-și termine rapid sarcinile, dar s-au plâns și de livrarea persistentă de echipamente defecte și întârzieri în aprovizionare, inclusiv vane și generatoare.

Pe măsură ce centrala Astravets i-a îngrijorat pe vecinii Belarusului, guvernul lituanian a ridicat de mai multe ori probleme cu privire la operațiunile centralei și a afirmat că aceasta reprezintă o amenințare nucleară pentru întreaga regiune. Cu un an înainte de incidentul cu rășina, oficialii UE au afirmat că Belarusul a făcut progrese în abordarea unor probleme de siguranță cheie.

Comerțul nuclear este mină de aur pentru Rusia

Comerțul nuclear al Rusiei aduce Kremlinului nu doar venituri substanțiale, ci și o influență politică semnificativă. De fiecare dată când Rosatom acceptă să construiască un reactor nou, obține un flux de numerar și o influență politică pentru zeci de ani. În prezent, compania are 22 de proiecte în construcție în șapte țări.

Datele arată că comerțul nuclear al Rusiei a crescut cu o cincime anul trecut, furnizând mai mult de o treime din combustibilul pentru reactoarele SUA. Contractele de construcție și aprovizionare valorează zeci de miliarde de dolari pentru Rosatom.

Generozitatea financiară a Kremlinului sprijină dominația companiei. Documentele arată că Rusia a acordat un împrumut de 10 miliarde de dolari, anunțat pentru prima dată în 2011, cu o dobândă de doar 3,3%, cu scadența până în 2038, pentru a construi cele două reactoare din Belarus. De asemenea, din cauza întârzierilor, Rusia a fost obligată să renegocieze împrumutul guvernului lui Lukașenko și să amâne rambursările cu un an.

Cu siguranță, Rosatom are un palmares mai bun decât majoritatea concurenților în finalizarea proiectelor. O întârziere de un an este minoră în comparație cu multe dintre cele mai noi centrale din Europa și SUA, care au devenit operaționale cu decenii întârziere și cu miliarde de dolari peste buget.

Cu toate acestea, lipsa de transparență a Rosatom privind cauzele și consecințele incidentelor ridică semne de întrebare printre autoritățile europene.

Fără informații suplimentare, siguranța tehnologică a noilor VVER-1200 rămâne în discuție. Lituanian State Security Department a menționat că experiența din Belarus arată că Rosatom nu poate "asigura fiabilitatea și siguranța tehnologiilor sale".

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite