VIDEO Şedinţa Parlamentului. Socialiştii au cerut demiterea lui Candu. Deputaţii au audiat raportul şefului CEC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii moldoveni se întrunesc joi, 19 noiembrie, într-o nouă şedinţă plenară. La şedinţă sunt prezenţi 93 de deputaţi. Şedinţa a început cu un minut de reculegere pentru victemele atacului terorist din Paris de săptămâna trecută, dar şi pentru cele din România şi Federaţia Rusă.

UPDATE 17:55 Grigore Novac, deputatul PSRM a învinuit CEC de nefuncţionarea registrului electronic de stat al alegătorilor la alegerile parlamentare din 2014, spunând că atunci au fost săvârşite furturi, în special ştampile din secţiile de votare. Iurie Ciocan a negat şi a spus că nu a fost niciun furt, menţionând funcţionarea perfectă a registrului electronic la alegerile locale din acest an.

UPDATE 17:45 Iurie Ciocan a vorbit şi despre aşa-zisele alegeri care urmează să aibă loc în stânga Nistrului, la 29 noiembrie 2015. „Noi planificăm să facem un apel către mai multe organizaţii din afara ţării să nu delege observatori şi să nu recunoască rezultatele acestora, fiindcă noi le credem neconstituţionale şi ele nu pot fi recunoscute”, a declarat preşedintele CEC.

UPDATE 17:27 Preşedintele CEC a spus că „alegerile au fost organizate într-un climat legal, au fost libere şi corecte. La alegerile locale generale au fost aleşi toţi primarii în toate localităţile. Două localităţi nu au reuşit să convoace consiliile în prima şedinţă”. Astfel, duminica trecută au avut loc alegeri noi privind membrii comisiilor săteşti din aceste două localităţi. Iurie Ciocan a spus că sediul în care se află CEC a fost trecut la balanţa comisiei pe care o reprezintă, iar bugetul acesteia este adoptat de Parlament. De asemenea, şedinţele de lucru sunt online şi deschise pentru oricare doritor. Ciocan crede că toate aceste principii vin să convingă despre independenţa CEC. Tot el a menţionat despre performanţa atinsă de CEC la ultimele alegeri locale, când după trei ore de la închiderea secţiilor de votare ei au avut deja rezultatele preliminare ale alegerilor.

UPDATE 17:15 Proiectul legii pentru modificarea şi completarea Codului transporturilor rutiere şi două proiecte privind importul unor bunuri au fost amânate pentru ziua de mâine. La microfon a fost chemat Iurie Ciocan, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC) pentru a prezenta raportul cu privire la scrutinele electorale din 2014 şi 2015. 

UPDATE 17:05 În Parlament a fost propus de către Guvern un Proiect de lege pentru completarea unor acte legislative, în special Legea privind comerţul electronic. Acest proiect presupune şi completarea Codului Contravenţional cu două articole, referitoare la legea menţionată. În urma voturilor date de deputaţi, proiectul de lege a fost aprobat în prima lectură.

UPDATE 16:50 Deputaţii au votat joi, 19 noiembrie, Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative (Legea privind activităţile de acreditare şi de evaluare a conformităţii, Legea privind reglementarea prin autorizare a activităţii de întreprinzător). Scopul acestui proiect este stabilirea unui cadru legal de acreditare.

UPDATE 16:41 În prezent se discută în Parlament un proiect de lege privind importul a două mijloace de transport – un tractor şi un autocar - pentru centrul creştin „Şareta” din comuna Sărata Galbenă, cu scutirea platei de import. Proiectul de lege a fost votat şi aprobat în prima şi a doua lectură.

UPDATE 16:31 Deputaţii discută privitor la Proiectul de lege privind modificarea şi completarea Codului civil al Republicii Moldova. Proiectul se referă la turism. Guvernul vine cu completări care constau în informarea preliminară pusă la dispoziţia turistului, stabileşte dreptul turistului în cazul rezilierii contractului cu agenţia de turism şi obligaţiile acesteia în cazul efectuării unor contracte neadecvate. Proiectul de lege a fost votat în prima lectură.

UPDATE 16:17 Proiectul de lege privind importul unor echipamente pentru cercetarea şi protejarea patrimoniului cultural-istoric al Republicii Moldova. Este vorba despre introducerea în ţară a unor echipamente pentru Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, echipamente ce vor fi utilizate pentru protecţia patrimoniului Republicii Moldova. Proiectul de lege a fost aprobat în prima şi a doua lectură.

UPDATE 16:08 Proiectul de lege privind importul unor bunuri. Iniţiatorul proiectului este Adunarea populară a Găgăuziei. Este vorba despre permiterea importului pentru Bisericii Adormirii Maicii Domnului a 140 metri cubi de lemn din Ucraina, cu scutirea taxelor de import. Proiectul a fost amânat pentru ziua de mâine, din cauza lipsei membrilor care fac parte din Adunarea populară a Găgăuziei.

UPDATE 16:04 Proiectul de lege privind modificarea şi completarea articolului 19 din Legea cu privire la statutul judecătorului. Comisia Numiri şi Imunităţi a examinat proiectul de lege şi spun că acest proiect aduce claritate. Proiectul de lege a fost votat în prima lectură.

UPDATE 16:00 Proiectul de lege pepntru modificarea şi completarea unor acte legislative nr 308 din 24 august 2015, care vine să modifice regulile ce ţin de înregistrarea şedinţelor de judecată. Proiectul de lege a fost aprobat în prima şi a doua lectură.

UPDATE 15:10 Parlamentul a adoptat în prima lectură un proiect de lege care prevede majorarea salariilor de bază ale lucrătorilor din sfera bugetară cu 10%. Deputaţii comunişti, autorii proiectului de lege, au motivat că această măsură îi va ajuta pe cetăţenii angajaţi în sfera bugetară să facă faţă majorării tarifelor la energia electrică şi la gazele naturale, transmite IPN.

UPDATE 15:00 Deputaţii au votat pentru audierea viceministrului Economiei Valeriu Triboi şi a şefului ANRE privind sectorul energetic din Republica Moldova.

UPDATE 14:30 Deputaţii au votat proiectul de lege privind instituirea Zilei portului popular. Astfel, în ultima duminică din luna iunie se va marca Ziua portului popular. Ministrul în exerciţiu al Culturii, Monica Babuc, a spus în plen că portul popular reprezintă o marcă a unui popor ca şi limba, imnul, steagul.

UPDATE 12:50 Pauza a fost prelungită până la ora 14:00.

UPDATE 11:53 Unul dintre proiectele incluse pe ordinea de zi se referă la scutirea de taxe vamale, TVA şi taxa pentru efectuarea procedurilor vamale a mărfurilor livrate pentru construcţia grădiniţei de copii din satul Cişmichioi din UTA Găgăuzia, care are capacitatea de a adăposti 160 de copii. Deputaţii îşi exprimă părerile. Socialista Zinaida Greceanîi a spus că socialiştii  votează unanim promovarea acestui proiect. Totuşi, Andrian Candu a precizat că votarea se face doar atunci când deputaţii sunt în fotoliile lor. Deoarece reprezentanţii PSRM au refuzat să-şi ocupe locurile în sală, preşedintele Parlamentului a oferit o pauză de 30 de minute. Şedinţa plenară va fi reluată la 12:30. 

UPDATE 11:46 Preşedintele Parlamentului a dorit să pună la vot propunerea socialiştilor privind demiterea preşedintelui CNA, însă, din cauza că socialiştii nu doresc să-şi ocupe fotoliile în sală şi stau în picioare în mijlocul sălii, aceasta nu a fost supusă votului.

Socialiştii au venit în Parlament cu mai multe dispozitive sonore. Igor Dodon, preşedintele PSRM a declarat: „Din cauza că preşedintele Parlamentului nu dă curs mai multor invitaţii ale noastre, noi astăzi am blocat tribuna parlamentului. Socialiştii insistă categoric pe demisia celor care au fost implicaţi în furtul miliardelor, pe rezolvarea problemelor în medicină şi pe alegeri parlamentare anticipate”.

UPDATE 11:38 Şedinţa a fost reluată. Deputaţii socialişti au venit cu mai multe pancarte în semn de protest. Pe acestea scrie „Demisia”, „Alegeri anticipate”, „Miliardul înapoi”. Deputaţii socialişti refuză să se aşeze în fotoliile lor. 

UPDATE 11:20 Fracţiunea PSRM a cerut o pauză de 15 minute, constatând cu regret că mai multe demersuri făcute de ei nu au fost incluse pe ordinea de zi a şedinţei din cauza numărului insuficient de voturi acordat de deputaţii celorlalte fracţiuni parlamentare.

Şedinţa va fi reluată în 15 minute.

UPDATE 11:10 Proiectul legii pentru modificarea şi completarea Codului transporturilor rutiere care a fost inclus pe ordinea de zi a şedinţei parlamentare de astăzi a fost amânat pentru ziua de mâine.

UPDATE 10:57 Vasile Bolea, deputatul PSRM, a cerut abrogarea a două hotărâri prin care au fost numiţi câte doi directori ai ANRE pentru şase ani de zile. Ei cer numirea a doi directori pe patru ani şi doi directori pe doi ani, numiţi în baza unui concurs public. Voronin a comentat această sugestie şi a propus crearea unui proiect de lege ce ar prevedea lichidarea ANRE.

Nici această propunere a PSRM nu a fost introdusă pe ordinea de zi, din cauza numărului mic de voturi.

UPDATE 10:50 În baza regulamentului, a fost supusă votului propunerea PSRM legată de iniţierea eliberării din funcţie a preşedintelui SIS. Subiectul nu a fost votat de suficienţi deputaţi astfel că nu a fost inclus pe ordinea de zi. Un alt demers al socialiştilor ţine de eliberarea din funcţie a membrilor CEC. Nici această decizie nu a fost aprobată pe ordinea de zi, din cauza numărului insuficient de voturi.

UPDATE 10:35 PSRM a propus un demers privind eliberarea din funcţie a procurorului general, Corneliu Gurin. Solicitarea nu a fost pusă însă la vot. Dodon a mai vorbit despre demisia spicherului Andrian Candu. „Fracţiunea sociliştilor au semnat o iniţiativă care priveşte demiterea lui Andrian Candu. Mai sunt necesare zece semnături pentru a iniţia demisia preşedintelui Parlamentului. Cer asta pe motiv că acesta ar fi comis mai multe încălcări”, a declarat Dodon.

Şedinţa a început la ora 10. Ordinea de zi de bază a fost votată. Socialiştii doresc introducerea pe ordinea de zi a unui proiect de lege privind acordarea compensaţiilor la energia electrică şi la gazele naturale.

„Tarifele deja urmează a fi achitate şi ele sunt în creştere, dar salariile şi pensiile au rămas la acelaşi nivel. De unde cetăţenii moldoveni o să achite aceste tarife? De aceea noi insistăm ca acest proiect să fie inclus în ordinea de zi”, a spus Igor Dodon. Cu 44 de voturi, propunerea lui Dodon nu a fost votată.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite