VIDEO Procurorul Capitalei, nemulţumit de activitatea unor judecători. „Ei trebuie traşi la răspundere penală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul mun. Chişinău cere respectarea apelului făcut de preşedintele Nicolae Timofti prin care se cere demisia şi anchetarea persoanelor corupte din sistemul justiţiei. Ion Diacov spune că „sistemul” trebuie curăţat urgent de corupţi şi înlocuiţi cu oameni oneşti prin „măsuri radicale”. Acesta a prezentat mai multe cazuri în care anumiţi judecători i-ar fi favorizat pe mai mulţi infractori condamnaţi pentru diverse crime.

Procurorul municipiului Chişinău crede că Republica Moldova se află într-o „situaţie excepţională” în ce priveşte cotele şi gravitatea la care a ajuns fenomenul corupţiei.

Decizie a CSJ, tratată după bunul plac

Diacov a relatat un caz în care un complet de judecători de la Curtea de Apel format din Iurie Iordan, Ghenadii Lîsăi şi Silvia Vrabie încalcă o decizie definitivă a Curţii Supreme de Justiţie prin care un infractor a fost condamnat la închisoare pentru dublu omor.

Crima a fost comisă în anul 2009 de un bărbat pe nume Leonid Pleşca. Acesta a intrat să jefuiască o casă din Durleşti ştiind că proprietarii nu sunt acasă. A dat însă peste două femei de prezenţa căror nu ştia şi care se ocupau de curăţenie. Astfel pentru a scăpa de ele ca martori le-a împuşcat cu sânge rece.

În acel an CSJ a emis o decizie definitivă de condamnare la 24 de ani de închisoare în penitenciar de tip pe numele infractorului, care a intrat imediat în vigoare. Totuşi în pofida acestei decizii, la cererea unor procurori, motivată prin faptul că infractorul este martor şi parte vătămată în mai multe dosare, un judecător de instrucţie a emis o decizie prin care acesta este transferat în izolatorul de detenţie preventivă şi i se acordă protecţie de stat.

”Vă imaginaţi, sentinţa de 24 de ani în penitenciar de tip închis emisă de CSJ este în vigoare deja de 5 ani, iar el de atunci nu-şi ispăşeşte pedeapsa?! (...) După cum ştiţi o sentinţă a CSJ nu mai poate fi contestată de absolut nimeni după intrarea acesteia în vigoare. Nimeni nu poate schimba sentinţa şi modul de executare a pedepsei (...) În plus în izolatorul de detenţie preventivă nu trebuie să stea în nici un caz infractori deosebit de periculoşi ca el. Acolo stau oameni reţinuţi preventiv pe maximum trei zile până la arestul propriu-zis”, a declarat Ion Diacov.

Procurorul municipiului Chişinău a afirmat că cu câteva luni în urmă a intentat un nou dosar penal pe alt caz pe numele lui Pleşca şi a obţinut ca acesta să fie trimis în final în penitenciarul numărul 13 din Chişinău. Acolo i-a fost acordată o cameră care dispunea de toate condiţiile pentru a i se asigura protecţia. După o perioadă de timp, însă, în timpul unei percheziţii, asupra lui a fost depistată tehnică de ultimă oră precum laptop şi camere de supraveghere performante şi tehnică specială de interceptare de care nici procurorii nu pot face uşor rost.

După această situaţie, condamnatul a adresat o plângere din nume propriu către judecători prin care cere să fie readus în izolatorul de detenţie preventivă. Aceasta a fost analizată timp de trei zile de completul de judecători Iurie Iordan, Ghenadii Lâsâi şi Silvia Vrabie, care a ignorat cerinţele procurorilor şi i-a satisfăcut lui Pleşca cererea plasându-l din nou în izolator pe un termen de 90 de zile, spune Diacov.

Recent, infractorul a scris un nou demers, deja către ministrul Justiţiei, în care, de această dată se plânge că a fost aproape de a se sinucide din cauza presiunii din partea directorului izolatorului şi adjunctului acestuia, şi ameninţă că va declanşa greva foamei dacă nu i se acordă condiţii mai bune de detenţie.

Ion Diacov a menţionat că există şi informaţii că Pleşca, fiind în izolator ar avea parte de vizite intime cu soţia sa, care este în prezent însărcinată, şi, în plus, la cererea lui, este dus deseori prin oraş pe la saună sau fitness.

Ofiţeri condamnaţi pentru droguri, eliberaţi de judecători

Un alt caz de corupţie prezentat de Ion Diacov şi în care sunt implicaţi aceiaşi trei judecători de la Curtea de Apel este cel în care doi ofiţeri de urmărire penală condamnaţi pentru trafic de droguri au scăpat de pedeapsă.

Aceştia au fost prinşi în 2012 în timp ce făceau trafic de droguri la un liceu, le-a fost intentat dosar penal, au fost luaţi sub arest şi condamnaţi la închisoare printr-o decizie a judecătoriei Centru. După aceasta, însă, judecătorii de la Curtea de Apel i-a eliberat, deşi, potrivit lui Diacov, articolul din Codul Penal referitor la trafic de droguri prevede obligatoriu privaţiune de libertate. Judecătorii au invocat motivul că cei doi au stat prea mult în arest şi că pe astfel de cauze Republica Moldova a fost condamnată de mai multe ori la CEDO. Ion Diacov spune, însă, că vina este a judecătorilor deoarece ei înşişi au tergiversat intenţionat acest dosar ca să fie depăşit termenul de detenţie admisibil. După ce dosarul a fost tergiversat timp de vreo câţiva ani, recent, cei doi au fost condamnaţi într-un final la 9 ani de închisoare cu executare. Ofiţerii, însă, ştiind de mai înainte ce sentinţa ar putea să le fie aplicată, au dispărut, în prezent fiind anunţaţi în urmărire internaţională.

”După cheltuielile pentru ancheta făcută de procurori şi trei ani de cheltuieli cu aceşti infractori, în final ei au fugit. Acum sunt deja cheltuieli pentru căutarea internaţională a celor doi. Care a fost sensul tuturor acestor acţiuni?!” (...) Când judecătorii dau drumul de sub arest persoanelor condamnate pentru trafic de droguri, atunci trebuie să ne întrebăm oare în baza căror lucruri riscă judecătorii respectivi să ia o astfel de decizie, dat fiind că tot ceea ce ţine de trafic de droguri înseamnă foarte mulţi bani?! (...) Eu sunt convins că în astfel de cazuri este vorba de interes personal şi deciziile sunt luate în baza acestui interes”, a declarat Diacov.

Fâcând referire şi la alte situaţii similare, procurorul Capitalei a menţionat că astfel de lucruri sunt inadmisibile şi nu mai pot continua şi a făcut apel către organele de drept să întreprindă măsuri reale pentru scoate oamenii corupţi din sistemul justiţiei.

”Preşedintele ţării a spus că persoanele care se fac vinovate direct sau prin neglijenţă de acte de corupţie trebuie să răspundă inclusiv penal şi a cerut ca ele să-şi dea demisia. Iată eu aş vrea ca aceşti judecători, de exemplu, să-şi dea odată şi odată demisia, deşi dacă este să ne uităm la buchia legii, ei trebuie să fie traşi la răspundere penală”, a mai afirmat Diacov.

Amintim că săptămâna trecută Ion Diacov a prezentat un alt caz de corupţie în care judecătorii Iurie Iordan, Ghenadii Lîsăi şi Silvia Vrabie i-au eliberat pe capii unei reţele de traficanţi de droguri deosebit de periculoase.

Contactat de Adevărul Moldova, serviciul de presă al Curţii de Apel Chişinău a declarat că preşedintele Curţii, Ion Pleşca, a discutat cu cei trei judecători menţionaţi de Ion Diacov şi că instituţia va veni cu o reacţie săptămâna viitoare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite