La Moscova, strategia opoziţiei a produs ceva pagube partidului lui Putin. Rusia Unită a pierdut o treime din mandate la alegerile locale
0Partidul Rusia Unită, care îl sprijină pe preşedintele Vladimir Putin şi care se află la putere, a pierdut un număr mare de mandate în consiliul local din Moscova, a relatat luni agenţia de ştiri RIA, sugerând că strategia de vot promovată de oponenţi ar fi dat rezultate.
Alegerile de duminică au fost unul dintre cele mai atent monitorizate scrutine din ultimii ani după ce excluderea multor candidaţi de opoziţie a declanşat cele mai ample proteste din capitala Rusiei din ultimul deceniu.
Deşi local, scrutinul de la Moscova a fost prezentat de proeminentul politician de opoziţie Aleksei Navalnîi şi de aliaţii săi ca o oportunitate pentru o consolidare în faţa partidului Rusia Unită înaintea alegerilor parlamentare naţionale din 2021.
Protestele au izbucnit la mijlocul lunii iulie după ce Comisia Electorală Centrală a refuzat să înregistreze un număr mare de candidaţi ai opoziţiei, spunând că aceştia nu au reuşit să adune suficiente semnături de la susţinători reali.
Candidaţii excluşi, printre care şi aliaţi ai lui Navalnîi, au denunţat acţiunea, spunând că este un truc folosit pentru a-i opri să câştige locuri în consiliul local din Moscova.
Navalnîi şi-a îndemnat susţinătorii să voteze tactic în întreaga Rusia pentru candidatul cu cele mai mari şanse de a învinge Rusia Unită.
Candidaţii de la Moscova ai Rusiei Unite s-au promovat ca independenţi, într-o aparentă încercare de a se distanţa de partid, a cărui popularitate este la cel mai scăzut nivel din ultimii peste 10 ani.
Rezultatele aproape complete citate de agenţia de ştiri RIA sugerează că Rusia Unită a pierdut aproape o treime din mandatele pe care le deţinea până acum.
Conform RIA, Rusia Unită ar urma să controleze 26 din cele 45 de locuri din consiliul local din Moscova, suficiente pentru a-şi menţine majoritatea. La alegerile din 2014 s-a descurcat mai bine, obţinând 28 de locuri cu numele său şi alte 10 prin candidaţii independenţi pe care i-a susţinut.
De această dată, RIA a precizat că Partidul Comunist a luat mandate de la Rusia Unită, obţinând 13 locuri, în creştere faţă de cele cinci de data trecută. Alte două partide - Partidul Iabloko, de opoziţie, şi Partidul Rusia Dreaptă - ar fi câştigat câte trei locuri, conform agenţiei ruse de presă. Iniţial, liderul Iabloko, Sergei Mitrokhin, a fost împiedicat să candideze, însă interdicţia a fost eliminată de judecători după ce acesta a contestat decizia în instanţă.
Deşi, teoretic Partidul Comunist şi Rusia Dreaptă sunt în opoziţie faţă de Rusia Unită, analiştii spun că ele sunt controlate tot de Vladimir Putin.
Alegeri locale sau regionale au avut loc în întreaga Rusie. Însă atenţia a fost asupra scrutinului de la Moscova, după ce demonstraţiile din această vară s-au transformat în cea mai mare mişcare de protest prelungită din Rusia din 2011-2013. Prezenţa la vot la Moscova a fost una foarte scăzută, de numai 17%, iar sondajele de la ieşirea de la urne nu au fost publicate, întrucât cei mai mulţi dintre alegători au refuzat să spună cu ce partid au votat, a informat Fondul pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.
Marea majoritate a actualilor guvernatori ai regiunilor, realeşi
Marea majoritate a actualilor guvernatori ai regiunilor au fost realeşi în urma scrutinului de duminică, arată datele preliminare ale Comisiei Electorale Centrale.
Partidul puterii „Rusia Unită” a câştigat în trei din patru circumscripţii uninominale, în care au avut loc alegeri secundare în Duma de Stat.
Candidatul Kremlinului a câştigat duminică alegerile pentru funcţia de guvernator al Sankt-Petersburgului, a comunicat luni Comisia electorală din al doilea oraş al Rusiei, unde opoziţia a denunţat fraude electorale, transmite AFP.
„Aleksandr Beglov, guvernatorul interimar, a primit 64,57% din voturi“, a anunţat Comisia electorală luni dimineaţă, după numărarea a 97% din buletinele de vot.
Beglov, numit guvernator interimar anul trecut, a avut drept contracandidaţi două nume puţin cunoscute, Nadejda Tihonova şi Mihail Amosov, care au obţinut 16,84%, respectiv 15,93% din sufragii.
Principalul său oponent, candidatul comunist Vladimir Bortko, un cineast cunoscut, s-a retras din cursă cu câteva zile înaintea scrutinului, declarând că 'zarurile sunt măsluite'.
Opoziţia a denunţat fraude la Sankt-Petersburg: duminică, mişcări de opoziţie au publicat interviuri cu alegători care declară că au fost plătiţi să voteze, şi imagini cu buletine de vot introduse fraudulos, iar rata de participare a crescut brusc în anumite secţii.
„Puterea a reuşit să-l strecoare pe Aleksandr Beglov. Este evident că nu au fost alegeri, ci o farsă“, a declarat pentru AFP Boris Vişnevski, membru al partidului liberal Iabloko, care nu a fost autorizat să candideze.
În regiunea Habarovsk, partidul populiştilor ultranaţionalişti Liberal-Democrat a învins formaţiunea de guvernare cu un scor zdrobitor, obţinând majoritatea în Duma locală.
În Crimeea anexată de Rusia se pare că alegerile sunt câştigate de partidul pro-Kremlin „Edinaia Rossia”, dar cu un scor modest, conform datelor preliminare – circa 44% în peninsulă, iar la Sevastopol – 37%.