Vlad Batrîncea: Modificările la Legea Procuraturii au trezit nedumerirea oficialilor UE, iar credibilitatea CEC este pusă sub semnul întrebării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Bătrîncea, deputat Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor.
Vlad Bătrîncea, deputat Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor.

Vicepreşedintele Parlamentului, deputat din partea fracţiunii Comuniştilor şi Socialiştilor, Vlad Batrîncea, a declarat că modificările aprobate de PAS la Legea Procuraturii au trezit nedumerire din partea Comisiei de la Veneţia.

Vlad Batrîncea a declarat că, săptămâna trecută, delegaţia Parlamentului Republicii Moldova a participat la sesiunea de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. În cadrul vizitei la Strasbourg, deputaţii Vlad Batrîncea şi Adela Răileanu au avut mai multe întrevederi inclusiv cu Gianni Buquicchio, preşedintele Comisiei de la Veneţia, unde au discutat despre recentele evoluţii din ţara noastră şi actele normative care au fost aprobate în ultima perioadă de către parlament.

„Am comunicat că legile se aprobă pentru ţară şi viitoarele generaţii dar nu pentru cineva care le votează în parlament. Dacă să ne referim la legea Procuraturii, aceasta anterior a primit avizul Comisiei de la Veneţia. Modificările aprobate recent de PAS au trezit nedumerire din partea partenerilor, ei nici nu au fost informaţi despre acele modificări”, a declarat Vlad Batrîncea.

Vicepreşedintele Parlamentului a anunţat că, în scurt timp, reprezentanţii Comisiei de la Veneţia urmează să efectueze o vizită la Chişinău pentru a evolua obiectiv modificările făcute de PAS.

Un alt subiect relatat de Vlad Batrîncea se referă la alegerea componenţei Comisiei Electorale Centrale.

Deputatul a spus că Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor nu va modifica lista candidaţilor propuşi la funcţia de membru al Comisiei Electorale Centrale după bunul plac al cuiva, iar blocajul de numire a candidaţilor BCS nu înseamnă nimic altceva decât introducerea controlului politic asupra CEC.

„Dacă cineva nu doreşte să numească candidaţii noştri, atunci partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova vor vedea că CEC este coordonat de un singur partid politic”, a declarat Batrîncea.

Totodată, deputatul a subliniat că una dintre funcţiile de conducere ale CEC urma să îi revină opoziţiei, lucru care nu s-a întâmplat.

“Anterior, a fost o practică unde chiar şi preşedintele CEC era propus de opoziţie. Însă vedem că în prezent, 6 membri ai CEC, unul din partea preşedintelui şi cinci din partea PAS, au desfăşurat deja alegerea organelor de conducere şi au împărţit toate trei funcţii de conducere. Acest lucru este antidemocratic şi va fi adus la cunoştinţa tuturor partenerilor de dezvoltare a Republicii Moldova. Credibilitatea CEC va fi pusă sub semnul întrebării, iar partenerii de dezvoltare nu trebuie să agreeze ca CEC, care trebuie să fie o instituţie independentă, să fie supusă controlului unui singur partid politic şi să fie funcţională având doar şase membri”, a declarat Vlad Batrîncea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite