VIDEO „Nu vom permite să închinăm ţara ruşilor sau românilor”. Igor Dodon anunţă ce pericole îi aşteaptă pe cetăţeni dacă Maia Sandu câştigă alegerile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Dodon a anunţat marţi, 3 noiembrie, într-un briefing de presă, ce îi aşteaptă pe moldoveni în cazul în care Maia Sandu învinge în turul doi al alegerilor prezidenţiale. Preşedintele în exerciţiu a prezentat o serie de scenarii apocaliptice pentru Republica Moldova, în încercarea de a-i convinge pe alegători că anume el este cel care merită să fie la conducerea Preşedinţiei în următorii patru ani.

Igor Dodon a spus că el va apăra statalitatea ţării şi că nu va permite „să închinăm ţara ruşilor sau românilor”. El susţine că Maia Sandu este unionistă şi cetăţean român, prin urmare şi-ar dori unirea cu România, lucru care este inadmisibil, în opinia lui Dodon.

Igor Dodon a acuzat-o pe Maia Sandu că ar promova comunitatea LGBT din Moldova, inclusiv prin participare la „marşurile gay”, în timp ce el pledează pentru valorile tradiţionale.

Igor Dodon a afirmat că Maia Sandu ar fi făcut parte timp de câţitva ani din regimul lui Vlad Plahotniuc, că ar fi închis şcoli şi spitale, iar acest lucru ar urma să continue dacă ea învinge în alegeri. În opinia lui Dodon, „Maia Sandu preşedinte înseamnă haos şi instabilitate”.

Igor Dodon a avertizat cetăţenii că în cazul în care Maia Sandu câştigă alegerile, Republica Moldova ar putea fi în incapacitate de a mai achita pensii şi salarii. În schimb, el promite că Guvernul va continua cu indexarea de două ori pe an a pensiilor. Tot în acest context, Dodon a promis că va reduce vârsta de pensionare, care a fost anterior majorată „de către guvernele în care a fost Maia Sandu”.

Dodon a dat asigurări că, în pofida faptului că mai multe state europene intră în carantină în contextul luptei cu COVID-19, el nu va permite „întorcerea carantinei şi restricţiilor pentru activitatea economică”. De asemenea, el susţine că nu vor mai fi închise şcolile şi grădiniţile, indiferent de evoluţia COVID-19 din ţară. 

„Dar eu sunt ferm convins că Maia Sandu va lua exemplul de la ţările UE şi va închide total ţara şi agenţii economici, şi şcolile, şi grădiniţele, pentru următoarele 2-3 luni. Eu aici nu glumesc”, a spus Dodon.

Dodon a menţionat că Maia Sandu propune ca împrumuturile externe să fie folosite pentru consus, în timp ce el pledează ca banii să fie investiţi în economie, în dezvoltarea infrastructurii şi susţinerea producătorului autohton. „Să vă gândiţi foarte bine pe cine susţineţi, pe cea care vrea să aducă concernele internaţionale şi să distrugă producătorul autohton sau cei care vor să dezvolte economia naţională”, a spus Dodon.

Potrivit lui, Maia Sandu nu are cum să aibă relaţii bune cu Rusia, mai ales după ce anterior ar fi numit Rusia „agresor”. Astfel, Dodon a avertizat agricultorii că nu vor mai putea exporta pe piaţa rusă la fel ca în perioada cât el a fost în fruntea Preşedinţiei: „Cum vei negocia cu cei pe care îi numeşti agresori şi duşmani?”.

Amintim că Maia Sandu şi preşedintele în exerciţiu, Igor Dodon, se vor întâlni în turul doi în alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Asta după ce cei doi concurenţi electorali au obţinut cele mai multe voturi în scrutinul din 1 noiembrie.

Ca şi în alegerile din 2016, şi de această dată marea bătălie s-a dat între candidatul proeuropean Maia Sandu, care a obţinut 36,16% din voturi, şi candidatul prorus Igor Dodon, care a acumulat 32,61% din voturi. Prin urmare, şi în alegerile din 15 noiembrie moldovenii vor trebui să aleagă între Vest şi Est.

Marea surpriză a acestor alegeri a fost primarul de Bălţi, Renato Usatîi, care a obţinut circa 16.9% din voturi, fiind urmată de Violeta Ivanov, candidată din Partidului Şor, condus de deputatul fugar Ilan Şor - 6,49%. Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a fost votat de 3,26% din alegători, iar liderul PUN, Octavian Ţîcu, de 2%, urmat de candidatul PLDM, Tudor Deliu, care a luat 1,37%, Dorin Chirtoacă - 1,2%.

Prezenţa la vot a fost mai scăzută comparativ cu anul 2016. În total au votat 42,76% din alegători - 1.214.757 de voturi exprimate. Prezenţa la vot a femeilor a fost mai mare - 53.9%, iar cea a bărbaţilor de 46,1%. Prin comparaţie, în 2016, în primul tur au votat 50,95% din alegători, adică 1.418.518 de alegători.

În cursa electorală pentru prezidenţiale au fost înscrişi opt candidaţi: Renato Usatîi - Partidul Nostru, actual primar de Bălţi; Andrei Năstase - Platforma DA, fost ministru de Interne; Maia Sandu - Partidul Acţiune şi Solidaritate, ex-premier; Igor Dodon - candidat independent, sprijinit de Partidul Socialiştilor; Octavian Ţîcu - PUN, deputat în Parlament; Dorin Chirtoacă - Mişcarea Politică Unirea, ex-primar de Chişinău; Violeta Ivanov - Partidul Şor, deputată în Parlament.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite