Concert-miting în stil nazist la Moscova pentru susținerea războiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe stadionul Lujniki a avut loc un show de amploare pentru a demonstra sprijinul societății rusești față de războiul de agresiune împotriva Ucrainei, iar Vladimir Putin, precum Hitler, a ținut un discurs mobilizator.

Potrivit Meduza, la concert au participat figuranți care au primit 500 de ruble, echivalentul a 6 dolari. Publicația „Moscow Times“ relatează că o instituție guvernamentală a forțat 70% dintre lucrătorii săi să meargă la mitingul prorăzboi , unde organizatorii au distribuit participanților mese calde și steaguri rusești. Contul de Twitter al „Novaia Gazeta Europe“ a relatat că voluntarii au înființat „bucătării de tabără” pentru ca oamenii să guste din rațiile militare.

De data aceasta, Vladimir Putin a avut doar o apariție meteorică și un discurs foarte scurt. Liderul de la Kremlin şi-a făcut apariţia îmbrăcat într-o geacă groasă şi a urcat pe scenă. „Până şi copiii scriu scrisori pentru soldaţii noştri. Toţi oamenii noştri sunt apărători ai Patriei-mamă”, a proclamat el înainte de a începe să fie cântat imnul naţional.

După ce liderul de la Kremlin a părăsit stadionul au fost lăsați și participanții să plece, relatează corespondentul MSK1.RU, aflat la faţa locului. Oamenii au tremurat așteptându-l. Au fost minus 12 grade la Moscova, dar meteorologii spun că temperatura resimţită a fost de fapt minus 18 grade. Singurul loc în care se putea încălzi cineva au fost toaletele, a relatat corespondentul. 

Răspunsurile pe care Putin nu le-a oferit rușilor

Așteptatul discurs al lui Vladimir Putin în fața Adunării Federale i-a lăsat pe ruși fără răspunsuri la întrebări cheie, este de părere politologul Kirill Martinov, citat de „Novaia Gazeta Europa“.

Răspunsurile la aceste întrebări îi sunt cerute lui Putin nu atât de opoziția politică, ai cărei membri fie au părăsit țara, fie au fost încarcerați, cât de „partidul războiului”, ai cărui reprezentanți consideră că publicul nu a primit bine mobilizarea socială realizată sub semnul „sarcinilor istorice de confruntare cu Occidentul global”. Propaganda televizată a prezis că discursul din 21 februarie va fi un discurs istoric tradițional al lui Putin, în care acesta va da în sfârșit ordinul de a „lua Berlinul pe bune”.

Aceste răspunsuri sunt așteptate de fosta „majoritate putinistă” care încearcă să se adapteze la viața din Rusia în timp de război și să își asigure cel puțin o oarecare predictibilitate în viața lor, precum și siguranța familiilor lor. Nu au primit răspunsuri nici așa-zișii reprezentanți ai elitei rusești, care nu se pot decide cât de mare ar trebui să fie pariul lor militar-patriotic.

În plus, nu există o înțelegere comună asupra a ceea ce se întâmplă între figurile care reprezintă regimul Putin, care au ascultat discursul președintelui lor din primul rând și l-au aplaudat de 53 de ori, inclusiv cu câteva ovații în picioare.

Principalul produs politic intern al lui Putin a fost așa-numita stabilitate. Acum, haosul pe care l-a declanșat în lume a devenit factorul definitoriu al vieții în însăși Rusia. Nimeni nu știe ce noi sacrificii sunt așteptate mâine de dragul războiului: viețile celor dragi, carierele sau proprietățile lor. În aceste condiții, principala strategie de supraviețuire este determinată de reflexele biologice - un număr semnificativ de ruși fac pe morții, scrie politologul.

Discursul adresat Adunării Federale a reînnoit această ambiguitate pentru următorul sezon. Putin a evitat întrebările-cheie și a preferat să se concentreze pe subiecte familiare. Discursul președintelui nu a avut nicio mențiune despre pierderile din război, însă o mare parte din el a fost dedicată „măsurilor de sprijin social”, destul de modeste în termeni de bani reali.

„Tăcerea zeilor de gen neutru“

Putin a descris Rusia ca fiind țara marilor oportunități, folosind retorica epocii de dinainte de război, a menționat proiectele de infrastructură și a promis un nou parteneriat uriaș în Est. Dar nimeni nu știe cu siguranță ce implică aceste oportunități. Ceea ce s-a întâmplat la 24 februarie 2022 le-a arătat chiar și celor mai loiali ruși că orice planuri de viitor pot fi ruinate de un calcul geopolitic brusc, bazată nu atât pe calcule raționale, cât pe „mesianismul geopolitic” al lui Putin.

În ultimul an, Putin și cercul său intim nu au găsit timp să explice în detaliu motivele unui război global pentru care îi recrutează pe ruși. Nici discursul din 21 februarie nu a dus la un progres pe această temă, cu excepția faptului că Putin a insinuat că întreaga problemă constă în încercarea Bisericii Angliei de a promova un „Dumnezeu cu gen neutru”.

Între timp, Dumnezeul rusesc, trebuie să înțelegem, are caracteristici sexuale clare, așa că apărarea dreptului zeului de a le păstra este motivul atacurilor cu rachete asupra orașelor ucrainene.

Spre consternarea evidentă a propriilor sale portavoci de propagandă, Putin nu a anunțat o schimbare a statutului de „operațiune militară specială” și nu a declarat niciun plan concret de a folosi arme nucleare. În general, discursul a fost oarecum demoralizator pentru cei care așteptau ca comandantul-șef să dea ordinul de a apăsa pe buton. În schimb, Putin a ținut un discurs cu ecouri din trecut.

În concluzie, Putin nu numai că duce un război criminal împotriva Ucrainei, ci aruncă și lumea cu câteva decenii în trecut, spre cei mai grei ani ai Războiului Rece, când două superputeri nucleare se amenințau direct și întreaga omenire cu distrugerea totală. Singura diferență este că, în prezent, președintele rus nu deține nicio superputere. Fără nicio explicație clară a situației actuale, Rusia sub Putin își distruge propriul viitor din punct de vedere demografic, social și economic.

Vizita președintelui american Biden la Kiev cu o zi înainte de „discursul istoric” al lui Putin arată că Occidentul și-a dat seama de lipsa de voință a Kremlinului de a purta un dialog și pariază acum pe înfrângerea economică și militară a lui Putin. În aceste zile, ucrainenii, spre deosebire de ruși, au toate răspunsurile la întrebările lor existențiale. Ei știu de ce luptă, împotriva cui și pentru ce, susține politologul.

Critici și de la bloggerii militari

Mulți bloggeri militari ruși au condamnat faptul că Putin nu a folosit discursul său pentru a prezenta noi obiective de război, pentru a schița noi măsuri de susținere a „operațiunii militare speciale” sau pentru a trage la răspundere autoritățile ruse pentru numeroasele lor eșecuri militare. Unii au criticat discursul lui Putin pe care l-au descris ca fiind banal și lipsit de acțiuni semnificative.  Fostul comandat al separatiștilor din Donbas Igor Ghirkin a subliniat că Putin nu a spus nimic semnificativ timp de 40 de minute. A omis înfrângerile militare și declinul economic al Rusiei și nu a reușit să tragă la răspundere oficialii ruși. Ghirkin și-a exprimat, de asemenea, frustrarea față de faptul că Putin nu a folosit discursul pentru a recunoaște oficial războiul, a anunța următoarele obiective sau a contracara sancțiunile occidentale.

Un alt blogger a susținut că suspendarea participării Rusiei la START este simbolică din punct de vedere politic, dar s-a plâns că suspendarea nu va îmbunătăți situația Rusiei pe câmpul de luptă, cerând în schimb Moscovei să împiedice livrările de ajutor militar occidental în Ucraina. Altul l-a comparat pe Putin cu un cadavru și a reluat multe dintre plângerile lui Ghirkin cu privire la responsabilitatea autorităților ruse pentru ce se întâmplă pe câmpul de luptă și lipsa deciziilor.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite