Liderul comuniştilor recunoaşte că Rusia este „în război“ cu Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul comuniştilor ruşi, Ghennadi Ziuganov, a recunoscut marţi că „operaţiunea militară specială“ rusă în Ucraina s-a transformat într-un război, astfel încât - în opinia sa- se impune mobilizarea tuturor resurselor ţării, conform Agerpres.

Ziuganov a spus că războiul cere o mobilizare maximă a forţelor şi a resurselor FOTO EPA EFE
Ziuganov a spus că războiul cere o mobilizare maximă a forţelor şi a resurselor FOTO EPA EFE

'Operaţiunea politico-militară împotriva naziştilor, ultranaţionaliştilor şi fasciştilor în Ucraina s-a transformat într-un război în adevăratul sens al cuvântului pe care ni l-au declarat americanii, ţările NATO şi Europa unită', a declarat Ziuganov în discursul său rostit în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus), care şi-a deschis marţi sesiunea de toamnă.

Ziuganov a indicat că 'un război şi o operaţiune specială se deosebesc în mod radical, întrucât operaţiunea specială odată declanşată poate fi întreruptă', potrivit publicaţiei online ruse Sota.

În schimb, a spus el, 'războiul nu poate fi întrerupt, chiar dacă ţi-ai dori asta. Trebuie să mergi până la capăt şi are două rezultate: victorie sau înfrângere'.

Liderul comunist a declarat că un război cere un răspuns şi 'o mobilizare maximă a forţelor şi resurselor', în afară de 'consolidarea societăţii' şi adoptarea de noi legi.

'Vreau ca voi să conştientizaţi că suntem în război şi nu avem dreptul să-l pierdem', a subliniat el, adresându-se deputaţilor, lansând totodată un apel să nu se intre 'în panică'.

Dar tocmai utilizarea cuvântului 'război' pentru a numi campania militară rusă în Ucraina se pedepseşte sever în conformitate cu legea aprobată de Dumă în martie, la fel şi utilizarea cuvântului 'invazie', ceea ce a dus la deschiderea a numeroase dosare penale până în prezent.

Kremlinul - puternic criticat de susţinătorii unei campanii militare mult mai agresive în Ucraina - a exclus marţi mobilizarea generală sau parţială a populaţiei în pofida retragerii trupelor ruse din estul Ucrainei.

Retragerea rusă din regiunea ucraineană Harkov (nord-est) a scos din nou la iveală lipsa acută de bărbaţi în rândurile armatei ruse care luptă în Ucraina.

Mihail Şeremet, un deputat reprezentând Crimeea din partea partidului Rusia Unită (aflat la putere) în Duma rusă, a declarat că, fără o mobilizare generală, trupele ruse nu îşi vor atinge obiectivele care au fost stabilite la începutul 'operaţiunii militare speciale' în februarie.

Această opinie este împărtăşită de mulţi experţi şi bloggeri militari ruşi, în timp ce liderul cecen, Ramzan Kadîrov, a criticat greşelile făcute de generali pe câmpul de luptă şi s-a arătat dispus să trimită 10.000 de oameni pe front.

Proruşii susţin că forţele ucrainene la Harkov ar fi fost de opt ori mai numeroase decât cele ruse, care au ales să se retragă, lăsând în urmă combustibil şi echipament militar în mâinile ucrainenilor.

Potrivit presei, preşedintele Vladimir Putin consideră că majoritatea ruşilor nu sunt dispuşi să-şi trimită fiii să lupte în Ucraina.

Aproximativ 70% dintre ruşi ar susţine într-o măsură mai mare sau mai mică campania militară, căreia i se opun doar 18%, conform ultimului sondaj oficial.

În timp ce Ucraina a interpretat retragerea forţelor ruse din regiunea Harkov drept o mare victorie care i-a permis să recupereze mii de kilometri pătraţi de teritoriu, Ministerul rus al Apărării argumentează că decizia sa privind replierea trupelor are drept scop consolidarea poziţiilor în Donbas.

Rusia a declanşat la 24 februarie o invazie neprovocată şi nejustificată în Ucraina pe care o numeşte 'operaţiune militară specială' pentru apărarea vorbitorilor de limbă rusă în special din Donbas, de fapt prima agresiune de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite