Noul comandant al armatei ruse din Ucraina se va confrunta cu o dezbinare și mai mare în apărarea rusă, susțin servicii de informațiile britanice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Apărării al Rusiei a anunțat numirea generalului Serghei Surovikin în funcția de comandant șef al Grupului de forțe mixte, care desfășoară o „operație militară specială” în Ucraina.

Generalul Serghei Surovikin
Generalul Serghei Surovikin

Potrivit informațiilor britanice, Surovikin a comandat anterior Forțele Aerospațiale Ruse, iar înainte de aceasta, Grupul de Forțe de Sud în timpul operațiunii din Ucraina.

Analiştii observă că Rusia probabil nu a avut un singur comandant de teren autorizat pentru cea mai mare parte a operaţiunii sale. Generalul Dvornikov a deținut funcția din aprilie până în august 2022, dar nu este clar dacă a putut controla efectiv forțele adesea disparate și concurente.

Numirea lui Surovikin reflectă probabil eforturile blocului militar rus de a îmbunătăți desfășurarea operațiunii. Cu toate acestea, probabil că va trebui să concureze cu Ministerul rus al Apărării din ce în ce mai fracționat, care are resurse insuficiente pentru a atinge obiectivele politice pe care le-a stabilit Putin pentru Ucraina”, notează analiștii.

Generalul „Armaghedon“

Comandantul atacului asupra Ucrainei, descris ca fiind „absolut nemilos, cu puțină considerație pentru viața umană”, a servit în Tadjikistan, Cecenia și în Siria.

Numirea sa la șefia războiului a avut loc sâmbătă, după ce doi comandanți militari ruși de rang înalt au fost demiși ca urmare a recâștigării de către Kiev a unor teritorii importante și a coincis cu distrugerea parțială parțială a Podului Kerci - o legătură cheie între Rusia și Peninsula Crimeea, anexată ilegal în 2014.

Născut în 1966, în orașul siberian Novosibirsk, Serghei Surovikin a fost numit în luna iunie șef al grupării militare din sudul Rusiei în războiul împotriva Ucrainei.

Surovikin și-a câștigat notorietatea în timpul tentativei de lovitură de stat din 1991, lansată de liderii sovietici din lina dură. A condus o divizie de pușcași care a trecut prin baricadele ridicate de protestatarii pro-democrație, iar trei oameni au fost uciși în confruntare.

Reputația sa de om nemilos a crescut și în 2004, când presa rusă a relatat că un colonel care servea sub comanda sa s-a sinucis după ce a primit o mustrare aprinsă din partea lui Surovikin.

De atunci, colegii săi i-au atribuit porecla sinistră de „generalul Armageddon” pentru abordarea sa dură și neortodoxă în ceea ce privește războaiele.

Principala provocare a lui Surovikin în Ucraina, spun experții, va fi rezolvarea problemelor structurale care afectează armata rusă în timp ce se confruntă cu o contraofensivă ucraineană feroce.

Gleb Irisov, un fost locotenent al forțelor aeriene care a lucrat cu Surovikin până în 2020, a declarat pentru The Guardian că noul comandant este una dintre puținele persoane din armată care „știa cum să supravegheze și să eficientizezeze diferite ramuri ale acesteia”.

Este foarte crud, dar și un comandant competent. (...) Însă el nu va putea să rezolve toate problemele. Rusia duce lipsă de arme și de forță combatantă”, a adăugat Irisov.

Surovikin a primit titlul de Erou al Rusiei și a fost medaliat pentru serviciile sale din Siria în 2017, unde a condus expediția militară rusă în calitate de comandant al Forțelor Aerospațiale.

Atunci când am executat misiuni de luptă în Siria, nu am uitat nicio clipă că apărăm Rusia”, declara Serghei Surovikin, în fața unei mulțimi adunate într-o ceremonie desfășurată la Moscova în 2017.

„Apărarea” de către Surovikin a intereselor Moscovei în Siria a implicat zeci de atacuri aeriene și terestre asupra obiectelor și infrastructurii civile, potrivit unui raport al Human Rights Watch din 2020, în care se spune că forțele rusești aflate sub comanda sa au lovit „case, școli, unități sanitare și piețe siriene - locurile în care oamenii trăiesc, lucrează și studiază”.

Nu sunt surprins să văd ce s-a întâmplat luni dimineață la Kiev. Surovikin este absolut nemilos, cu puțină considerație pentru viața umană”, a declarat pentru The Guardian un fost oficial din Ministerul Apărării, care a lucrat cu generalul rus.

Mi-e teamă că mâinile lui vor fi complet acoperite de sânge ucrainean”, a mai spus același oficial sub protecția anonimatului.

Numirea lui Surovikin a atenuat o parte din furia publică în rândul liniei dure de la Moscova, care devenea tot mai nerăbdătoare față de eșecurile militare ale țării.

Numirea sa a fost salutată inclusiv de Ramzan Kadîrov, șeful republicii cecene.

Acum, sunt 100% mulțumit de operațiune”, a scris Kadîrov, referindu-se la bombardarea Kievului, unde au fost uciși cel puțin 14 civili și răniți aproape 100.

Rusia și-a irosit pur și simplu rachetele pe ținte non-militare, susțin experții ISW

Folosirea rachetelor scumpe de înaltă precizie împotriva infrastructurii civile în loc să lovească obiective este cel puțin ilogică, mai ales în situația Rusiei, care este sub sancțiuni. Și nici măcar loviturile asupra sistemului energetic ucrainean nu îi vor distruge pe ucraineni, susține Institutului American pentru Studiul Războiului ( ISW ) în ultimul său raport.

Rusia și-a irosit pur și simplu rachetele pe ținte non-militare, inclusiv un loc de joacă, un parc, consulatul german și un centru de afaceri.

Atacurile rusești din 10 octombrie au irosit unele dintre armele de precizie în scădere ale Rusiei împotriva țintelor civile, spre deosebire de ținte semnificative din punct de vedere militar. Ministerul Apărării al Rusiei a declarat că forțele ruse au desfășurat cu succes o misiune de atacuri împotriva centrelor militare de comandă, infrastructurii de comunicații și sistemelor energetice ucrainene din Ucraina”, se arată în raportul ISW.

O altă parte mare de rachete și drone, notează ISW, a fost doborâtă de apărarea antiaeriană ucraineană. Aceste atacuri care lovesc infrastructura Ucrainei nu vor schimba cursul războiului și, dimpotrivă, pot împiedica Rusia să oprească înaintarea armatei ucrainene.

Este puțin probabil ca atacurile rusești asupra rețelei energetice a Ucrainei să rupă voința ucrainenilor de a lupta, dar utilizarea de către Rusia a ofertei limitate de arme de precizie în acest rol pot afecta capacitatea de a întrerupe contraofensivele ucrainene în curs în regiunile Herson și Lugansk”, se arată în raport. .

Rusia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite