Colaborarea dintre Rusia și Belarus ce a decis soarta a mii de copii ucraineni. Cum au fost relocați forțat

0
Publicat:

Peste 2.400 de copii ucraineni, cu vârste cuprinse între șase și 17 ani, au fost duși în 13 centre din Belarus de la începutul invaziei ruse asupra Ucrainei la începutul anului 2022, potrivit unei cercetări publicate de Universitatea Yale.

Peste 2.400 de copii ucraineni au ajuns în Belarus FOTO Profimedia
Peste 2.400 de copii ucraineni au ajuns în Belarus FOTO Profimedia

Studiul, finanțat de Departamentul de Stat al SUA, aduce cele mai ample dovezi de până acum cu privire la implicarea Belarusului în programul rusesc de relocare a copiilor ucraineni, notează Reuters.

Procurorul general al Ucrainei a anunțat în luna mai că investighează presupusul rol al Belarusului în transferul forțat a peste 19.000 de copii, identificați din teritoriile ocupate de Rusia. Cu toate acestea, estimările sugerează că numărul total ar putea fi mult mai mare decât cel identificat.

Raportul de 39 de pagini dezvăluie că acești copii au fost transportați din cel puțin 17 orașe din regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie din Ucraina. Principalul centru de primire a fost identificat drept Dubrava, din regiunea Minsk din Belarus, unde peste 2.000 de copii au fost aduși între septembrie 2022 și mai 2023. Alți 392 de copii au fost direcționați către alte 12 centre din Belarus.

Cercetătorii de la Yale susțin că această practică a fost una constantă și afirmă că eforturile sistematice ale Rusiei de a identifica, strânge, transporta și reeduca copiii din Ucraina au fost facilitate de Belarus.

Raportul sugerează că guvernele Rusiei și Belarusului au colaborat pentru a coordona și finanța deplasarea copiilor din regiunile ucrainene ocupate, iar transferurile prin Rusia către Belarus au fost „în cele din urmă coordonate” între președintele rus Vladimir Putin și președintele belarus Aleksandr Lukașenko.

„Guvernul federal rus şi regimul din Belarus au colaborat pentru a coordona şi finanţa deplasarea copiilor din regiunile ucrainene ocupate via Rusia către Belarus”, se arată în cercetare.

În contextul acestor descoperiri, Curtea Penală Internațională de la Haga a emis în martie un mandat de arestare pe numele lui Putin și i-a acuzat atât pe liderul rus, cât și pe comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, de crime de război pentru deportarea ilegală a sute de copii din Ucraina.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite