Carne de tun pentru Putin. Armata rusă susține revenirea pregătirii militare școlare din epoca sovietică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul rus al Apărării susține reinstaurarea pregătirii militare de bază din epoca sovietică în licee, a relatat marți presa pro-Kremlin, citând corespondența dintre oameni politici și ofițeri ai armatei, scrie The Moscow Times.

Cursuri de pregătire militară în școlile din Rusia / Foto: Moscow News Agency via The Moscow Times
Cursuri de pregătire militară în școlile din Rusia / Foto: Moscow News Agency via The Moscow Times

Rusia a retras programul de „pregătire militară de bază” — care îi învăța pe adolescenți să răspundă la un atac nuclear sau chimic, să acorde primul ajutor și să mânuiască arme de foc — în 1993 și au existat de-a lungul anilor mai multe încercări de a readuce cursul în sistemul de învățământ.

Serghei Mironov, șeful partidului „O Rusie Justă" și un susținător vocal al invaziei Rusiei în Ucraina, este cea mai recentă figură care a susținut reintroducerea pregătirii militare de bază în licee.

„Adăugarea acestei materii ar pregăti în mod sistematic cetățenii pentru o posibilă confruntare cu inamicul", a declarat el pentru cotidianul pro-Kremlin Izvestia.

Serghei Mironov și-a asigurat sprijinul ministrului adjunct al Apărării, Valeri Gherasimov, care a declarat că ministerul său va susține propunerile legislative pentru reintroducerea pregătirii de bază în liceu, potrivit Izvestia.

Gherasimov a sugerat că școlile ar trebui să aloce cel puțin 140 de ore de pregătire de bază pentru elevii din clasele a 10-a și a 11-a, a relatat Izvestia, citând scrisoarea sa de susținere a propunerii lui Mironov.

De asemenea, ambii au fost de acord că aceste cursuri ar trebui să fie predate de veterani de război.

Nu a fost precizat când se vor reintroduce cursurile de pregătire militară de bază, dar colegii lui Mironov din alte partide politice din parlament și-au exprimat sprijinul unanim pentru propunerea sa.

Ministerul rus al Educației organizează, de asemenea, dezbateri publice cu privire la actul său juridic care adaugă elemente de pregătire militară primară, inclusiv mânuirea armelor de foc, la un curs existent cunoscut sub numele de „sănătate și siguranță de bază".

Statul, acuzat că adună sprijin pentru război în rândul copiilor

Între timp, mai mulți profesori au declarat pentru Izvestia că programa școlară rusă este deja supraîncărcată cu alte materii noi, chiar dacă susțin această idee.

Școlile rusești au adăugat deja invazia Ucrainei la programa de istorie a elevilor din clasele a X-a și a XI-a începând cu acest an școlar. Rusia numește oficial războiul o „operațiune militară specială" și neagă atrocitățile pe care este acuzată că le-a comis în Ucraina.

Elevii din clasele mai mici sunt obligați să participe săptămânal la cursuri patriotice numite „Conversații importante".

Părinții, profesorii și avocații și-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la ceea ce ei consideră un efort al statului de a aduna sprijin pentru război în rândul copiilor.

În universități, Kremlinul intenționează să revizuiască învățământul umanist cu un curs ideologic despre „fundamentele și principiile statalității ruse" până în martie 2023, potrivit unui raport separat publicat marți de cotidianul Kommersant.

Cursul face parte din proiectul „ADN-ului rusesc" al Kremlinului, care urmărește să modeleze ideologia rusă în jurul a cinci valori fundamentale, pe care publicația le definește drept patriotism, încredere în instituțiile publice, armonie socială, familii tradiționale și „creație personală".

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite