Un nou caz Skripal? Germania a expulzat doi diplomaţi ruşi după uciderea unui georgian într-un parc din Berlin
0Germania a expulzat miercuri doi diplomaţi ruşi în semn de răspuns la refuzul autorităţilor de la Moscova de a coopera în ancheta privind asasinarea unui cetăţean georgian la Berlin.
Potrivit AFP, Guvernul german a decis să expulzeze doi diplomaţi ruşi care „nu vor să coopereze“ în cadrul anchetei deschise după uciderea lui Zelimhan Hangoşvili.
Citat de agenţiile ruse de presă, Ministerul de Externe califică cele două expulzări ca fiind „măsuri neprieteneşti şi nejustificate“ şi promite un răspuns.
Parchetul Federal German, responsabil şi de afaceri de spionaj, este convins că uciderea lui Hangoşvili a fost ordonată fie la Moscova, fie în Cecenia. Kremlinul neagă orice implicare în acest caz.
Zelimhan Hangoşvili, un fost combatant separatist din Cecenia de naţionalitate georgiană, a fost împuşcat mortal la 23 august într-un parc din Berlin în timp ce se ducea la moschee.
Principalul suspect este Vadim Krasikov, un cetăţean rus în vârstă de 54 de ani. Acesta a fost arestat imediat după crimă, sub o identitate falsă. Krasikov avea la el un paşaport cu numele Vadim Sokolov, în vârstă de 49 de ani. Sub această identitate, el intrase în Germania pe la graniţa cu Franţa, cu două zile înainte de comiterea asasinatului. Aflat după gratii într-o închisoare din Berlin, Krasikov refuză să vorbească cu anchetatorii.
În Rusia, Vadim Krasikov este vizat de un mandat internaţional de arestare pentru uciderea unui om de afaceri rus, în 2013.
Hangoşvili a luptat în Al Doilea Război Cecen (1999 - 2000). După război, s-a angajat într-o unitate antiteroristă din Ministerul georgian de Interne. Vizat de mai multe tentative de asasinat, a emigrat în Germania. Moscova îl considera un „terorist“, potrivit Parchetului german.
În ceea ce priveşte comanditarul crimei, presa germană evocă pista liderului cecen Ramzan Kadîrov, un apropiat preşedintelui rus Vladimir Putin. Nu-i exclude nici pe „islamiştii ceceni“, care „ar fi putut acţiona ca răzbunare în cadrul unor rivalităţi legate de crima organizată“.
La sfârşitul lui august, Der Spiegel, Bellingcat şi The Insider, trei instituţii de presă foarte atente la acest caz, au dezvăluit că numărul paşaportului suspectului ducea la o unitate din Ministerul de Interne de la Moscova care a eliberat în trecut documente pentru GRU, spionajul militar rus.
GRU este menţionat mai ales în cazul otrăvirii lui Serghei Skripal, un fost agent dublu rus găsit inconştient într-un oraş din sud-vestul Angliei în martie 2018. Cazul Skripal a dus la cea mai gravă criză diplomatică din istorie.