Liderul de la Tiraspol vorbește de un război mondial: „România va interveni, la fel și Rusia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul regimului separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a calificat conflictul din Transnistria drept o cale directă spre un război mondial.

Vadim Krasnoselski, liderul de la Tiraspol
Vadim Krasnoselski, liderul de la Tiraspol

„Dacă Transnistria va fi atrasă într-un conflict militar, acesta va implica inevitabil Moldova ca teritoriu vecin, apoi România, care este membră NATO, și Rusia. Acest lucru ar putea duce la un război mondial”, a declarat Krasnoselski, citat gazeta.ru.

Anterior, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că Moscova este responsabilă pentru 250.000 de ruși care trăiesc în Transnistria, o regiune separatistă pro-rusă din estul Republicii Moldova.

Un război nu ar trebui să fie permis în Transnistria, altfel ar fi al treilea război mondial, a insistat liderul separatist de la Tiraspol. Declarația sa a fost citată de postul de televiziune Pervîi Pridnestrovski.

„Sunt profund convins că prin Transnistria - este o cale directă spre un război mondial. Poate fi vorba de astfel de declarații zgomotoase, dar totuși”, a subliniat el.

El a explicat că, dacă Transnistria se va implica în vreun conflict armat, va fi urmată de Republica Moldova („este firesc, suntem vecini”) și apoi de România, care este membră NATO.

„România va interveni, la fel și Federația Rusă. Prin ce mijloace, cu ce tip de armament etc. este o întrebare deschisă. Cred că dacă se va ajunge la un conflict global, mijloacele nu vor fi limitate în utilizarea lor”, a adăugat el în timpul unei întâlniri cu membrii parlamentului regional Grigoriopol.

Într-un interviu acordat agenției TASS, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că liderii ucraineni își demonstrează disponibilitatea de a interveni în situația din Transnistria. În opinia sa, acest lucru este posibil și cu utilizarea forței.

„De asemenea, conducerea ucraineană a jucat un rol foarte negativ și subversiv prin încălcarea statutului său de mediator în formatul 5+2 și a luat fără echivoc partea Chișinăului, susținând ambițiile sale belicoase și distructive față de Transnistria”, a declarat ministrul rus.

La 29 iulie 1992, așa-numitele trupe rusești de menținere a păcii au fost introduse în zona de ostilități. Acest lucru a avut loc în conformitate cu Acordul privind principiile de soluționare pașnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat la 21 iulie 1992.

În prezent, pacea este menținută între Moldova și Transnistria în zona de separare a securității de-a lungul râului Nistru, împreună cu căștile albastre din Moldova, Transnistria și un grup de observatori militari din Ucraina.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a declarat că Kievul pregătește o provocare armată în Transnistria. Potrivit ministerului, aceasta era planificată să fie efectuată de unități ale forțelor armate ucrainene, inclusiv de naționaliști din Azov, o organizație interzisă în Rusia. Se pare că, pentru a invada republica nerecunoscută, ucrainenii plănuiau să pună în scenă un presupus atac al trupelor rusești de pe teritoriul Transnistriei.

La 24 februarie anul acesta, Oleksii Arestovici, un fost consilier al șefului biroului prezidențial ucrainean, a declarat că Ucraina ar putea cuceri Transnistria în trei zile dacă doar Republica Moldova ar cere acest lucru.

Doar printr-o decizie a autorităților moldovenești putem ajuta. Avem o oportunitate. În trei zile poate fi rezolvată”, a declarat Arestovici în aerul unui canal YouTube. În opinia sa, acuzația Moscovei de către Kiev și Chișinău de destabilizarea situației din regiune ar putea fi un motiv pentru introducerea de trupe în republica nerecunoscută.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite