Jurnalistă rusă, despre demisia ideologului regimului lui Putin: „Maestrul păpuşar pleacă, dar politicile sale sinistre rămân“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladislav Surkov (stânga) într-o discuţie cu Vladimir Putin FOTO Arhivă
Vladislav Surkov (stânga) într-o discuţie cu Vladimir Putin FOTO Arhivă

„Când istoria ia un alt curs, chiar şi stelele Kremlinului cad“. Ultimul personaj care a cunoscut aceasă soartă este Vladislav Surkov. A fost ideologul regimului autocratic condus de către Vladimir Putin şi a lăsat o moştenire de „politici sinistre“, scrie jurnalista Anna Nemţova pentru portalul The Daily Beast.

După două decenii petrecute la Kremlin, Vladislav Surkov, în vârstă de 55 de ani, a luat o pauză în activitatea profesională. Anunţată la 25 februarie pe Telegram de către Aleksei Cesnakov, directorul Centrului de conjuctură politică, informaţia a fost negată iniţial, apoi confirmată de Kremlin la 18 februarie, fără prezentarea motivului oficial.

„Analiştii politici independenţi au rămas nedumeriţi. Era ca şi cum Donald Trump l-ar fi concediat pe consilierul său Stephen Miller, generatorul multor politici crude şi controversate, şi o ţintă a criticilor“, comentează Anna Nemţova într-un articol despre plecarea lui Surkov de la Kremlin.

Până la intrarea în scenă a lui Stephen Miller, care s-a produs la 20 ianuarie 2017, Vladislav Surkov îşi căpătase deja reputaţia de autor al conceptului de „democraţie suverană“ şi „eminenţă cenuşie“ a regimului Putin.

Recrutat încă din tinereţe de GRU, spionajul militar rus, Surkov a intrat în slujba Kremlinului în ultimele luni ale preşedinţiei lui Boris Elţîn şi a reuşit să se facă util lui Vladimir Putin. Şi-a creat o aură de „maestru păpuşar“, care manevrează din culise politicile interne şi este capabil să-şi distrugă fără milă adversarii.

„Surkov este dezaprobat pentru că a otrăvit democraţia în Rusia şi a contribuit la distrugerea libertăţii presei, la inspiraţia mişcărilor de extremă dreaptă şi la modelarea politicilor eşuate din Ucraina“, subliniază autoarea.

Una dintre creaţiile lui Surkov a fost mişcarea de tineret pro-Putin „Naşî“. Activă între 2005 şi 2012, această mişcare a avut circa 150.000 de membri la apogeul ei. Ţintele au fost opoziţia, activiştii pentru drepturile omului şi jurnaliştii neafiliaţi Kremlinului. Totodată, Surkov a dezvoltat relaţii cu grupuri de extrema dreaptă, inclusiv cu militanţi neo-nazişti.

„Apusul său a început în 2011“, afirmă Stanislav Belkovski, potrivit căruia acesta îşi menţinuse atunci postul la Kremlin doar datorită prieteniei sale cu influentul lider cecen Ramzan Kadîrov.

De altfel, Newsweek descoperise în 2005 că Vladislav Surkov îşi ascundea rădăcinile cecene în biografia sa oficială. Potrivit revistei, Vladislav Surkov s-a născut în realitate cu numele Aslambek Dudaiev, la 21 septembrie 1964, şi şi-a petrecut primii cinci ani din viaţă în Cecenia. Nu era o informaţie pe care un ultranaţionalist de tipul său şi-ar fi dorit să iasă la iveală, remarcă Anna Nemţova.

Şi-a găsit o nouă provocare într-un dosar „murdar“, fiind considerat omul care a coordonat acţiunile separatiste din sud-estul Ucrainei. Inclus pe lista de sancţiuni a Washingtonului pentru rolul jucat în conflictul armat din Donbas, a reacţionat sfidător, susţinând că nu-l interesează din Statele Unite decât Tupac Skakur, Allen Ginsberg şi Jackson Pollock.

Acum Kremlinul mizează pe un alt personaj în acest dosar, şi anume pe Dmitri Kozak, care până acum a tot încercat să impună soluţii favorabile Rusiei pentru reglementarea conflictului transnistrean.

„Când istoria ia un alt curs, chiar şi stelele Kremlinului cad“, notează Anna Nemţova, precizând că „acum nu mai este nevoie de Surkov la Kremlin.

Ieşirea de la Kremlin şi-a făcut-o pe acelaşi ton sfidător, de această dată la adresa Ucrainei. „Ucraina nu există. Există ucrainitate. Adică o dereglare mintală specifică. Aceasta este o predilecţie pentru etnografie dusă la extremă. Este vorba despre o istorie locală sângeroasă. O confuzie în loc de stat. Există borş, Bandera, dar nu şi naţiune. Există şi o broşură «Samostiinaia Ukraina» (un tratat despre Ucraina ca stat independent de Rusia, n. red.), dar nu există Ucraina“, a spus Surkov la o săptămână după luarea unei pauze de reflecţie.

„Pe parcursul primului deceniu al Rusiei lui Putin, Surkov a întărit frâiele stăpânirii autoritare, ducându-l pe Putin la al doilea deceniu la putere şi acum probabil la al treilea, dar de această dată fără Surkov. Totuşi, politicile sale sinistre rămân“, conchide jurnalista Anna Nemţova.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite