Un marş în sprijinul victimelor torturii  s-a desfăşurat astăzi la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În contextul Zilei Internaţionale pentru Susţinerea Victimelor Torturii, reprezentanţi ai mai multor ONG-uri din Moldova, care luptă contra torturii, tratamentelor inumane şi degradante au lansat Campania împotriva impunităţii şi în sprijinul victimelor torturii printr-un marş anti-tortură în centrul Chişinăului.

Potrivit unui comunicat de presă al Amnesty International, participanţii au cerut autorităţilor din să-şi o­noreze angajamentele internaţionale cu privire la prevenirea torturii, tratamentelor inumane şi degradante.

Aceştia au transmis mai multor instituţii ale statului, inclusiv Ministerului de nterne, Procuraturii Generale, primăriei Capitalei, Ministerului Justiţiei, Parlamentului un apel public, solicitând finalizarea cât mai promptă, obiectivă şi echitabilă a dosarului privind maltratările din 7 aprilie 2009 şi acţiunile de eliminare a impunităţii. ONG-urile se arată profund îngrijorate de ineficienţa în implementarea obligaţiilor asumate de Republica Moldova în lupta cu impunitatea privind cazurile de tortură, tratamente inumane sau degradante, inclusiv reabilitarea ineficientă a victimelor torturii.

Autorităţile vizate în apel vor fi aşteptate la o masă rotundă, pe 24 iunie, pentru a da răspunsuri la întrebările adresate.
 
Campania împotriva impunităţii şi în sprijinul victimelor torturii se va desfăşura în perioada  14-27 iunie. În cadrul acesteia vor fi organizate o serie de activităţi, cu scopul de a atrage atenţia autorităţilor asupra impunităţii, torturii şi tratamentelor inumane şi degradante în Moldova. În această perioadă vor fi organizate, de asemenea, o conferinţă de presă, cu referire la dosarul 7 aprilie 2009, dezbateri publice, tururi de informare.

Ziua internaţională ONU pentru susţinerea victimelor torturii se marchează la data de 26 iunie începând cu anul 1997, în memoria Convenţiei ONU împotriva torturii şi altor pedepse şi tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, ce a intrat în vigoare în 1987. În conformitate cu legislaţia internaţională, s-a impus o interdicţie absolută asupra aplicării torturii şi altor pedepse şi tratamente cu cruzime, inumane şi degradante. Republica Moldova s-a alăturat Convenţiei în anul 1995, iar în 2006 Parlamentul a ratificat Protocolul opţional al acestui tratat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite