„Eram siguri că armata rusă ne va proteja”. Furie printre rușii din Kursk după incursiunea armatei ucrainene

0
Publicat:

Mulți dintre zecile de mii de ruși care își părăsesc casele în regiunea de frontieră cu Ucraina, spun că guvernul rus a minimalizat amenințarea incursiunii armatei ucrainene.

Armata ucraineană desfășoară o incursiune în Kursk. FOTO Twitter
Armata ucraineană desfășoară o incursiune în Kursk. FOTO Twitter

Incursiunea Ucrainei în Rusia a scos la iveală aparenta automulțumire a oficialilor ruși responsabili de frontieră. Mulți localnici acuză guvernul că a minimalizat atacul ucrainean sau că i-a dezinformat cu privire la pericol, potrivit The Guardian.

Până vineri, armata ucraineană a susținut că a trimis aproximativ 10 000 de soldați pentru a cuceri aproximativ 1.100 km pătrați din regiunea Kursk, în principal în jurul orașului Sudzha. Potrivit Institutului pentru studiul războiului, dacă cifrele sunt reale, armata ucraineană a capturat, prin această incursiune, mai mult teritoriu decât cel cucerit de Rusia în Ucraina în acest an.

Amenințarea părea ireală

Antipova Lyubov a vorbit ultima dată cu părinții ei vârstnici acum aproape două săptămâni, când a auzit pentru prima dată zvonuri despre o incursiune ucraineană și i-a rugat să părăsească satul lor, Zaoleshenka, din regiunea Kursk din Rusia.

Nu i-a convins, pentru că amenințarea părea ireală: pământul rusesc nu mai fusese călcat de forțe invadatoare de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, iar presa rusă de stat a respins inițial invazia ca fiind o singură „tentativă de infiltrare”. 

A doua zi, Antipova a văzut pe Internet fotografii cu soldați ucraineni lângă un supermarket și biroul unei companii de gaze și a recunoscut imediat locul, pentru că părinții ei locuiesc la aproximativ 50 de metri distanță.

„Eram siguri că armata rusă ne va proteja. Sunt uimită cât de repede au avansat forțele ucrainene”, a declarat Antipova pentru Observer, prin telefon, din Kursk, evitând cu grijă să folosească cuvântul „război”, care a fost interzis oficial în Rusia.

Evacuarea oficială din zonă a fost declarată o zi mai târziu

Mulți locuitori din Kursk acuză guvernul și mass-media de stat că le-au ascuns pericolul mortal.

„Nici măcar nu știu pe cine urăsc mai mult acum: armata ucraineană care ne-a capturat pământul sau guvernul nostru care a permis ca acest lucru să se întâmple”, a scris Nelli Tikhonova pe un grup legat de Kursk de pe site-ul VKontakte.

The Channel One News a afirmat, marți seara, când trupele ucrainene se aflau deja în Sudzha, că armata rusă „a împiedicat încălcarea frontierei”.

A doua zi, președintele Vladimir Putin a evitat orice mențiune a incursiunii pe teritoriul rus, referindu-se la o „situație în zona de frontieră de la Kursk”.

Televiziunea de stat a difuzat, zile la rând, buletine militare, raportând atacuri rusești reușite asupra trupelor ucrainene din „zona de frontieră”, fără a preciza dacă o armată străină se mai afla pe teritoriul său.

Mass-media de stat a relatat despre situația dificilă a zeci de mii de ruși strămutați care și-au părăsit casele înainte de organizarea oricărei evacuări și i-a numit pe acești oameni „persoane evacuate temporar”, nu refugiați sau persoane strămutate intern. 

76.000 de persoane strămutate din Kursk 

Într-un final, oficialii ruși pentru situații de urgență au estimat numărul persoanelor strămutate din Kursk la 76.000.

În Kursk, un oraș cu aproximativ un milion de locuitori, raidurile aeriene au devenit o rutină, mulți localnici ignorând sirenele sau adăpostindu-se în locuri mai sigure, a declarat Stas Volobuyev, a cărui soție face voluntariat pentru a ajuta persoanele strămutate intern.

El și Antipova, de ai cărei părinți nu se mai știe nimic din ziua atacului, deplâng eșecul de a ajuta refugiații și de a opri incursiunea.

„Este înfricoșător când vezi că ești pe cont propriu și nu ai la cine să apelezi. Voluntarii fac munca. Autoritățile locale nu se văd nicăieri, a spus ea, potrivit The Guardian.

Kievul a dovedit „mijloace eficiente de coerciție”  

Amintim că, în ciuda afirmațiilor privind câștigurile teritoriale, oficialii de la Kiev au susținut în mod repetat că Ucraina nu dorește să ocupe Rusia,  potrivit BBC.  

„Ucraina nu este interesată să ocupe teritoriile rusești”, a declarat vineri un consilier superior al președintelui ucrainean Zelenski:

„În regiunea Kursk, putem vedea clar cum instrumentul militar este utilizat în mod obiectiv pentru a convinge Rusia să intre într-un proces de negociere echitabil”, a scris Mykhailo Podolyak pe X, adăugând că Kievul a dovedit „mijloace eficiente de coerciție”.

Șeful armatei ucrainene, Oleksandr Syrsky, a declarat că speră să ia „mulți prizonieri” dintr-o bătălie în satul Mala Loknya, la aproximativ 13 km (8 mile) de frontieră.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite