Amenințarea nucleară a lui Putin este menită să manipuleze lumea și să semene confuzie pe plan global - Business Insider

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amenințarea voalată a lui Vladimir Putin cu privire la folosirea armelor nucleare a pus lumea în gardă, așa cum spera liderul de la Kremlin, comentează Business Insider.

Putin sugerează încă de la începutul războiului din Ucraina că ar putea folosi arme nucleare
Putin sugerează încă de la începutul războiului din Ucraina că ar putea folosi arme nucleare

În ciuda escaladării nesăbuite a războiul din Ucraina, analiștii în chestiuni internaționale estimează că riscul unui război nuclear rămâne minim.

„Sunt o mulțime de pași pe care ar trebui să-i facă pentru a convinge lumea de seriozitatea sa și pentru a pune presiuni asupra Ucrainei și Occidentului înainte de a folosi arme nucleare”, a declarat Paul D'Anieri, profesor de științe politice la Universitatea din California.

Dar asta nu înseamnă că Putin nu își va invoca arsenalul nuclear pentru a semăna frica.

Probabil că Putin nu are dorința să riște declanșarea unui al treilea război mondial la șapte luni după ce și-a trimis soldații în Ucraina. Dar amenințarea sa voalată de săptămâna trecută reamintește faptul că Rusia dispune de 5.000 de focoase nucleare, scrie Business Insider.

Amenințarea a fost făcută în contextul decretării mobilizării parțiale în Rusia, o mișcare prin care Putin vrea să recruteze zeci de mii de ruși pentru războiul din Ucraina. Dar, în opinia unor experți, mobilizarea, la fel ca amenințarea nucleară, restrânge gama de rezultate acceptabile pe care Rusia le-ar putea considera în mod rezonabil o victorie.

„Mobilizarea a transformat acest război într-un război pe care Putin nu își poate permite cu adevărat să-l piardă. Crește probabilitatea ca el să recurgă ceva cu adevărat drastic, cum ar fi folosirea armelor nucleare”, a subliniat D'Anieri pentru Business Insider.

Această amenințare ridică miza pentru mai mulți actori cheie ai conflictului, notează Business Insider.

Kievul evaluează riscul la „foarte probabil”

Ucraina a avut întotdeauna cel mai mult de pierdut în acest război, iar amenințarea nucleară nu face decât să crească presiunile asupra sa.

În ciuda evaluării experților precum că probabilitatea unui atac nuclear rusesc este redusă, Ucraina se declară alarmată.

Într-un interviu acordat pentru „The Guardian”, Vadim Skibițki, adjunct al șefului spionajului militar ucrainean, estimează la „foarte mare” probabilitatea ca Rusia să lovească Ucraina cu o armă nucleară tactică.

„Probabil vor viza locuri de-a lungul liniei frontului. Pentru a-i opri, avem nevoie nu doar de mai multe sisteme antiaeriene, ci și de sisteme antirachete”, a declarat el.

Oficialul de la Kiev nu a oferit nicio dovadă pentru afirmațiile sale, dar Ucraina are toate motive să fie alarmată.

În același timp, mulți analiști cred că Putin recurge la amenințarea nucleară într-o tentativă de a presa SUA pentru a-și reduce sprijinul pentru Ucraina.

„Putin crește atenția bazându-se pe faptul că nu vom merge într-un război nuclear pentru Ucraina, ceea ce ar determina Occidentul să-i transmită Ucrainei să negocieze o soluție care ar fi în esență o victorie pentru Rusia”, este de părere D'Anieri.

La rândul ei, Ucraina este tentată să evoce pericolul războiului nuclear în efortul de a obține și mai mult sprijin din partea aliaților occidentali, remarcă Business Insider.

Lumea urmărește cu atenție

De la începutul războiului, Putin a făcut în mod repetat aluzii la arsenalul nuclear al Rusiei, dar cea mai recentă amenințare a lui a determinat o reacție mai energică pe scena internațională.

Președintele Joe Biden și alți oficiali de la Casa Albă au condamnat public amenințarea președintelui rus și au avertizat în privat Kremlinul cu privire la consecințele grave pe care le-ar suferi Rusia în cazul punerii ei în practică.

În timp ce avertizează Rusia, SUA urmăresc să sensibilizeze lumea asupra acestei chestiuni. Potrivit Politico, administrația Biden transmite semnale Chinei și Indiei - doi aliați ai Moscovei înzestrați de asemenea cu arme nucleare - să domolească amenințările lui Putin.

Putin speră să provoace teamă și confuzie, în special în Occident, iar acest lucru pare că îi reușește oarecum, conchide Paul D'Anieri.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite