Moscova, mobilizare militară în apropierea frontierelor statelor baltice și ale Finlandei. Ce urmărește Putin?
0Rusia pare să intensifice pregătirile pentru o mobilizare militară în apropierea frontierelor statelor baltice și ale Finlandei. Potrivit imaginilor satelitare publicate de portalul polonez Onet, mii de trupe, aeronave și unități navale rusești sunt staționate la aproximativ 250 km de Helsinki, capitala Finlandei.

Specialiștii avertizează că manevrele militare ale Rusiei ar putea viza controlul asupra coridorului Suwałki, o fâșie terestră de 65 de kilometri care leagă Polonia de Lituania. Acesta este considerat unul dintre cele mai vulnerabile puncte ale Alianței NATO, iar orice atac din partea Rusiei ar putea izola Lituania, Letonia și Estonia, limitând capacitatea NATO de a sprijini aceste state prin mijloace terestre și expunându-le la riscuri mari.
Viljar Veebel, specialist în domeniul apărării din Estonia, a declarat pentru Onet: „Rusia continuă să urmărească controlul asupra coridorului Suwałki, ceea ce ar echivala cu un atac direct asupra teritoriului NATO.”
Rusia a alocat aproximativ 462 de miliarde de dolari pentru cheltuieli de apărare, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din bugetul său total, stârnind astfel îngrijorare în întreaga Europă. Ca răspuns, NATO a elaborat o nouă strategie defensivă, incluzând crearea unei forțe de reacție rapidă, care ar fi capabilă să desfășoare 300.000 de soldați într-un termen de 30 de zile, în caz de agresiune rusă.
Nikolai Patrușev, consilierul președintelui Vladimir Putin, a declarat într-un interviu recent că Rusia percepe o amenințare din partea NATO în statele baltice, care ar pune în pericol atât infrastructura portuară rusă, cât și libertatea de navigație în Marea Baltică. Potrivit lui Patrușev, Alianța continuă să aplice o politică de izolare a Rusiei în regiune, în ciuda reluării dialogului între Moscova și Washington.
„Previziunile privind situația din Marea Baltică ne permit să subliniem faptul că forțele navale ale țărilor europene membre NATO intensifică în mod deliberat tensiunile regionale. Există o probabilitate semnificativă de creștere a amenințărilor la adresa infrastructurii portuare ruse și a libertății de navigație”, a declarat oficialul rus.
Patrușev a continuat prin a acuza Marea Britanie de exacerbarea situației din Marea Baltică, menționând că NATO ar utiliza atacuri cibernetice asupra echipamentelor de navigație ale navelor rusești, ceea ce ar putea conduce la situații de urgență și accidente. „De la sfârșitul anului trecut, au fost trimise trupe suplimentare în Marea Baltică în cadrul operațiunii Sentinela Baltică, aparent pentru a contracara sabotajele tot mai frecvente. Experții cred că țările NATO sunt organizatorii și executanții acestor incidente pe navele comerciale și ale eșecurilor infrastructurii subacvatice”, a spus Patrușev.