Vor să mute cultura în mediul virtual, dar nu au bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Culturii îşi propune să informatizeze domeniul până în 2020. Deocamdată, însă, autorităţile nu au găsit şi resursele financiare necesare.

Ministerul Culturii are un program pentru informatizarea sferei culturii pentru perioada 2012-2020. Astfel, în câţiva ani ar urma ca toate bibliotecile publice şi muzeele să fie dotate cu computere conectate la Internet, să aibă propriile site-uri, iar colecţiile de cărţi să fie digitalizate.

De asemenea, ar trebui să fie create diferite sisteme informaţionale, cum ar fi Muzeul Virtual sau e-Patrimoniu, şi ghiduri electronice cu mănăstirile, bisericile, cetăţile şi rezervaţiile naturale din Republica Moldova. Proiectul ne promite că vom putea cumpăra picturi şi obiecte de artizanat din magazine online sau bilete de pe paginile web ale teatrelor şi sălilor de concert.

Viitorul arată bine, însă doar pe hârtie. Bunăoară, un portal al culturii urma să fie proiectat încă anul trecut, dar autorităţile nu au găsit fondurile necesare. Nici în acest an nu sunt bani pentru acest proiect. Pentru a realiza toate obiectivele, este nevoie de 74,3 milioane de lei.

„Bugetul de stat pentru 2013 este auster, de aceea încercăm să ne descurcăm din diverse proiecte. Suntem în căutarea unor donatori. Important este că acest plan există. Încetul cu încetul, vom găsi soluţii“, ne asigură Boris Focşa, ministrul Culturii.

„Ba mai mult, nu avem nici măcar un specialist în domeniul tehnologiilor informaţionale care să se ocupe de acest proiect“, adaugă Eugenia Balan, şefa direcţiei Analiză monitorizare şi evaluare a politicilor din cadrul Ministerului Culturii.

Preţuri exagerate

În acelaşi timp, experţii spun că sumele planificate în document pentru fiecare acţiune sunt prea mari. De exemplu, proiectarea portalului culturii ar costa 50.000 de lei, iar elaborarea interfeţei de accesare a aceluiaşi site - încă 100.000. Pentru crearea unui ghid enciclopedic al oamenilor de cultură ar fi necesari 150.000 de lei. 

„Elaborarea unei interfeţe ar costa cel mult 30.000 de lei. Dacă ar fi să facem o enciclopedie online, am cere 80.000 de lei. Acestea sunt preţurile noastre, dar depinde şi de portal, de modul de interacţiune cu utilizatorul. Oricum, aceste sume sunt exagerate“, explică Sandu Camerzan, directorul unei companii de web development.

Pe de altă parte, ministrul Focşa spune că preţurile sunt estimative şi vor fi organizate licitaţii pentru a alege cele mai ieftine servicii.

Potrivit datelor statistice, din cele 1383 de biblioteci publice doar 17% au computere şi numai 10% sunt conectate la Internet. Cu excepţia Academiei de Teatru, Muzică şi Arte Plastice, nicio instituţie de învăţământ artistic nu are pagină web.

Mai multe fonduri, dar insuficiente

Bugetul Ministerului Culturii pentru 2013 este de 253,8 milioane de lei, cu circa 5 milioane mai mare decât anul trecut. Din iunie, salariile lucrătorilor din domeniu urmează să fie vor fi majorate cu 15%. De asemenea, vor fi pornite lucrări de restaurare a unor obiective culturale, precum Sala cu Orgă, Muzeul de Arte Plastice şi cel de Etnografie, fiind alocate 10 milioane de lei. Viceministrul Culturii, Gheorghe Postică, spune însă că numai pentru Sala cu Orgă ar fi nevoie de peste 20 de milioane, iar pentru reparaţia tuturor caselor de cultură din sate – peste 250 de milioane de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite