Cine e miliardarul rus care a cerut un atac nuclear împotriva Ucrainei, înainte ca ISIS să revendice atentatul de vineri
0Imediat după atacul terorist de vineri, de la Crocus City Hall din Krasnogorsk, un miliardar rus s-a grăbit să ceară un atac „total” asupra Ucrainei, pe care o considera vinovată pentru cele întâmplate, relatează The Mirror.
Înainte ca ISIS să revendice atentatul, miliardarul rus Konstantin Malofeev a amenințat cu represalii dure împotriva Ucrainei, făcând aluzie la folosirea forței nucleare, pentru „a pune capăt, în sfârșit, acestui război”.
„Să dăm populației civile din Ucraina 48 de ore să părăsească orașele și să încheiem în sfârșit acest război, cu înfrângerea victorioasă a inamicului”, a postat Konstantin Malofeev pe Telegram. „Folosind toate forțele și mijloacele”, a accentuat el, pentru a nu exista îndoieli cu privire la ceea ce vrea să spună.
Konstantin Malofeev, în vârstă de 50 de ani, președintele grupului media Tsargrad, este cunoscut ca un adept al politicii lui Vladimir Putin. El este și președinte al organizației neguvernamentale și pro-monarhiste numite Societatea pentru Dezvoltarea Educației Istorice Ruse „Vulturul cu două capete”, despre care spune că susţine moștenirea imperialistă și ortodoxă a Rusiei.
Magnatul media se află sub sancțiuni occidentale din 2014 pentru rolul său în încurajarea revoltelor din anumite părți din sudul și estul Ucrainei și pentru facilitarea ocupării de către Rusia a regiunii ucrainene Crimeea. El este, de asemenea, ținta unui mandat de arestare internațional, fiind suspectat de crearea și finanțarea unor formațiuni paramilitare ilegale.
Cu toate acestea, Konstantin Malofeev a continuat să finanțeze activități de susținere a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei de când Moscova a lansat invazia la scară largă în februarie 2022.
De la invazia Ucrainei, oligarhul rus a distribuit premii și bonusuri trupelor care au participat la invazie. Fundația sa caritabilă „Sfântul Vasile cel Mare” a distribuit aproximativ 700 de milioane de ruble (8,3 milioane de dolari) în părțile controlate de Rusia în regiunea Donbas din Ucraina. În 2022, în orașul Donetsk, ocupat de Rusia, au fost înregistrate cinci companii care sunt conduse de Aleksei Terekhov, șeful firmei Kontur a lui Malofeyev. Una dintre aceste companii se numește Tsargrad Donetsk Holdings.
El nu este singurul care a considerat în primă instanţă guvernul de la Kiev responsabil de atacul terorist de vineri. Înainte ca ISIS să revendice exploziile de la Crocus City Hall, Rusia s-a grăbit să arate cu degetul spre Ucraina că ar fi pus la cale atacul. Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a ţinut un discurs fulminant, cerând „moarte pentru moarte”.„Dacă se stabilește că acești teroriști sunt ai regimului de la Kiev, este imposibil să ne ocupăm diferit de ei și de aspiraţiile lor ideologice. Toți trebuie găsiți și distruși fără milă ca teroriști, inclusiv oficialii statului care a comis o astfel de atrocitate”, a spus el înainte ca gruparea islamistă să confirme că ea este autoarea atacurilor.