Un veteran de război din Moldova anunţă proteste în faţa Parlamentului European

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Nicolae Besedovschi, preşedintele Organizaţiei veteranilor de război pentru independenţa şi integritatea Republicii Moldova „Maica Îndurerată”, anunţă că va merge să protesteze în faţa Parlamentului European, unde îşi propune să transmită mesajul că „având aşa clanuri mafiote la Curtea Supremă de Justiţie şi la Serviciul Vamal al Republicii Moldova, reformele mult aşteptate de cetăţenii acestui stat sunt nimicite”.

Bărbatul acuză că de 12 ani i se încalcă dreptul la proprietate din cauza corupţiei din sistemul judiciar şi cel vamal.

Într-o conferinţă de presă la IPN, Nicolae Besedovschi, a declarant că va pleca cu drapelul Republicii Moldova în faţa Parlamentului European, întrucât Curtea Supremă de Justiţie i-a curmat toate căile legale de a-şi recupera proprietatea. 

„Mă întreb de ce mi se întâmplă o astfel de fărădelege de la boierii care se consideră mai presus de lege?”, a întrebat Nicolae Besedovschi.

Bărbatul a povestit că în 2005, la trecerea frontierei de stat prin punctul vamal Cahul, vameşii i-au cerut mită 1.800 de euro pentru ca să poată devama automobilul. Vameşii au invocat norma legală care interzice importul maşinilor mai vechi de zece ani. Nicolae Besedovschi susţine însă că maşina pe care o aducea din Olanda a fost fabricată în 1995 şi în momentul în care trecea frontiera cu ea nu erau împliniţi încă zece ani. Bărbatul spune că a refuzat să dea mită şi a fost lipsit de proprietate, chiar dacă nu exista temei pentru reţinerea unităţii de transport.

Nicolae Besedovschi a mers în instanţa de judecată. Curtea de Apel a admis declaraţia verbală a funcţionarilor vamali, care au spus că maşina este produsă în 1994, ignorând documentele care confirmă anul producerii 1995, susţine bărbatul. La Curtea Supremă de Justiţie, printr-o decizie irevocabilă, anul de fabricare a maşinii a fost declarat 1994.


Nicolae Besedovschi spune că a mers din nou în instanţă, iar în 2013 Curtea de Apel a admis documentele care atestă anul fabricării maşinii 1995, fapt confirmat şi printr-o decizie irevocabilă a CSJ. Astfel, există două decizii irevocabile ale CSJ total diferite cu referire la acelaşi obiect, decizii de care judecătorii nu ţin cont.

Nicolae Besedovschi spune că, din 2013, a protestat de nenumărate ori, cerând instituţiilor de stat menite să respecte drepturile omului să se implice, însă nici una nu a făcut-o. Bărbatul spune că îşi doreşte înapoi automobilul, chiar dacă, cel mai probabil, este ruginit şi nefuncţional, dar este important ca „legea să fie pusă pe masă”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite