Inflaţie în Rusia: procurorii trebuie să monitorizeze preţul petrolului, al alimentelor şi al medicamentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii ruşi trebuie să monitorizeze preţul combustibilului, al alimentelor şi al medicamentelor şi să acţioneze dacă salariile şi beneficiile nu se dau la timp, a declarat şeful administraţiei Putin, Serghei Ivanov, semnalând astfel temerile în creştere ale Kremlinului cu privire la inflaţie.

Sancţiunile impuse de Occident din cauza crizei ucrainene, un embargo pe importul de alimente şi o monedă naţională aflată în cădere liberă au declanşat inflaţia în Rusia, lovind în special în costurile alimentelor şi făcând oficialii să avertizeze „speculanţii“ cu privire la profiturile ce le-ar putea obţine prin creşterea preţurilor, notează „Moscow Times“, citând Reuters.

Serghei Ivanov, şeful administraţiei de la Kremlin, a fost citat de agenţia de ştiri RIA spunând că un număr din ce în ce mai mare de cetăţeni ruşi caută ajutor la procurori pentru a li se proteja drepturile. 

Dată fiind situaţia economică dificilă, trebuie să ajutăm la monitorizarea preţului combustibilului, al alimentelor, al medicamentelor şi să răspundem imediat încălcărilor drepturilor salariale sau altor neregularităţi în plata salariilor şi a beneficiilor sociale“, ar fi spus Serghei Ivanov procurorilor ruşi.

„Acum, la fel ca şi înainte, trebuie să fiţi atenţi la protejarea drepturilor şi intereselor legale ale cetăţenilor, mai ales din sfera socială“, a adăugat Serghei Ivanov.

Oficialii şi-au exprimat îngrijorările cu privire la preţul din ce în ce mai mare al alimentelor care pur şi simplu „seacă“ salariile. În decembrie, Vladimir Putin a dat instrucţiuni Guvernului să abordeze direct producătorii pentru a se asigura că preţurile nu vor creşte incontrolabil, notează „Moscow Times“.

Potrivit datelor preliminare obţinute de la serviciul de statistică federală, inflaţia a atins mai mult de 11 procente anul trecut, preţul alimentelor crescând cu peste 15%, totul din cauza scăderii rublei, care în 2014 a fost de peste 40% comparativ cu dolarul american. Rubla a mai scăzut cu încă 10 procente de la începutul anului 2015, trasă în jos de preţurile din ce în ce mai mici ale petrolului. 

Pentru a încetini creşterea preţurilor, Ministerul Agriculturii a încercat să limiteze exporturile de cereale pentru a proteja preţul pâinii, iar guvernul a oferit bonusuri pentru agricultură, în special pentru producătorii de lapte, pentru a acoperi scăderile cauzate de interdicţia de import.

Nu au existat proteste majore privind criza economică, iar popularitatea preşedintelui Vladimir Putin a crescut după ce a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014. Însă criticii spun că preşedintele riscă un val de proteste dacă preţurile vor mai creşte în următoarele luni, conchide „Moscow Times“.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite