Vlad Batrîncea, despre avizul Comisiei de la Veneţia privind modificările la Legea Procuraturii: Cel mai dur aviz în 30 de ani de Independenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Bătrîncea
Vlad Bătrîncea

Vicepreşedintele Legislativului, socialistul Vlad Batrîncea, cere majorităţii parlamentare să ia în considerare recomandările Comisiei de la Veneţia, să modifice Legea cu privire la Procuratură şi să asigure independenţa Procuraturii Generale. Potrivit lui, avizul experţilor europeni este unul extrem de dur, iar ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia va duce la izolarea Republicii Moldova pe plan extern, notează IPN.

Vlad Batrîncea spune că avizul critic al Comisiei de la Veneţia este un cartonaş galben atât pentru majoritatea parlamentară, care a promovat şi aprobat modificările la Legea Procuraturii, cât şi pentru magistraţii Curţii Constituţionale, care n-au sesizat aceste abateri.

„Este o lovitură la adresa populismului promovat de cei care acum guvernează Republica Moldova. Este cel mai dur aviz al Comisiei de la Veneţia în 30 de ani de Independenţă. Şi Curtea Constituţională a primit o bilă neagră din partea partenerilor, experţilor Consiliului Europei. Pentru că deciziile aprobate de Parlament sunt absolut politice şi creează instrumente politice de control asupra Procuraturii. Republica Moldova riscă să fie izolată şi sancţionată, pentru că acum nu vorbim de structurile Uniunii Europene, ci de structurile Europei care stabilesc principiile de drept pentru tot continentul”, a spus Vlad Batrîncea în cadrul emisiunii „Acces Direct” de la NTV Moldova.

Batrîncea spune că prin modificările la Legea cu privire la Procuratură a fost introdus controlul politic asupra Procuraturii Generale. Potrivit deputatului Blocului PCRM-PSRM, schimbarea arbitrară a componenţei Consiliul Superior al Procurorilor (SCP) a creat premisele suspendării procurorului general, Alexandr Stoianoglo.

„Este criticată eliminarea din componenţa CSP a procurorului general, a procurorului Găgăuziei sau eliminarea din CSP a lui Dumitru Pulbere pe motiv că a ajuns la vârsta de pensionare, chiar dacă legea prevede că omul fiind în mandat, îl duce până la capăt. În plus, vorbim de suspendarea abuzivă, ilegală a lui Alexandr Stoianoglo. Potrivit legii, dacă este suspendat procurorul general, atribuţiile sale sunt preluate de către unul din adjuncţii săi. Concluziile Comisiei de la Veneţia sunt foarte clare, legea Procuraturii trebuie revizuită cât mai curând, trebuie restabilită independenţa Procuraturii, restabilită componenţa adecvată a CSP-ului, prin reintroducerea Procurorului General”, a mai spus Vlad Batrîncea.

În avizul Comisiei de la Veneţia la Legea cu privire la Procuratură se menţionează că modificările legislative au fost operate prea repede, fără discuţii largi cu participarea societăţii civile. De asemenea, a fost criticată modificarea componenţei CSP, care, în opinia experţilor europeni, „ar crea impresia că orice majoritate parlamentară poate schimba componenţa CSP în propriul interes”. Experţii Comisiei de la Veneţia au recomandat ca activitatea CSP-ului să fie reglementată în Constituţie, pentru a evita eventuale modificări arbitrare ale legii. De asemenea, experţii europeni recomandă modificarea actualei proceduri de evaluare a procurorului general, cu prezenţa unor criterii de evaluare mult mai clare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite