O propunere ipocrită: Putin face apel la un moratoriu privind desfăşurarea de rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. Poziţia NATO
0După ce a înarmat Crimeea, peninsula de la Marea Neagră anexată de Rusia de la Ucraina în martie 2014, Vladimir Putin propune un moratoriu privind desfăşurarea de rachete cu rază medie şi scurtă de acţiune în Europa şi în celelalte regiuni ale lumi.
Liderul de la Kremlin vrea un moratoriu privind desfăşurarea de rachete cu rază medie şi scurtă de acţiune în Europa şi în celelalte regiuni ale lumi, scrie „Kommersant“ în ediţia de miercuri, citând o sursă apropiată dosarului.
Potrivit sursei Kommersant, Putin a trimis o scrisoare în acest sens la 19 septembrie câtorva zeci de ţări şi organizaţii, inclusiv către NATO şi UE.
„Rusia şi-a anunţat deja decizia de a nu instala rachete cu rază medie şi scurtă de acţiune în Europa sau în alte regiuni atât timp cât şi Statele Unite vor face acelaşi lucru. Am îndemnat Statele Unite şi aliaţii lor să-şi asume angajamente similare, dar nu am observat să vină în întâmpinarea acestei iniţiative. Lansăm un apel la susţinerea eforturilor noastre, pronunţându-vă în favoarea instituirii în cadrul NATO a unui moratoriu la desfăşurarea rachetelor cu rază medie şi scurtă de acţiune terestre, similar cu cel anunţat de Rusia“, indică textul semnat de Putin.
Sursa Kommersant spune că NATO nu a luat în considerare solicitarea lui Putin, considerând-o „lipsită de sens“, deoarece preşedintele rus a ordonat deja desfăşurări de rachete cu rază medie şi scurtă de acţiune pe teritoriul ţării sale, precum şi în Crimeea, anexată acum cinci ani.
Demersul lui Putin survine la scurt timp după încetarea Tratatului privind Forţele Intermediare Nucleare (INF), sub a cărui incidenţă intrau din 1987 încoace rachetele cu rază medie şi scurtă de acţiune cu lansare de la sol, relevă Agerpres în pagina electronică.
La 2 februarie, Statele Unite au acuzat Rusia că încalcă Tratatul INF prin racheta 9M729 şi şi-au anunţat disponibilitatea de a ieşi din acord în cazul nemodificării ei în parametrii stabiliţi. De cealaltă parte, Rusia a susţinut că racheta sa respectă prevederile acordului şi a acuzat în schimb Statele Unite că ele sunt cele care l-au încălcat prin componentele antirachetă desfăşurate în Europa, inclusiv la baza Deveselu, din judeţul Olt.
Tensiunile pe tema controlului armelor nucleare s-au intensificat de la încetarea Tratatului INF, devenită oficială la 2 august. La începutul lui septembrie, Vladimir Putin ameninţa într-o intervenţie la Forumul Economic de la Vladivostok că Rusia va produce rachete care erau interzise de tratat.