Ziua Limbii Române, sărbătorită în Republica Moldova prima dată după declararea drept limbă de stat
0Maia Sandu a afirmat că locuitorii țării au bucuria de a marca sărbătoarea într-un mod special, făcând referire la legea promulgată și care prevede înlocuirea sintagmei ,,limba moldovenească” cu limba română, menționând că cei care le-au spus despre moldovenească au făcut-o cu scopul de-ai subjuga.

În dimineața zilei de joi, președinta Republicii Moldova, alături de ministrul Educației, a ținut un discurs în centrul Chișinăului unde a fost organizată Marea Dictare Națională.
„După 34 de ani când sute de mii de oameni au cerut, în Piața Marii Adunări Naționale, declararea limbii române drept limbă de stat și trecerea la grafia latină, avem bucuria de a ne sărbători limba într-un mod special. Nu a fost mereu așa. În perioada sovietică, poporul a fost privat de dreptul la autodeterminare și limba română pentru a ne lipsi de identitatea națională și mutila conștiința de neam. Puteai să ai dosar penal pentru că vorbeai în limba română”, a declarat lidera de la Chișinău.
Totodată, Maia Sandu a menționat că ani de zile cetățenilor țării sale li s-a spus intenționat că ei vorbesc limba moldovenească.
,,Cei care ne-au spus cu arma la tâmplă că noi vorbim ”moldoveneasca”, nu româna, au făcut-o pentru a ne subjuga și certa între noi, pentru a ne șterge identitatea. Moldovenii, însă își doresc să trăiască liber, în pace și înțelegere pe propriul pământ. Limba română trebuie să ne unească în acest deziderat”, a mai spus președinta, arătându-se încrezătoare că generațiile viitoare vor transforma Republica Moldova într-un stat european cu mândrie față de tradiții și limba română.
Număr mare de participanți
La Marea Dictare Națională au participat 450 de oameni, printre ei și tânăra Cristina Stratulat, împreună cu fiul său, Gheorghe, de 13 ani.
,,Am participat la Marea Dictare Națională pentru e retrăi acele momente de pe băncile Facultății de Litere a USM, unde doamna Adriana Cazacu, care astăzi a dictat, era pe atunci profesoara mea de Literatura Română. “Cuvântul” îmi este aer și apă în tot ceea ce fac zilnic, în funcția de comunicator. Ceea ce am trăit astăzi a fost extraordinar”, a subliniat Cristina Stratulat, specialist în comunicare.
Emoții la fel de mari a avut și adolescentul, mai ales, că el și-a testat cunoștințele lingvistice pentru prima dată în cadrul unui asemenea eveniment de anvergură.
,,Am venit la Marea Dictare Națională la îndemnul profesoarei mele de Limba Română. Este pentru prima dată când particip la astfel de activități și mi-a plăcut. Limba română este unul din obiectele școlare preferate. Mă strădui să o vorbesc corect zi de zi”, a precizat Gheorghe Stratulat, elev în clasa a VII-a la liceul ,,Mihai Viteazu” din Capitala țării vecine.
Urările inedite ale diplomaților acreditați la Chișinău
În această zi, un omagiu limbii române au adus și diplomații acreditați în țara vecină, între care ambasadorul SUA la Chișinău, Kent D. Logsdon, care a recitat o poezie împreună cu poetul Vasile Romanciuc.
Și șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, a venit cu o urare originală, cântând în limba română o piesă rock pe versurile poetului Grigore Vieru.
La sfârșitul lunii februarie, Maia Sandu a promulgat legea privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația statului vecin, menționând că aceasta confirmă adevărul istoric și incontestabil că limba de stat a Republicii Moldova este cea română.
S-a întâmplat după ce, în data de 16 martie, aleșii din țara vecină au adoptat în lectură finală proiectul.
La votul în prima lectură au fost scandal și îmbrânceli între parlamentarii PAS, partidul de guvernământ, și aleșii poporului Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (CBS), adică opoziția care au părăsit mai devreme ședința, dar au revenit înainte de procesul de vot. Reprezentanții partidului pro rus Șor au lipsit de la ședință.