Cum ar riposta Putin dacă Ucraina va lovi Rusia cu rachete occidentale. „Ar putea detona o armă nucleară tactică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiștii au discutat despre opţiunile lui Vladimir Putin de a riposta dacă Occidentul permite Ucrainei să folosească rachetele sale cu rază lungă de acţiune pentru a ataca teritoriul rus.

Vladimir Putin Foto: EPA EFE jpg
Vladimir Putin Foto: EPA EFE jpg

Ulrich Kuehn, expert în armament la Institutul pentru Cercetarea Păcii şi Politica de Securitate din Hamburg, și  Gerhard Mangott, specialist în securitate la Universitatea din Innsbruck din Austria, susțin că nu sunt excluse lovirea resurselor militare britanice din apropierea Rusiei sau efectuarea unui test nuclear.

Ulrich Kuehn a declarat că nu exclude posibilitatea ca Putin să testeze o armă nucleară într-un efort de a intimida Occidentul. „Aceasta ar fi o escaladare dramatică a conflictului”, a spus el, potrivit Reuters, citat de news.ro. Expertul a mai susținut: „Pentru că ideea este, ce fel de săgeţi mai are domnul Putin de aruncat dacă Occidentul continuă, în afară de recurgerea efectivă la arme nucleare?".

Rusia nu a mai efectuat un test cu arme nucleare din 1990, anul dinaintea căderii Uniunii Sovietice, iar o explozie nucleară ar semnala începutul unei ere mai periculoase, a mai susținut Kuehn.

„Testarea nucleară ar fi ceva nou. Nu aş exclude acest lucru şi ar fi în concordanţă cu ruperea de către Rusia, în ultimii doi ani, a unui număr de acorduri internaţionale de securitate pe care le-a semnat de-a lungul deceniilor”, a mai susținut expertul.

De asemenea, Gerhard Mangott, specialist în securitate la Universitatea din Innsbruck din Austria, a declarat într-un interviu că  este posibil ca răspunsul Rusiei să includă o formă de semnal nuclear.

„Ruşii ar putea efectua un test nuclear. Ei au făcut toate pregătirile necesare. Ar putea detona o armă nucleară tactică undeva în estul ţării doar pentru a demonstra că vorbesc serios atunci când spun că vor recurge în cele din urmă la arme nucleare”, a spus Mangott.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a declarat vineri, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, că NATO ar fi „parte directă la ostilităţi împotriva unei puteri nucleare”, dacă ar permite Ucrainei să folosească arme cu rază mai lungă de acţiune împotriva Rusiei.

„Mesajul lui Putin a fost extrem de clar şi lipsit de ambiguitate”

Avertismentul lui Putin cu privire la rachetele cu rază lungă de acţiune este perceput atât în interiorul, cât şi în exteriorul Rusiei ca un lucru pe care va trebui să îl pună în aplicare dacă Londra sau Washingtonul permit ca rachetele lor să fie utilizate împotriva Rusiei. Mangott, de la Universitatea din Innsbruck, a declarat că modul în care avertismentul lui Putin a fost prezentat în mod repetat la televiziunea de stat rusă a creat o aşteptare ca acesta să fie nevoit să dea curs aşteptărilor.

În cazul Marii Britanii, Moscova ar putea declara că Londra a trecut de la un război hibrid indirect cu Rusia la agresiune armată directă dacă permite Kievului să tragă rachete Storm Shadow asupra Rusiei, a declarat vineri fostul consilier al Kremlinului Serghei Markov pe platforma de social media Telegram. Este probabil ca Rusia să închidă ambasada britanică de la Moscova şi propria ambasadă de la Londra, să lovească dronele şi avioanele de război britanice aflate în apropierea Rusiei, de exemplu deasupra Mării Negre, şi eventual să tragă rachete asupra avioanelor de război F-16 care transportă Storm Shadows la bazele lor din România şi Polonia, a prezis Markov.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a declarat vineri într-o conferinţă de presă că mesajul lui Putin a fost „extrem de clar şi lipsit de ambiguitate”. Markov, fost consilier al Kremlinului, a declarat că „Rusia a decis să rupă” strategia de „fierbere lentă a broaştei”, referindu-se la creşterile progresive ale Occidentului în ceea ce priveşte ajutorul acordat Ucrainei, menite să nu provoace un răspuns dur al Rusiei.

Mangott a spus că pericolul pentru Occident este că nu ştie unde sunt cu adevărat liniile roşii ale lui Putin. „A permite Ucrainei să utilizeze armament occidental, asistată de imagini prin satelit occidentale (şi) consilieri militari occidentali este ceva care încalcă foarte strâns interesele vitale ale Rusiei”, a spus el. „Prin urmare, cred că acei (oameni) care spun «Ei bine, nu se va întâmpla nimic, să o facem pur şi simplu» se înşală”, a mai considerat acesta.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite