Zelenski: Rusiei îi este teamă de NATO și încearcă să-i înghită doar pe cei care sunt în afara spațiului apărat de NATO
0Volodimir Zelenski afirmă că țările din afara NATO riscă să fie „sfârtecate” de Rusia dacă nu aderă la Alianța Nord-Atlantică sau Uniunea Europeană (UE) și cere o coaliție pentru dotarea Ucrainei cu sisteme de apărare Patriot.

„Rusiei îi este teamă de NATO și încearcă să-i înghită doar pe cei care sunt în afara spațiului apărat de NATO. Avem războaie înghețate pe teritoriile vecine. De exemplu, de ce există încă contingente ruse în Transnistria. Kremlinul doar ar trebui să dezghețe această situație din (Republica, n. red.) Moldova. Această situație este tolerată de peste 30 de ani și trebuie să găsim un răspuns. Nu trebuie să lăsăm loc unor războaie înghețate, dar nici celor obișnuite”, a declarat președintele ucrainean în cadrul summitului Comunității Politice Europene găzduit joi de Republica Moldova.
Potrivit lui Zelenski, țările europene care se învecinează cu Rusia trebuie neapărat să adere la UE și la NATO, în caz contrar vor avea războaie sau vor fi ocupate de regimul condus de Vladimir Putin.
,,Avem nevoie de pace. Toate țările europene care au granițe cu Rusia și care nu vor să fie sfârtecate de Rusia trebuie să se alieze cu UE și cu NATO. Nu avem decât două alternative: fie un război deschis, fie o ocupare din partea Rusiei pas cu pas. Vedem ce se întâmplă în Belarus sau Georgia”, a mai spus Zelenski.
,,Rușii erau convinși că pot să atace și Moldova. Poate și acum gândesc așa”
La peste un an de când țara sa a fost invadată de Rusia, liderul de la Kiev nu exclude că rușii încă nu au renunțat la ideea de a ataca și Republica Moldova.
,,De fiecare dată când ne pregătim să luăm decizii pentru binele popoarelor noastre trebuie să nu uităm că orice îndoială pe care o arătăm aici, Rusia va profita de ea. Nu putem să avem îndoieli în legătură cu unitatea noastră sau în legătură cu modul în care răspundem la provocările vremurilor noastre. Aici, în (Republica, n. red.) Moldova, din fericire, nu auzim raiduri aeriene, sirene sau artileria rusă, dar nu demult rușii erau convinși că după ce au atacat Ucraina, pot să atace și Moldova. De fapt, poate și acum gândesc așa, dar acum avem mai multă securitate poate”, a punctat președintele Zelenski.
Apel la coaliții pentru înarmarea Ucrainei în fața Rusiei
Pe de altă parte, Volodimir Zelenski a cerut joi coaliții pentru dotarea Ucrainei cu sisteme de apărare antiaeriană Patriot şi avioane de luptă moderne.
„O coaliţie de Patriot care va pune capăt şantajului rusesc cu rachete balistice şi o coaliţie de avioane de luptă moderne care va dovedi că teroarea împotriva cetăţenilor noştri nu are nicio şansă” sunt „componente decisive”, a estimat șeful statului ucrainean.
Ucraina a primit deja câteva sisteme Patriot şi avioane de luptă de producţie sovietică, iar câteva state europene au convenit să antreneze piloţi ucraineni pe avioane moderne.
Atât Ucraina, cât și Republica Moldova sunt candidate la aderarea la Uniunea Europeană, statut pe care l-au obținut în vara anului trecut. Ambele țări nu sunt nici membre NATO.
După începutul războiului Rusiei contra Ucrainei, la Chișinău au început discuții publice cu privire la posibilitatea aderării Republicii Moldova la Alianța Nord-Atlantică.
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a reacționat imediat, amenințând că Republica Moldova ar putea fi „următoarea Ucraină”.
În acest context, Maia Sandu a declarat recent pentru jurnaliștii Bloomberg: „Desigur că nu ne simțim în siguranță. Astăzi, majoritatea oamenilor încă mai cred că neutralitatea ar trebui păstrată. Ce se va întâmpla peste șase luni sau peste un an, va trebui să vedem”.