Moscow Times: Cine îl va înlocui pe Putin în 2018?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Putin nu este omul care riscă. Dacă decide să candideze, se va asigura că va câştiga. În orice mod posibil.“
„Putin nu este omul care riscă. Dacă decide să candideze, se va asigura că va câştiga. În orice mod posibil.“

Deşi au mai rămas aproximativ patru ani până la următoarele alegeri prezidenţiale, cursa deja a început şi pronosticurile încep să capete contur.

Dacă preşedintele Vladimir Putin va decide să candideze, el îşi va asigura în mod sigur realegerea, mizând pe teama apropiaţilor Kremlinului că o schimbare politică ar putea provoca o instabilitate similar cu cea din anii 90, cred analiştii.

„Putin nu este omul care riscă. Dacă decide să candideze, se va asigura că va câştiga. În orice mod posibil“, consideră Mark Galeotti, profesor la Universitatea New York, specializat în serviciile de securitate ale Rusiei. Totuşi, dacă Vladimir Putin decide să se retragă, este posibil ca el să numească un succesor, probabil o figură publică simpatizată, precum ministrul Apărării, Serghei Şoigu, realizând în acest fel un transfer controlat de putere.

Între timp, opoziţia rămâne prea slabă şi divizată pentru a constitui o adevărată provocare la status quo-ul Kremlinului, iar analiştii cred că foarte puţine lucruri se vor schimba în favoarea ei până la alegerile din 2018.

Cu toate acestea, Putin ar întâmpina câteva probleme dacă votul prezidenţial ar avea loc astăzi. Numai 30% din electorat ar vota pentru el, conform unui sondaj naţional efectuat de institutul independent Levada. Mai mult, aproximativ 60% dintre ruşi nu vor ca Putin să participe la alegerile din 2018, în timp ce 45% ar prefera un preşedinte diferit, fără legături cu actualul guvern.

Între timp, există două scenarii pentru retragerea lui Putin de la Kremlin după 2018: înlocuirea sa cu o persoană din cercul său apropiat sau plecarea sa fără a lăsa planurile unei succesiuni, crede profesorul Galeotti.

 „Dacă lucrurile se înrăutăţesc şi elita nu îl va mai considera pe Putin valoros, este posibil ca el să se confrunte cu o rebeliune în spatele scenei, retrăgându-se cu promisiunea că va fi protejat“, afirmă expertul american.

Analiştii consideră că elita Kremlinului este puternică şi pragmatică dincolo de scrupule. Supravieţuirea îndelungată a lui Vladimir Putin este legată de faptul că el pare a fi cea mai bună alternativă, fără sentimente de loialitate sau dragoste pentru el în mod special.

Plecarea lui Putin fără un succesor desemnat ar putea aduce autorităţile ruse în situaţia de a urma paşii Politburo-ului, după moartea lui Stalin în martie 1953.

„Elita sovietică a vrut să conserve elemente din sistem care îi erau pe plac şi să le îndepărteze pe acelea care nu îi conveneau- în mod special, vulnerabilitatea ei în faţa liderului“, a mai spus Galeotti. „Astfel, putem să ne aşteptăm ca elita rusească să încerce instituierea putinismului fără Putin“.

Citiţi mai multe pe aceeaşi temă

Vladimir Putin, pe cale de a  interzice contestarea în public a deciziilor sale

Preşedintele Vladimir Putin a revenit asupra unui proiect de lege pe care îl susţine şi care autorizează forţele de ordine să deschidă anchete pentru afaceri fiscale, deşi  în prezent  această putere o are doar Fiscul,

Reprezentanţii mediilor de afaceri se tem că această măsură nu va face aduce beneficii statului, ci va favoriza instrumentalizarea anchetelor, transmite Agerpress, aşa cum s-a mai întâmplat şi în trecut.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite