Uniunea Vamală, o pierdere a independenţei Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uniunea Vamală este proiectul lui Vladimir Putin, de refacere a fostei Uniuni Sovietice. FOTO: Reuters
Uniunea Vamală este proiectul lui Vladimir Putin, de refacere a fostei Uniuni Sovietice. FOTO: Reuters

Uniunea Vamală presupune o pierdere a independenţei politice şi economice a Republicii Moldova, deoarece vor exista instituţii supranaţionale (în componenţa cărora vor fi cetăţeni ruşi în mare parte), care vor ghida politica comercială şi macroeconomică a ţărilor membre, inclusiv a Republicii Moldova.

Adrian Lupuşor, directorul executiv Expert-Grup, a precizat pentru Adevărul Moldova că diferenţele dintre Uniunea Vamală şi Uniunea Europeană sunt în fond principiale, deoarece calitatea de membru în cadrul Uniunii Vamale presupune un nivel de protecţionism mult mai avansat decât îl are în prezent Republica Moldova. „Practic vom fi obligaţi să majorăm de două ori barierele tarifare la importuri şi acest lucru se va reflecta direct asupra scumpirii produselor de consum, asupra scumpirii importurile industriale şi agricole. Republica Moldova depinde foarte mult de importul de materie primă, astfel va fi afectată bunăstarea populaţiei şi competitivitatea ţării”, a explicat Lupuşor.

Uniunea Vamală, o putere cu ambiţii imperialiste

El a subliniat că politicile Uniunii Vamale se vor supune în primul rând necesităţilor Federaţiei Ruse, deoarece Uniunea Vamală este o uniune unde distribuţia puterii este extrem de neuniformă. „Uniunea Europeană este o comunitate formată din 28 de state şi chiar dacă vorbim despre puterile din UE, nu putem vorbi doar despre o singură putere - sunt mai mulţi poli de influenţă care se compenseză reciproc şi rezultatul final se observă în politicile mult mai benefice pentru ţările membre, decât situaţia în care politicile sunt ghidate de o singură putere cu ambiţii vădit imperialiste şi cu o imagine nu prea pacifistă”, a menţionat expertul.

Lupuşor a subliniat că atunci când se decide vectorul de integrare trebuiesc luaţi în calcul principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova din prezent. „Parteneri noştri sunt din Uniunea Europeană, o uniune care creează premise pentru extinderea comerţului pe piaţa comunitară, care are o capacitate de absorţie mult mai mare decât piaţa estică”, a precizat expertul. În opinia sa, Acordul de Asociere presupune atât eliminarea barierelor tarifare, cât şi barierele non-tarifare, fapt care implică modernizarea sistemului de infrastructură a calităţii şi creşterea capacităţii producătorilor autohtoni pe piaţa europeană. „Aceste reforme sunt susţinute prin efort financiar şi tehnic din partea UE. Vorbim practic de o modernizare pe bani europeni şi acest lucru pe termen mediu şi lung va avea efecte pozitive asupra majorării sectoarelor economice. În ansamblu, estimăm o creştere economică de aproximativ 5-6% pe termen lung”, a continuat Lupuşor.

Uniunea Vamală, o izolare economică

Expertul a explicat că Uniunea Vamală diferă principial de Acordul de Asociere deoarece presupune un nivel mult mai avansat de integrare. „Semnarea acordului de aderare la Uniunea Vamală practic exclude posibilitatea de a avea alte acorduri de liber schimb cu alte state sau comunităţi cum ar fi Uniunea Europeană. Aceasta presupune izolarea economică a Republicii Moldova. Practic vom fi ancoraţi doar în Rusia, Kazahstan şi Belarus”, a explicat Lupuşor.

În opinia sa, Uniunea Vamală este construită integral pe structura economică a Rusiei, respectiv interesele Rusiei. „Structura economică a Rusiei diferă foarte mult de structura economică a Republicii Moldova. În timp ce Rusia este interesată de protejarea industriei constructoare de maşini, instituind bariere tarifare importante pentru import, noi, din contra, suntem interesaţi de facilitarea acestui import pentru a moderniza producerea, întreprinderile industriale”, a concluzionat directorul executiv Expert-Grup.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite