Venitul unui notar sau avocat de top din Moldova trece şi de un milion de lei pe an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin câte un notar şi un avocat din Republica Moldova au ridicat anul trecut mai mult de un milion de lei sau circa 4.300 de lei pe zi. Deputaţii se gândesc să le plafoneze veniturile, la fel ca şi în cazul executorilor judecătoreşti

Dintre toţi practicienii de aşa-zise profesii liberale (avocaţi, notari, executori judecătoreşti, mediatori, contabili, administratorii de insolvalitate), notarii, executorii şi avocaţii se numără printre cei care încasează cele mai mari venituri, chiar şi de opt-zece ori mai mari decât un ministru şi de trei-patru ori decât cei mai bine plătiţi patroni de firme.

Cifrele exacte ale tuturor nu pot fi aflate, pentru că nu sunt obligaţi să le declare. Unele date pot fi culese însă din declaraţiile de venit şi proprietate ale soţilor lor care sunt politicieni, funcţionari sau judecători.

SOŢUL JUDECĂTOR,  SOŢIA NOTAR

Astfel, din datele deschise, aflăm că notarul cu veniturile cele mai mari din Republica Moldova a încasat anul trecut 1,094 milioane de lei. Un calcul matematic simplu ne arată că în cele opt ore de muncă pe zi respectivul notar din Chişinău ar câştiga, în medie, 540 de lei pe oră. Aproximativ la aceeaşi sumă se ridică şi pensia minimă, dar pe o lună, nu pe o oră. Având în vedere că notarii nu muncesc opt ore pe zi, este posibil ca media veniturilor pe ora de muncă să fie mai mare.
Notarul de top este Ala Reşetnicov, soţia deputatului comunist Artur Reşetenicov, care are un birou în centrul Capitalei, pe strada Bucureşti, în imediata apropiere de sediul Partidului Liberal-Democrat şi Palatul Republicii.

Nu rămân în urmă nici notarii din provincie. De exemplu, Aliona Guzun, care deţine un birou la Briceni, a avut anul trecut venituri de 725.000 de lei, iar Dina Ghedreuţan din Drochia a încasat în anul 2012 peste 635.000 de lei. Ambele sunt neveste de judecători.
Chiar dacă are un birou notarial în centrul Chişinăului, aproape de principalele instituţii din stat, Ludmila Muruianu, soţia judecatorului Ion Muruianu, a avut anul trecut venituri de două ori mai mici decât lidera clasamentului - aproximativ 550.000 de lei. Viorica Şcolnic din Teleneşti, la fel soţie de magistrat, a declarat 530.000 de lei, iar soţia judecătorului Veaceslav Lazari din Străşeni - 463.000 de lei. Datele oficiale arată că în ţară sunt peste 300 de notari, foarte mulţi dintre care sunt soţi ai unor judecători.

PARLAMENTARII ÎNGRIJORAŢI DE VENITURILE MARI

Nici unii avocaţi nu rămân în urmă. De exemplu, avocatul Catană, soţul judecătoarei Angela Catană din Chişinău, a încasat anul trecut doar din dividende circa 1,77 milioane de lei, fiind unic asociat la o companie. Lilia Ababei, soţia lui Eduard Ababei, judecător la Curtea de Apel Bălţi, a declarat venituri de 850.850 de lei. Gurile rele spun că avem şi avocaţi care încasează şi de zece ori mai mult decât veniturile declarate.

Dacă e să dăm crezare parlamentarilor, şi unii executori judecătoreşti ar beneficia de venituri de milioane. „Cel puţin trei executori judecătoreşti au devenit milionari, după ce statul a liberalizat această profesie“, a anunţat deputatul PLDM Simion Grişciuc, unul dintre autorii proiectului de lege care prevede limitarea onorariului până la jumătate de milion de lei pentru cei care execută silit deciziile de judecată. Grişciuc a adus drept exemplu cazul întreprinderii Termocom, care ar fi obligată să achite peste şapte milioane de lei executorului judecătoresc Roman Talmaci, care este şi preşedintele Uniunii executorilor judecătoreşti din Moldova. Şi asta pentru încasarea forţată de la Termocom în beneficiul întreprinderii CET-2 a datoriei de peste 700 milioane de lei.

„ÎN SPATELE ACESTEI INIŢIATIVE STAU ANUMITE PERSOANE“

„Eu nici măcar nu mă ocup de acest caz, iar decizia nu se ştie când se va executa. În plus, cred că mult mai util pentru societate ar fi dacă deputaţii s-ar ocupa de managerii care au admis acumularea unor astfel de datorii“, se arată revoltat executorul.

„În spatele acestei iniţiative stau interesele a câtorva persoane care se tem că atunci când vor fi obligaţi să ramburseze nişte datorii uriaşe vor trebui să plătească o parte din bani şi executorilor“, a mai comentat preşedintele Uniunii executorilor judecătoreşti. Mai mult, Talmaci susţine că prin reforma de acum doi ani statul a scăpat de povarea executorilor, pentru care aloca anual 42 de milioane de lei. Acum nu numai că nu se cheltuiesc aceste sume, dar şi vin bani la buget din contul impozitelor şi taxelor pe care le plătesc aceştia. Preşedintele asociaţiei portăreilor crede că această iniţiativă legislativa vrea să-i pună la respect pe executorii judecăreşti care ar fi devenit „prea liberali“ în ultimul timp.

DUPĂ PORTĂREI, URMEAZĂ AVOCAŢII ŞI NOTARII

Din datele publice nu am găsit niciun executor cu venituri mai mari de 300.000 de lei, dar aceasta nu înseamnă că alţii nu încasează venituri mai mari. Potrivit lui Talmaci, anual sunt emise doar trei-patru decizii judecătoreşti care pot asigura executorilor un onorariu mai mare de 500.000 de lei. Totodată, acesta a sugerat că deputaţii ar trebui să plafoneze veniturile şi altor categorii. „Colegii din Parlament lucrează deja la un proiect de lege ce ar urma să prevadă plafoane la venituri şi pentru avocaţi şi notari“, a dat asigurări deputatul liberal-democrat Simion Grişciuc.

DOAR CÂŢIVA AVOCAŢI  AU VENITURI MARI

Avocatul Petru Bobu critică intenţia legiuitorilor. „Lucrez de 37 de ani în sistemul judiciar, din care ultimii 11 ani în calitate de avocat. Supraveţuiesc însă mai degrabă graţie pensiei de fost procuror. Dacă sunt câţiva avocaţi care au venituri mari, asta nu ar trebui să fie motiv pentru a impune anumite restricţii. În plus, dacă şi primesc sume mai mari, aceştia şi plătesc taxe mai mari“, explică Petru Bobu.

1,094 milioane de lei
Acesta este cel mai mare venit înregistrat oficial de un notar din Moldova, potrivit datelor deschise.

3.478 de lei
Atâta a fost în 2012 salariul mediu pe economie.

136.500
Acesta a fost venitul salarial pentru anul 2012 a preşedintelui Nicolae Timofti.

„Ar fi mult mai util dacă deputaţii s-ar ocupa de managerii care au admis acumularea unor datorii astronomice“. Ruslan Talmaci, preşedintele Uniunii executorilor judecătoreşti Dacă sunt câţiva avocaţi care au venituri mari, asta nu ar trebui să fie motiv pentru a impune anumite restricţii. Petru Bobu, avocat

Citiţi şi: Câţi bani daţi pe avocaţi. Vezi AICI cât costă să mergi la un apărător cu renume

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite