Lovitură pentru Putin. Băncile chineze resping aproximativ 80% din plățile rusești efectuate în yuani
0Băncile chineze resping și returnează aproximativ 80% din plățile rusești efectuate în yuani chinezești, scrie cotidianul rus Kommersant, citând surse.
SUA și alte țări au impus un nou val de sancțiuni în iunie, care vizează instituțiile financiare rusești, precum și entitățile și persoanele cu sediul în China și în alte părți care ajută Moscova să eludeze restricțiile existente.
Comerțul dintre Rusia și China a crescut cu 121% din 2021, subliniind rolul Chinei în salvarea economică a Moscovei. Un sistem de plată funcțional este necesar pentru menținerea relațiilor comerciale, iar Rusia a fost izolată de sistemul internațional SWIFT în 2022.
Potrivit surselor citate de Kommersant, băncile chineze lasă în mod obișnuit plățile în yuani să întârzie câteva săptămâni înainte de a le respinge în cele din urmă, adesea fără a furniza un motiv.
Întreprinderile și persoanele fizice din Rusia care încearcă să efectueze plăți pierd apoi bani din comisioane și comisioane de conversie și nu pot finaliza tranzacția.
Companiile ruse care desfășoară afaceri în China au trebuit să se bazeze din ce în ce mai mult pe servicii intermediare care ajută la facilitarea transferului de bani și bunuri, care pot adăuga oriunde de la 3 la 10% din cheltuielile legate de comisioane.
O sursă a declarat pentru Kommersant că astfel de afaceri intermediare reprezintă până la 30% din plățile către China.
Știrea este cea mai recentă dintr-o serie de eșecuri raportate care au impact asupra comerțului dintre Rusia și China, după impunerea sancțiunilor occidentale.
Kommersant a scris în iunie că filiala rusă a Băncii Chinei a încetat să accepte plăți de la băncile rusești.
„Acesta nu este o veste foarte bună pentru piața rusă”, a declarat o sursă pentru Kommersant.
„Vor fi costuri suplimentare, atât în ceea ce privește timpul, cât și costul procesării plăților”.
Filiala rusă a Băncii Chinei se află pe locul al doilea în ceea ce privește activele băncilor chineze care operează pe piața rusă, la 592,4 miliarde de ruble (6,8 miliarde de dolari) la sfârșitul primului trimestru al anului 2024.
Problemele legate de suspendarea plăților „vor depăși probabil sectorul bancar, statul având din ce în ce mai puțin control asupra acestuia, creând riscuri tot mai mari de fraudă”, a declarat o sursă pentru Kommersant.