Kremlinul se declară îngrijorat de haosul ce a cuprins administraţia Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii de la Kremlin devin din ce în ce mai nemulţumiţi de faptul că se găsesc în centrul furtunii politice ce a cuprins Washington şi care ameninţă politicile şi chiar poziţia preşedintelui Donald Trump, relatează agenţia americană Bloomberg.

În timp ce Washingtonul este cuprins de ştirile ce anunţă posibilitatea demiterii preşedintelui Trump ca urmare a numirii unui procuror special care să investigheze posibilele legături dintre Rusia şi echipa de campanie a lui Donald Trump, oficialii din Moscova sunt îngrijoraţi de faptul că noua administraţie va fi atât de cufundată în această criză politică internă, încât nu mai există nicio şansă pentru restabilirea relaţiilor politice normale între cele două state.

Mandatul preşedintelui Trump pare acaparat de obsesia Statelor Unite cu Rusia, a declarat un înalt oficial de la Kremlin. După doar patru luni de la investire, şi după o victorie electorală sărbătorită la Moscova, soarta politică a lui Donald Trump pare din ce în ce mai nesigură în ochii Kremlinului, au afirmat alţi doi oficiali sub condiţia anonimatului.

Mass media americană prezintă unanim posibila interferenţă a Rusiei în alegerile din 2016 drept o victorie pentru Vladimir Putin, prin faptul că a reuşit subminarea principalului adversar global. Însă pentru Kremlin, agitaţia continuă iscată de acest subiect face aproape imposibilă cooperarea cu Statele Unite în privinţa multor probleme cheie, cum este conflictul din Siria sau ridicarea sancţiunilor economice.

„Speranţele se năruie uşor”, a declarat Fyodor Lukyanov, ce conduce un think-tank apropiat de Kremlin. Va fi „imposibil să ajungem la înţelegeri cu Statele Unite dacă Trump este demis şi înlocuit cu vice-preşedintele Mike Pence, o persoană foarte conservatoare şi cu o atitudine destul de agresivă la adresa Rusiei”, a mai adăugat acesta.

Preşedintele Vladimir Putin, care a răspuns deseori cu un umor negru întrebărilor jurnaliştilor americani pe această temă, a declarat - pe un ton mai degrabă serios, că această criză politică din Washington „ne-a făcut să râdem la început, dar acum acest lucru nu este doar unul trist, ci mai degrabă unul îngrijorător”.

Există o opinie răspândită la Moscova că, „dată fiind poziţia dificilă în care se află Trump, construirea unui dialog diplomatic serios nu are niciun rost”, a declarat Andrei Kortunov, directorul Russian International Affairs Council, un centru de analiză apropiat de Kremlin. „Un asemenea dialog ar putea crea mai multe probleme pentru Trump, şi nu e clar că acest lucru l-ar putea transforma într-un preşedinte lipsit de orice putere legislativă”.

„Lui Trump nu i se permite să dezvolte o politică faţă de Rusia pentru că orice întâlnire cu diplomaţii ruşi este percepută aproape drept o crimă din partea oficialilor americani, fapt ce a transformat Washington-ul într-o casă de nebuni”, a declarat Andrey Kostin, directorul executiv al băncii ruse VTB Bank PJSC în cadrul unui interviu acordat postului CNBC. „Nu ştiu ce vor aceşti oameni - un război nuclear între două super-puteri sau ce?”, a adăugat acesta.

Conform lui Oleg Morozov, un fost oficial al Kremlinului, acum în comisia pentru relaţii internaţionale a Parlamentului Rusiei, în cercurile oficiale din Rusia este din ce în ce mai acceptată ideea că oponenţii lui Trump din establishement-ul politic sunt hotărâţi să-l vadă plecat din funcţia de preşedinte.

„Războiul împotriva lui va continua până la ultimul cartuş”, a afirmat Morozov.

Se pare că iniţial, Kremlinul a sperat că într-un timp de şase luni Trump va reuşi să-şi impună autoritatea la Washington. Această situaţie pare acum improbabilă, în situaţia în care chiar şi o vizită de rutină a ministrului de externe Lavrov a condus la o adevărată furtună mediatică negativă la adresa lui Trump. În aceste condiţii, oficialii ruşi consideră că este aproape imposibil să existe o cooperare reală între cele două ţări.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite