Uniunea Producătorilor de Zahăr: peste 56% din zahărul de pe piaţa moldovenească este de contrabandă (P)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zahărul este vândut fără etichetă. FOTO Arhivă Personală
Zahărul este vândut fără etichetă. FOTO Arhivă Personală

Reprezentanţii Uniunii Producătorilor de Zahăr din Moldova susţin că mai mult de jumătate  din zahărul de pe piaţă este adus prin contrabandă din Ucraina prin regiunea transnistreană.

„În Chişinău, practic, se vinde doar zahăr de contrabandă. Nu se mai vinde în saci, ci ambalat fără etichetă. Problema a început în 2011 odată  cu surplusul de zahăr pe piaţa ucraineană. La capacitatea de consum a pieţei din Ucraina, de aproximativ 1,8 de milioane tone de zahăr, anul trecut au fost produse 2,2 de milioane de tone. Cantităţile rămase au constituit aproape 600.000  tone, iar în total, surplusul nerealizat de zahăr ucrainean constituie aproximativ un milion de tone de zahăr. Ucraina nu are piaţă de desfacere nici în Rusia, nici în UE. Pentru Rusia nu are cote, iar pentru UE este încă în discuţii“, explică Alexander Koss, preşedintele Uniunii Producătorilor de Zahăr.

Koss susţine că zahărul de contrabandă ajunge prin punctele de trecere a frontierei între Republica Moldova şi Ucraina, mai ales prin segmentul transnistrean. Doar în primele două luni ale acestui an au fost importate oficial peste 6.000 de tone de zahăr ucrainean. „Fruxul de zahăr de contrabandă este foarte greu de oprit. Atât timp cât va exista problema trasnistreană nu putem spera că acest lucru poate combătut“, a menţionat Alexander Koss.

Am fost la piaţă şi am cumpărat zahăr de contrabandă. Pe un bon scria băcănie, iar pe altul - margarină. Evident oamenii nu au document care să confirme provenienţa zahărului. Octavian Armaşu, membru al Consiliului Uniunii Producătorilor de Zahăr din Moldova.

Soluţia: Micşorarea cotei TVA

Totodată, reprezentanţii Uniunii Producătorilor de Zahăr din Moldova spun că forţele de ordine nu pot opri fluxul de contrabandă şi solicită micşorarea cotei TVA de la 20% la 8% pentru producătorii locali. „Organele de stat nu au resurse umane şi nici financiare să oprească acest fenomen. Zhărul ajunge pe piaţa noastră fără a plăti taxe, iar producătorii locali trebuie să achite 20% TVA. Unica soluţie ar fi să reducă această taxă şi astfel noi am avea o ofertă copmetitivă care ar combate acest fenomen. La piaţă zahărul de contrabandă se vinde cu 11 lei, iar preţul zahărului producătorilor locali este de aproximativ 13 lei. Atunci noi am fi la acelaşi nivel. Statul nu este în stare să pună TVA de 20% contrabandiştilor şi aceasta înseamnă că este logic să ne reducă nouă taxa. Producătorii locali trebuie protejaţi“, accentuează Octavian Armaşu, membru al Consiliului Uniunii Producătorilor de Zahăr din Moldova.

Potrivit acestuia, în Parlament există o iniţiativă legislativă, care a fost deja votată în prima lectură. Proiectul prevede diminuarea TVA de 20% pentru producătorii agricoli, inclusiv cei de zahăr. Astfel 12% din această taxă ramân pe conturile producătorilor, „pentru activitate operaţională“. „Aceasta este o soluţie de compromis care ne va ajuta să venim cu o ofertă competitivă pe piaţă şi să ţinem piept contrabandei“, a conchis Octavian Armaşu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite